Magyarország

feed-image

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek

Jeles események, érdekességek

Te szedd! akció Kiskörén

Összesen hatszáz zsáknyi hulladéktól tisztították meg a folyópartot és a vízfelszínt a Te szedd! akció keretében április 28-án Kiskörén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. munkatársai a KÖTIVIZIG dolgozóival és helybeli általános iskolásokkal közösen.

Bővebben...

 

Szemétszüret a Tisza-tónál

Negatív hulladék kibocsátású vízitúrát szervezett szombaton a Föld Napja alkalmából a Békatutaj Szabadidősport Egyesület a Tisza-tavon. A nyolcvan aktivista meglehetősen tisztának találta a környezetet, de harminc zsáknyi szemét, és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát - adta hírül igazgatóságunkhoz eljuttatott közleményében a civil szervezet.

Bővebben...

 

Tíz éve tetőzött a rekord árvíz

Pontosan egy évtizede, 2006 tavaszán vonult le az az árhullám, amely Tiszakécske alatt - 270 kilométer hosszúságban - egészen a Dunáig, valamint a Hármas-Körösön Mezőtúr-árvízkaputól a tiszai torkolatig új vízállásrekordokat állított fel. Ez az árvíz azért is emlékezetes, mert hatványozott veszélyt idézett elő a gátak sorozatos megcsúszása a Körös-zugban, ami indokolta Szelevény, Tiszasas és Csépa lakosságának kitelepítését. Végül emberfeletti munkával, széles körű összefogással, és nem utolsósorban innovatív védekezési módszerekkel sikerült megakadályozni a katasztrófát.

A tízéves évforduló apropóján a BM Vízügyi Tudományos Tanács, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakmai konferenciát rendezett április 21-én Szolnokon, a megyeházán.

Bővebben...

 

A szórványosan előforduló tavaszi halpusztulás lehetséges okai

A hazai természetes vizekben előforduló halak jelentős része a téli időszakban nem táplálkozik, ezért tavasszal, a gyengébb kondícióban lévő egyedek lényegesen kisebb eséllyel tudnak megbirkózni a hirtelen bekövetkező környezeti változások okozta stresszel.

Bővebben...

 

Víz világnapi programok Szolnokon

A Magyar Hidrológiai Társaság Szolnoki Területi Szervezete idén március 22-ére is meghirdette a víz világnapi akadályversenyt és vetélkedőt, amelynek ezúttal a NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Háza adott otthont, s amelynek szervezésében és lebonyolításában a KÖTIVIZIG több munkatársa is közreműködött.

Bővebben...

 
További cikkeink...