palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Zagyva mentén

Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Zagyva mentén

Az apadó vízállásra tekintettel a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerdán 18 órától megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Zagyván Szászberektől Jászfelsőszentgyörgyig. A belvízvédekezés továbbra is indokolt, másodfokú készültség van érvényben nyolc (cibakházi, ceglédi, mezőtúri, karcagi, kisújszállási, tiszakécskei, jászberényi és jászkiséri), elsőfokú pedig két (kiskörei, kunhegyesi) védelmi szakaszon. A folyamatos szivattyúzás ellenére nem változott érdemben a vízzel borított terület nagysága.

 

Az igazgatóság területén – a február 5-i reggeli állapot szerint - összesen 30 850 hektárt foglal el a belvíz, ebből 25 100 hektár Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. Heves megyében 2500 hektár az elöntés mérete, Pest megyében 2150 ha, Bács-Kiskunban 850 ha, Csongrád megyében pedig 250 hektár a vízzel borított terület nagysága.
A KÖTIVIZIG jelenleg 51 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 1,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezek mellett 18 szállítható szivattyú is működik, amelyekkel napi 493 ezer köbméter víztől mentesítjük a mezőgazdasági területeket. Gravitációs kivezetéssel az elmúlt napon 366 ezer köbméter vizet juttattunk a befogadókba. A főcsatornák teltsége változatlanul 80-90 százalékos.
A védekezésben pillanatnyilag 207 ember vesz részt, köztük 71 igazgatósági gépész. A folyamatos szivattyúzáson túl a belvízzel elöntött, veszélyeztetett területeken vízkormányzási feladatokat is végeznek, megszüntetik a vízfolyási akadályokat, illetve segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
A települések közül Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Fegyvernek és Örményes II. fokú, Jászkarajenő pedig I. fokozatban védekezik.
Jelentős többlet feladatot ró az igazgatóságra a törvényi változások folytán az elmúlt évben átvett csatornahálózat és létesítményegyüttes működtetése. Míg korábban 1122 kilométernyi csatornát üzemeltettünk, jelenleg – szivattyútelepeken és szivattyúzási helyeken kívül - összesen 4295 kilométer hosszú csatornahálózat mentén folytatunk - védekezési tevékenységet.