palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Belvíz: elöntés 30 ezer hektáron

Belvíz: elöntés 30 ezer hektáron

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn nyolc (cibakházi, ceglédi, mezőtúri, karcagi, kisújszállási, tiszakécskei, jászberényi és jászkiséri) védelmi szakaszon, megszüntette azonban a készültséget Kisköre és Kunhegyes térségében. Ugyanakkor a KÖTIVIZIG vasárnap 10 órától elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Zagyván Szászberektől Jászfelsőszentgyörgyig. Az igazgatóság területén – február 2-án, a reggeli állapot szerint - összesen 29 950 hektárt foglal el a belvíz, ebből 10 150 hektár a vetés és 9 150 hektár a szántó. Az elöntés a legnagyobb mérvű Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol 26 500 hektár áll víz alatt. Heves megyében 1100 hektárt, Pest megyében 2150, Bács-Kiskunban 850, Csongrád megyében pedig 250 hektárt borít belvíz a KÖTIVIZIG területén.
Az igazgatóság jelenleg 41 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek az elmúlt 24 óra alatt összesen 1,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezek mellett 14 mobil szivattyú is szolgálatot teljesít, amelyekkel napi 277 ezer köbméter víztől mentesítjük a mezőgazdasági területeket. A főcsatornák teltsége 80-90 százalékos.
A belvízvédekezésben pillanatnyilag 169 ember vesz részt. Az igazgatóság munkatársai a szivattyúzás mellett a belvízzel elöntött, veszélyeztetett területeken vízkormányzási feladatokat is végeznek, valamint megszüntetik a vízfolyási akadályokat, illetve segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
Az önkormányzatok közül Jászalsószentgyörgy és Kunszentmárton II. fokozatban, Jászkarajenő pedig I. fokozatban védekezik.
Az emelkedő vízállás miatt vasárnap 10 óra óta elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Zagyván Szászberek és Jászfelsőszentgyörgy között, valamint a Tápión a torkolattól Tápiógyörgyéig. A hidrometeorológiai előrejelzések szerint azonban a készültség szerdán vagy csütörtökön megszüntethető.
Jelentős többlet feladatot ró az igazgatóságra a törvényi változások folytán az elmúlt évben átvett csatornahálózat és létesítményegyüttes működtetése. Míg korábban 1122 kilométernyi csatornát üzemeltettünk, jelenleg – szivattyútelepeken és szivattyúzási helyeken kívül - összesen 4295 kilométer hosszú csatornahálózat mentén folytatunk - védekezési tevékenységet.