palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Kismértékben nőtt az elöntött terület

Kismértékben nőtt az elöntött terület

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság változatlanul másodfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn nyolc (cibakházi, ceglédi, mezőtúri, karcagi, kisújszállási, tiszakécskei, jászberényi és jászkiséri) védelmi szakaszon, elsőfokút pedig Kisköre és Kunhegyes térségében. Az igazgatóság területén – a február 4-i reggeli állapot szerint - összesen 31 050 hektárt borít  belvíz, ebből 10 650 hektár a vetés és 9 550 hektár a szántó. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az előző napokhoz képest kicsivel kevesebb, 25 300 hektár áll víz alatt (ebből a legnagyobb terület Mezőtúr térségében). Ezzel szemben Heves megyében 2500 hektárra nőtt az elöntés. Pest megyében változatlanul 2150, Bács-Kiskunban 850, Csongrád megyében pedig 250 hektárt borít belvíz a KÖTIVIZIG területén.
Az igazgatóság jelenleg 50 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek az elmúlt 24 óra alatt összesen 1,8 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezek mellett 18 mobil szivattyú is szolgálatot teljesít, amelyekkel napi 433 ezer köbméter víztől mentesítjük a mezőgazdasági területeket. A főcsatornák teltsége 80-90 százalékos.
A belvízvédekezésben pillanatnyilag 198 ember vesz részt. A KÖTIVIZIG munkatársai a szivattyúzás mellett a belvízzel elöntött, veszélyeztetett területeken vízkormányzási feladatokat is végeznek, valamint megszüntetik a vízfolyási akadályokat, illetve segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
A települések közül Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Fegyvernek és Örményes II. fokú, Jászkarajenő pedig I. fokozatban védekezik.
Vasárnap 10 óra óta elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Zagyván Szászberek és Jászfelsőszentgyörgy között, valamint a Tápión a torkolattól Tápiógyörgyéig. A hidrometeorológiai előrejelzések szerint azonban a készültség hamarosan megszüntethető.