palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2011.01.08.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2011.01.08.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

Az olvadás következtében a Tisza felső szelvényeiben kisebb vízszint-ingadozások tapasztalhatók, de Vásárosnaménytól lefelé a folyó apad. Tegnap a Tiszalöki vízlépcsőnél megkezdődött a duzzasztás, ezért Tiszalök alatt az apadás intenzívebb.
A Közép-Tiszán az elmúlt 24 órában a felső szakaszokon 15-16, Szolnok alatt 6-7 cm-t apadt a folyó. Az apadás várható üteme elkövetkezendő nap során 15-28 cm lesz.


A Zagyva-Tarna rendszerben a tarnai ágon kisebb vízszint-emelkedés figyelhető meg. A Zagyva Jászteleknél apad, a Tarna vízállása ma reggel Tarnamérán 136 cm gyengén áradó, Tarnaörsnél 210 cm, apadó volt.
A Hármas-Körös végig  apad, a vízállás ma reggel Mezőtúr-Árvízkapunál 617 cm (I. fok 600 cm), Szarvasnál 708 cm, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 776 cm, apadó volt.
A Hortobágy – Berettyó lassan apad. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös alakítja a vízfolyás vízjárását. A vízállás ma reggel Borznál 370 cm (III. fok 350 cm), Mezőtúr-Árvízkapunál 617 cm (I. fok 600 cm), apadó volt.

Az olvadás miatt a jégzajlás mértéke is csökkent a Tiszán, ma reggel a folyó középső szakaszán parti jeget és 10 %-os jégzajlást jelentettek. A felmelegedés miatt a jég vastagsága is csökken, 1-5 cm. A Zagyván Alattyán fölött már csak parti jég van, alatta még megszakításokkal áll a jég.

 

Árvízvédelem:

A Tisza és a Zagyva folyamatos apadása miatt tegnap este 18.00 órától több védelmi szakaszunkon mérsékeltük az árvízvédelmi készültséget.
Működési területünkön az alábbi védekezési fokozatok vannak érvényben:

I. fok 55 km hosszon:

A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Zagyva mentén Újszász-Jánoshida, a bal parton Szászberek-Jászalsószentgyörgy között

II. fok 457 km hosszon:

A Tisza jobb partján Sarud és Lakitelek közötti szakaszon
A Tisza bal partján Tiszafüred és Csongrád közötti szakaszon
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól a Mezőtúr-Árvízkapuig tartó szakaszon
A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

III. fok 53 km hosszon:

A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás között


A Tisza-tó menti szakaszon továbbra is I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben  a Kiskörei vízlépcső védelme érdekében.

A Heves Megyei Kormány Hivatal Földművelésügyi Igazgatósága visszavonta a Tisza-tó területére kiadott halászati, horgászati tilalmat. A III. fokú készültség visszavonásával a hajózást és a gáton való közlekedést tiltó korlátozást is megszűnik a Tisza teljes középső szakaszán. 
Árvízvédekezési munkálatok: Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatmérséklés miatt a védekezésben résztvevők létszáma is csökkent, az elmúlt 24 órában 652 fő vett részt a védekezésben. Az árvízi jelenségek száma ugyanakkor az olvadás miatt tovább nőtt: fakadóvizet az elmúlt nap során újabb 780 m-en, szivárgóvizet 150 m-es, talpszivárgást újabb 100 m-es észleltünk. Elöntés újabb 3 ha-on jelentkezett.
A szivárgó és fakadóvizek átemelése érdekében folyamatosan szivattyúzunk Tószeg és Tiszasüly belterületén, a tiszaburai templomnál, valamint a Tiszabura határában a Piroskai szivattyúállásnál, az őrházaknál és a szolnoki Gutenberg téren. A Milléri ellennyomó medencéknél folyamatos vészőri figyelőszolgálatot látunk el. Az ellennyomó medencék vízszinttartása megfelelően működik, további beavatkozásra egyenlőre nincs szükség.

Belvízvédelem:

Az elmúlt 24 órában a lassú olvadás miatt csökkent az elöntött területek nagysága a KÖTI-KÖVIZIG területén: jelenleg mintegy 51 900 hektárt borít belvíz. Belvízvédekezési fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás, továbbra is II. fokú a készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 48 455 hektár van víz alatt. Az elmúlt 24 órában a szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség kis mértékben csökkent: 40 stabil és 25 mobil szivattyútelep összesen 2,3 millió m3 vizet emelt át a befogadókba. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 167 fő vett részt. A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik. A csatornaőrök továbbra is folyamatosan ellenőrzik a csatornák állapotát, szükség esetén felhívják az önkormányzatok figyelmét a kezelésükben lévő csatornaszakaszok kotrására, a jobb vízszállító képesség elérése érdekében.Működési területünkön a Jásztelek és Jászapáti településeket összekötő műúton időszakos vízátfolyás tapasztalható, útlezárásra egyelőre nincs szükség.
A felmelegedés és az olvadás miatt több terület megközelítése lehetetlenné vált, ami miatt a munkavégzés egyes helyenek lassabban halad. A Tomajmonostori Önkormányzatnak segítséget nyújtottunk egy volt VIZIG-es őrház, ma tanya belvíz elleni védelménél.
A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. Szivattyútelepeik fokozott üzemeltetésével segítik a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz elleni védekezést. A Mezőtúr-Tiszazugi VGT megkezdte a Tőkefoki csatorna kotrását a Gyova-Mámai Holt-Tisza vízszintcsökkentése érdekében.

A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 13 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Tarnaörs, Mezőhék, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Örményes, Jászkisér, Újszilvás, Sarud, Kétpó, Abádszalók). 20 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Vezseny, Hevesvezekény, Kunhegyes, Mezőtúr, Nagyrév, Jászalsószentgyörgy), míg 9 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Kunszentmárton, Cegléd és Nyársapát) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A hétvégén továbbra is az Északnyugat-Európa feletti, több középpontú ciklonrendszer alakítja a vízgyűjtők időjárását. Áramlási rendszerében délnyugat felől váltakozó nedvességtartalmú, enyhe levegő áramlik. Hatására általában sok lesz a felhő, de elsősorban délnyugaton hosszabb időre is felszakadozhat a felhőzet, főként északon és nyugaton várható eső. A vasárnap reggelig lehulló csapadék mennyisége területei átlagban legfeljebb a Felső-Tiszán érheti el az 5 mm-t. A jövő hét elején hidegfront éri el nyugatról térségünket, a Duna felső szakaszán lehet több a csapadék. A hidegfront után egy nyugati anticiklon peremén ismét váltakozó nedvességtartalmú és enyhébb levegő érkezik fölénk; az időszak nagy részén jelentős csapadék nem valószínű. A 0 fok magassága jelenleg többnyire 2000 m felett van, a hidegfront hatására a hét közepére átmenetileg csökken, majd ismét 2000 m körül alakul.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető