palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Készültség valamennyi belvízvédelmi szakaszon

Készültség valamennyi belvízvédelmi szakaszon

A január eddig eltelt időszakában az igazgatóság működési területére átlagosan 48 milliméter csapadék hullott, ez a mennyiség már most meghaladja a sokéves havi átlagot. Ennek, valamint a vízbő elmúlt esztendőnek a következményeként január 23. óta készültségben védekezünk a belvíz ellen. Jelenleg 28 ezer hektár az elöntött terület. Az 1963 óta végzett méréseink szerint a 2014 bizonyult a negyedik legcsapadékosabb évnek, s úgy tűnik, a vízbőség januárban is folytatódik. A talajok telítetté váltak, a befogadóknál lévő torkolati zsilipeket zárni kellett, a csatornákban összegyülemlő víz pedig indokolta a szivattyútelepek beindítását. Jelenleg a tíz belvízvédelmi szakaszból nyolcban másodfokú, kettőben pedig (Kisköre és Heves térségében) elsőfokú készültség van érvényben.
Az igazgatóság területén összesen 28 050 hektárt borít belvíz, ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyében 23 250 hektárt. Heves megyében 2 050 ha, Pest megyében 1 800 ha, Bács-Kiskunban 700 ha, Csongrád megyében pedig 250 hektár az elöntött terület.
A területi elöntés ellenére egyelőre belterületet nem veszélyeztet a belvíz. Információnk szerint az önkormányzatok közül Jászalsószentgyörgy rendelt el belvízvédelmi fokozatot, január 26-a óta II. fokú készültség a településen.
A KÖTIVIZIG pillanatnyilag 50 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 2,6 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezen kívül 5 szállítható szivattyú is dolgozik, amellyel napi 76 300 köbméter víztől mentesítjük a mezőgazdasági területeket.
A védekezésben igazgatóságunk 113 munkatársa vesz részt, zömében gépészek. A szivattyúzás mellett a belvízzel elöntött, veszélyeztetett területeken vízkormányzási feladatokat is végeznek, valamint megszüntetik a vízfolyási akadályokat, illetve segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
Jelentős többlet feladatot ró az igazgatóságra a törvényi változások folytán az elmúlt évben átvett csatornahálózat és létesítményegyüttes működtetése. Míg korábban 1122 kilométernyi csatornát üzemeltettünk, jelenleg – szivattyútelepeken és szivattyúzási helyeken kívül - összesen 4295 kilométer hosszú csatornahálózat mentén folytatunk - védekezési tevékenységet.