palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek

Jeles események, érdekességek

Átadták a Nagykunsági-tározót

Áder János köztársasági elnök átadta a Nagykunsági árvízszint-csökkentő tározót, amely egymagában 20-21 centiméterrel, a rendszerbe állított többi tározóval együtt pedig csaknem egy méterrel képes csökkenteni a Tiszán levonuló nagyobb árvizeket. Bár a Tisza az 1879. évi nagy szegedi árvízhez hasonló súlyos tragédiát máig nem okozott, a veszély évről évre jelen van a folyó mentén – hangsúlyozta Áder János pénteken Kiskörén, a nagykunsági árvízszint-csökkentő tározó ünnepélyes átadásán.

Bővebben...

 

Fórumok az árvízi tározók területén gazdálkodóknak

Az új Nagykunsági és Hanyi-Tiszasülyi árvízszint-csökkentő tározók működésével kapcsolatban konzultáció-sorozatot szervezett a napokban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a területileg érintett gazdálkodóknak. A földtulajdonosok és földhasználók április 9-én Jászkiséren, 11-én Pélyen, 17-én Kunhegyesen, 18-án pedig Abádszalókon felvilágosítást kaptak az elárasztást megelőző lépésektől a leürítés és a kártalanítás folyamatáig annak érdekében, hogy minél jobb együttműködés alakuljon ki a gazdák és az igazgatóság között.

Bővebben...

 

Jövőkutatás: elkészült a KÖTIVIZIG vízkészlet-hasznosítási stratégiája

A vízgazdálkodás területi eredményeinek összegzésén túl a közép- és hosszútávon szükséges fejlesztési javaslatokat, üzemeltetési lehetőségeket gyűjtötte csokorba a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a közelmúltban elkészült vízkészlet-hasznosítási stratégiájában. A komplexitását illetően példaértékű, rendszerszemléletű dokumentáció az Európai Unió Víz Keretirányelvének alapul vételével, az aszály elleni fellépést és a vidék felzárkózását célzó hazai stratégiákkal, megyei területfejlesztési tervekkel összhangban, a Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság által képviselt legújabb szakmai szempontokhoz igazodva kínál hatékony megoldást az Alföld középső területének jövőbeli vízgazdálkodási problémáira, illeszkedve a társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Víz Stratégia cél- és eszközrendszeréhez.

Bővebben...

 

Megjelent a Közép-Tisza

A víz világnapi események, s ennek apropóján kitüntetett kollégáink kerültek a Közép-Tisza most megjelent áprilisi számának fókuszába. Természetesen az aktualitások is helyet kaptak a lapban, így tudósítunk a Tisza élővilágának szolnoki emléknapjáról, és szerb vízügyi szakemberek látogatásáról. Ezen kívül olvashatnak a tavalyi esztendő és idei év eddig eltelt időszakának hidrometeorológiai szélsőségeiről, valamint arról, hogy minőségirányítási rendszerünk nulla hibaponttal vizsgázott a februári audit során. Részletesen beszámolunk vízkészlet-hasznosítási stratégiánkról, és visszapillantunk a múltba a Kiskörei Vízlépcső 40 éves születésnapja alkalmából. Ezen kívül érdekes írást közlünk a tiszai halakról.

 

Ötéves kisfiú életét mentették meg

Egy ötéves kisfiút mentettek ki kollégáink ma kora délután a Tápióból. A 10.11 árvízvédelmi szakasz 8-as őrjárásában, mintegy 50 méterre a tápiógyörgyei őrháztól Petró Tamás és Nagy Pál Zoltán segédőrök egy gyermek fejét és kezét pillantották meg, amint sodorta az ár a folyó közepén – számolt be a történtekről Fehér Orsolya, a KÖTIVIZIG gátőre. Zoltán azonnal beugrott a folyóba, míg Tamás a partról segített kihúzni őket a vízből. Rögvest hívták a mentőket, kiérkeztükig pedig pokrócokba csavarták az ötéves kisfiút. Munkatársaink lélekjelenlétének, bátorságának köszönhető, hogy nem történt tragédia. Nem tudni, hogy a gyerek mikor, hogyan és hol pottyant a vízbe.

 
További cikkeink...