palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Hidrometeorológia: a szélsőséges csapadék éve

Hidrometeorológia: a szélsőséges csapadék éve

Összességében eddig az átlagosnál nedvesebbnek bizonyult az év. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére január 1. és november 7. között – területi átlagban - 579,1 milliméter csapadék esett, ami az október végéig számított időszak sokévi átlagának a 134 százaléka.

Az év eddig telt időszakában a száraznak mondható március és június kivételével minden hónapban több csapadék hullott a sokéves havi átlagnál. Különösen nagy mennyiségű eső áztatta területünket júliusban, szeptemberben és októberben.
Míg márciusban területi átlagban mindössze 13,1 milliméter, (a sokéves havi átlag 56 százaléka), júniusban pedig 28,4 mm esett (42,5 %), addig júliusban 135,5 mm (232 %), szeptemberben 124,2 mm (295 %), októberben 77,9 mm (231 %). Ami az eloszlást illeti, az esztendő eddig eltelt részében a legkevesebb csapadékot Kisköre, Kunhegyes és Tiszafüred körzetében mértünk, míg a megye dél részén, a Tiszazugban esett a legtöbb, körülbelül másfélszer annyi, mint északon.
A szélsőséges eloszlásra legjobb példa július és szeptember. A nyár közepén - havi átlagot tekintve - leginkább Kunszentmártont érte „özönvíz”, ahol 195,8 milliméternyi eső hullott, de ennél nem sokkal volt kevesebb Mezőtúron (182,5 mm). Utóbbi település július 11-én azonban mégis elsőséget szerzett azzal, hogy aznap – 24 óra alatt – szinte hihetetlen mennyiségű, 93 milliméternyi víz zúdult le.     
Az ősz első hónapjában Kisköre térségére kétszer annyi (170,1 mm) égi áldás jutott, mint Karcag környékére (88,5). A részletes adatokat böngészve kiderül, hogy szeptember 13-án – 24 óra alatt – 73 milliméternyi eső áztatta Kiskörét, Szolnokon pedig aznap 57,2 millimétert mértünk.
A KÖTIVIZIG hőmérői nem csalnak, s azt is jelzik, hogy az év eddig eltelt időszaka - a kellemetlenül hűvös május ellenére - jóval melegebb volt a szokásosnál - bár ezt sokszor nem így éreztük.  Beszédesek az ezzel kapcsolatos adatok: november 7-ig az átlaghőmérséklet 13,7 C fok volt, ami 3,2 fokkal magasabb, mint a sok éves átlag.