palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2011.01.05.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2011.01.05.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Tisza vízgyűjtőin említésre méltó mennyiségű csapadék nem hullott. A Tisza és a mellékfolyók végig apadnak. Ma reggel Tiszafürednél 688 cm, Kisköre-alsónál 796 cm (III. fok 800 cm), Szolnoknál 828 cm (III. fok 800 cm), Tiszaugnál 728 cm, volt a vízszint. Az apadás várható üteme elkövetkezendő nap során 3-10 cm lesz.

A Zagyva-Tarna rendszerben folyamatos apadás figyelhető meg.
A Hármas-Körös végig apad. A vízállás ma reggel Mezőtúr-Árvízkapunál 644 cm (I. fok 600 cm), Szarvasnál 737 cm, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 796 cm, apadó volt.
A Hortobágy – Berettyó lassan apad. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös alakítja a vízfolyás vízjárását. A Vízállás ma reggel Borznál 385 cm (III. fok 350 cm) áradó, Mezőtúr-Árvízkapunál 644 cm (I. fok 600 cm), apadó volt.

A Tisza középső szakaszán parti jeget és 10-40 %-os jégzajlást jelentettek. Az elkövetkezendő napokban jégzajlás kismértékű erősödésével kell számolni. A jég vastagsága a ma reggeli jelentések szerint 3-8 cm. A Zagyván kisebb megszakításokkal áll a jég.

Árvízvédelem:

A Hortobágy-Berettyón tapasztalható apadás miatt tegnap délután 16.00 órától I. fokúra mérsékeltük az árvízvédelmi készültséget a Mezőtúr-Túrkeve közötti szakaszon.

Működési területünkön az alábbi védekezési fokozatok vannak érvényben:

I. fok 96 km hosszon:
A Zagyva jobb és bal partján Jászalsószentgyörgy és Jászberény között
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
II. fok 240 km hosszon:
A Tisza jobb partján Sarud és Doba közötti szakaszon
A Tisza bal partján Tiszafüred és Fegyvernek közötti szakaszon
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól a Mezőtúr-Árvízkapuig tartó szakaszon
A Zagyva jobb partján Újszász-Jánoshida, a bal parton Szászberek-Jászalsószentgyörgy között
III. fok 304 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás között
A Tisza jobb partján Doba és Lakitelek között
A Tisza bal partján Fegyvernek és Csongrád között
A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

A tartós hideg és a jégképződés miatt továbbra is I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tisza-tó menti szakaszon.

Feloldottuk a forgalomkorlátozást a Tisza-tó menti töltéseken, valamint a jobb parton Kisköre és Doba, a bal parton Pusztataskony és Fegyvernek között. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a töltéskorona a tartós fagy miatt több helyen erősen csúszik, ezért a gáton történő közlekedés fokozott figyelmet igényel!

A védtöltésen továbbra is csak az Igazgatóság által kibocsátott 2011. évre érvényes gátközlekedési engedély birtokában lehet közlekedni.


Az elmúlt 24 órában tovább nőtt az árvízi jelenségek mértéke: talpszivárgást újabb 400 m-en, fakadóvizet 380 m-en, szivárgóvizet 350 m-en észleltünk. Az elöntés mértéke az elmúlt 24 órában 2 ha-al növekedett. A szolnoki Tiszeligeti körtöltésen továbbra is III. fokban védekezik a városi önkormányzat, 24 órás figyelőszolgálatot látnak el.
Az őrházaknál, valamint a szolnoki Gutenberg téren, a tiszaburai templomnál és Tószeg belterületén jelentkező szivárgó és fakadóvizek szivattyúzása folyamatosan zajlik. A 2010. évi tavaszi-nyári árvíz során a Milléren kialakult buzgár bevédésére kiépített ellennyomó medencék között megnövekedett az átszivárgás, ezért a védelem erősítése érdekében 400 db homokos kaviccsal töltött zsákot építettünk be.
A Zagyva folyó apadó vízállására való tekintettel nyitottuk a Csonkás-éri, Gyórároki és a Cigény-éri zsilipeket a belvízbefogadó csatornák vízszintjének csökkentése érdekében.
Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látunk el. Az árvíz elleni védekezésben résztvevők létszám a fokozat mérséklésével csökkent, az elmúlt 24 órában 756 fő vett részt a védekezésben.

Belvízvédelem:

Az elöntött területek nagysága a KÖTI-KÖVIZIG területén: továbbra is mintegy 52 500 hektár. Belvízvédekezési fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás, továbbra is II. fokú a készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében a társigazgatóságok jelentése alapján összesen 48 055 hektárt borít belvíz. Az elmúlt 24 órában a fagy hatására a szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség tovább csökkent: 41 stabil és 16 mobil szivattyútelep összesen 2,8 millió m3 vizet emelt át a befogadókba. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
Jászkisér, Sarud, Jánoshida, Alattyán és Újszász önkormányzatának a belterületen jelentkező belvíz elvezetéséhez szivattyúkat biztosítunk
A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat végzik. A csatornaőrök folyamatosan ellenőrzik a csatornák állapotát, szükség esetén felhívják az önkormányzatok figyelmét a kezelésükben lévő csatornaszakaszok kotrására, a jobb vízszállító képesség elérése érdekében.
A Zagyva apadása miatt lehetővé vált a Jásztelek belterületén felgyülemlett belvizet befogadó Pusztamizsei Holtág szivattyúzással történő vízszintcsökkentése. Tószegen, a lovardai részen összegyűlt belvíz elvezetéséhez a Tisza apadása miatt újból megnyitottuk a csapadékvíz elvezető átereszeket. A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 166 fő vett részt.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. Szivattyútelepeik fokozott üzemeltetésével segítik a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz elleni védekezést.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 12 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Jászalsószentgyörgy, Mezőhék, Kétpó, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Örményes, Jászkisér, Újszilvás, Sarud). 19 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Vezseny, Hevesvezekény, Kunhegyes, Mezőtúr, Nagyrév), míg 9 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Kunszentmárton, Cegléd és Nyársapát) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Ma még anticiklon alakítja a vízgyűjtők időjárását, emiatt ma még általában marad a borult, párás, helyenként tartósan ködös idő, de már több helyen is felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. Legfeljebb hószállingózás, ónos szitálás fordulhat elő, így területi átlagban csak elhanyagolható csapadékra van esély. A jövő hét elejéig a magasban délies áramlással folyamatosan enyhe, változó nedvességtartalmú levegő áramlik a vízgyűjtők fölé. Jelentősebb mennyiségű csapadékra csak a jövő hét elején van esély, de péntek-szombat az északi és keleti tájakon is hullhat 5 mm körüli csapadékmennyiség: kezdetben hó, havas eső, ónos eső, majd egyre inkább eső várható. Kedden eleinte eső, zápor, majd északnyugat felől egyre többfelé havas eső, hó valószínű. A 0 fok magassága ma még mindenütt a talajon, majd gyors emelkedést követően szombaton általában 2200-3000 m között lesz, majd újra süllyedni kezd.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető