palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Víz alatt 7500 hektár a megyében

Víz alatt 7500 hektár a megyében

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság december második napjától védekezik készültségben, és jelenleg 7500 hektárt borít belvíz. A vissza-visszatérő csapadék és a telítődött talaj miatt az elöntés mértéke jelentősen nem csökken, az összegyülemlő víz pedig folyamatosan munkát ad a szivattyúknak. A már fokozatban lévő négy belvízvédelmi szakasz mellett 22-e óta Mezőtúr térségében is I. fokú készültséget kellett elrendelni. Úgy tűnik, hogy a novemberben elmaradt csapadékot decemberben pótolja a természet. December 21-ig - területi átlagban – 58,5 milliméternyi csapadékot mértek műszereink, ami már most jóval meghaladja a sokéves havi átlagot.
Az igazgatóság december másodika reggel óta védekezik készültségben. Jelenleg I. fokú a készültség a mezőtúri védelmi szakaszon, míg II. fokú a tiszakécskei, a jászberényi, a kisújszállási és a karcagi szakaszokon.
A KÖTIVIZIG működési területén a december 22-i állapot szerint 7500 hektárt borít belvíz, amelyet teljes egészében Jász-Nagykun-Szolnok megyében figyelhettünk meg. (Meg kell azonban jegyezni, hogy a készültségen kívül lévő szakaszok az elöntést nem regisztrálják, illetve a fokozatban lévő belvízvédelmi szakaszon szolgálatot teljesítő szakemberek közelítő becsléssel állapítják meg az elöntések nagyságát, a „valós” elöntés tehát ettől nagyobb lehet.) Ebben a védekezési periódusban egyébként december 4-én volt a maximális elöntés, amikor is 21 385 hektárt állt víz alatt.
A Tisza és mellékfolyói még képesek gravitációsan befogadni a belvizet, szivattyús átemelés zömében a Hortobágy-Berettyó mentén szükséges. Az igazgatóság jelenleg 17 stabil szivattyútelepet üzemeltet, melyek együttesen napi 692 ezer köbméter vizet emelnek át a befogadókba. Ezen kívül egy szállítható szivattyú is dolgozik, amellyel napi 31 ezer köbméter víztől mentesítjük a mezőgazdasági területeket.
A védekezésben pillanatnyilag a KÖTIVIZIG 37 munkatársa vesz részt, zömmel gépészek. A szivattyúzás mellett a belvízzel elöntött, veszélyeztetett területeken vízkormányzási feladatokat is végzünk, valamint megszüntetjük a vízfolyási akadályokat.
A következő napok időjárásától és a területen érdekelt tulajdonosok, illetve a belvízzel érintett ingatlanokat egyéb jogcímen használók védekezési tevékenységétől – táblák víztelenítése, árkok befogadóba vezetése, stb. – függően mérsékelhetjük, vagy megszüntethetjük a készültséget a tiszakécskei és a jászberényi belvízvédelmi szakaszokon.