palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Tovább csökkent az elöntött terület

Tovább csökkent az elöntött terület

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából négy – a cibakházi, a ceglédi, a mezőtúri és a jászberényi – továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, négy (kisújszállási, karcagi, kunhegyesi és jászkíséri) pedig elsőfokú készültség mellett védekezik. A legnagyobb mértékű elöntés – 6900 hektár – változatlanul Mezőtúr térségében figyelhető meg.

Az igazgatóság területén – a február 13-i reggeli állapot szerint - összesen 23 650 hektárt borít belvíz (ennek mintegy kétharmada vetés és szántó), ebből 21 750 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
A KÖTIVIZIG jelenleg 26 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 445 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezek mellett 6 mobil szivattyú is működik, amelyekkel napi 145 ezer köbméter víztől mentesítjük a határt. A folyók apadásával, a torkolati zsilipek nyitásával több helyütt lehetővé vált a gravitációs vízbevezetés is. Ily módon az elmúlt nap 158 ezer köbméter vizet juttattunk a befogadókba. A főcsatornák mederteltsége 45-85 százalék közötti.
A vízborítás és az átemelt vízmennyiség csökkenésével együtt kevesebb a védekezésben közreműködők létszáma, pillanatnyilag 83 ember vesz részt ebben a munkában, köztük 43 igazgatósági gépész. Kollégáink a szivattyúzás mellett folyamatosan végzik a vízkormányzást, a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását, valamint segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
A KÖTIVIZIG működési területén lévő települések közül Újszilvás, Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Örményes és Cegléd II. fokú, Jászkarajenő pedig I. fokozatban védekezik.
Ahol a vízszint már lehetővé teszi, a felkészülés jegyében megkezdtük a vízelvezető és átemelő kapacitásunkon azokat a prevenciós munkálatokat, amelyek a legközelebbi belvízvédekezés hatékonyságát növelik majd.