Magyarország

feed-image

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek

Jeles események, érdekességek

Hód épített vízfolyási akadályt

Az eurázsiai hód (Castor fiber) az utóbbi években a Közép-Tisza vidékén több helyütt is élettérre lelt. A rágcsáló legutóbb Pusztataskony szomszédságában, a Mirhó-Gyócsi belvíz főcsatorna 1+400 kilométer szelvényében építkezett, a vizet visszaduzzasztó gáttal hívta fel magára figyelmet. Mivel létesítménye vízfolyási akadályt képezett, ezért a partról kotrógéppel eltávolították a KÖTIVIZIG szakemberei.

 

Balogh János-díj kollégánknak

Február 10-én rendezték meg Túrkevén a XIV. Nagykunsági-Nagy-Sárréti Tájökológiai Konferenciát, ahol Balogh János-díjat vehetett át Kovács Ferenc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Szolnoki Szakaszmérnökségének munkatársa.

Bővebben...

 

KÖTIVIZIG siker a sípályán

A Belügyminisztérium XXIII. Országos Meghívásos Sí- és Snowboard Versenyen előkelő harmadik helyezést ért el a nők között, korosztályában Váci Melinda Gabriella, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Tisza Iroda) munkatársa. A sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkban február 8-án megrendezett sportrendezvényen a KÖTIVIZIG-et nyolc versenyző képviselte.

 

A Tisza élővilágának emléknapja

A 18 évvel ezelőtt történt cianidszennyezést idézték fel február 1-én a szolnoki Tiszai Hajósok terén, a Tisza élővilágának emléknapján. A megyeszékhely önkormányzata rendezvényén a védekezés legfontosabb mozzanatait Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elevenítette fel.

Bővebben...

 

A Tisza-völgy Csernobilja – 18 éve történt a ciánkatasztrófa

Ökológiai katasztrófát előidéző események láncolata kezdődött meg 18 évvel ezelőtt, január 30-án este Romániában, amikor átszakadt egy bányászati cég cianidos zagytározójának töltése, és az ott felhalmozott százezer köbméternyi mérgező elegy több vízfolyáson keresztül a Tiszába jutott. A soha nem tapasztalt léptékű szennyezés két nappal később ért hazánk területére, majd levonulva a folyón megtizedelte annak élővilágát. Azóta február 1. a Tisza élővilágának emléknapja. Az idei megemlékezést csütörtökön 11 órától rendezi a szolnoki önkormányzat a Tiszavirág-hídnál, ahol beszédet mond Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója.

Bővebben...

 
További cikkeink...