palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2011.01.03.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2011.01.03.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

A Tisza árhulláma elérte a Közép-Tisza vidékét, jelenleg Kisköre térségében tetőzik, fölötte a folyó végig apad. A Közép-Tisza vízállása Kisköre és Csongrád között gyakorlatilag változatlan. Ma reggel Tiszafürednél 695 cm, Kisköre-alsónál 801 cm (III. fok 800 cm), Tiszaroffnál 854 cm, Tiszabőnél 848 cm, Szolnoknál 830 cm (III. fok 800 cm), Tiszaugnál 733 cm, tetőzéshez közeli volt a vízszint.

A Zagyva-Tarna rendszerben folyamatos, lassú apadás figyelhető meg.
A Hármas-Körös végig apad. A vízállás ma reggel Mezőtúr-Árvízkapunál 666 cm (II. fok 650 cm), Szarvasnál 756 cm, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 809 cm, apadó volt.

A Hortobágy – Berettyón lassú apadást figyelhetünk meg. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös vízjárása alakítja a vízfolyáson a vízállásokat: Borznál 394 cm (III. fok 350 cm) áradó, Mezőtúr-Árvízkapunál 666 cm (II. fok 650 cm), apadó volt ma reggel a vízállás.

A Tisza középső szakaszán parti jeget és 10-20 %-os jégzajlást jelentettek. Az elkövetkezendő napokban jégzajlás kismértékű erősödésével kell számolni. A jég vastagsága a ma reggeli jelentések szerint 2-8 cm. A Zagyván kisebb megszakításokkal áll a jég.

Árvízvédelem:

Működési területünkön az alábbi védekezési fokozatok vannak érvényben:
I. fok 74 km hosszon:
A Zagyva jobb és bal partján Jászalsószentgyörgy és Jászberény között
II. fok 262 km hosszon:
A Tisza jobb partján Sarud és Doba közötti szakaszon
A Tisza bal partján Tiszafüred és Fegyvernek közötti szakaszon
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól a Mezőtúr-Árvízkapuig tartó szakaszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Zagyva jobb partján Újszász-Jánoshida, a bal parton Szászberek-Jászalsószentgyörgy között
III. fok 304 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás között
A Tisza jobb partján Doba és Lakitelek között
A Tisza bal partján Fegyvernek és Csongrád között
A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

A tartós hideg és a jégképződés miatt továbbra is I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tisza-tó menti szakaszon.

A belvízcsatornákon, holtágakon és a folyók árterén összefüggő jégtakaró alakult ki, amely azonban nem biztonságos. Felhívjuk a figyelmet, hogy a csatornákon történő szivattyúzás és a folyók lassú apadása miatt a jég alatt folyamatosan csökken a vízszint, ezért a jégre lépni élet- és balesetveszélyes!


Az elmúlt 24 órában tovább nőtt az árvízi jelenségek mértéke működési területünkön: talpszivárgást eddig összesen mintegy 11 km-en, fakadóvizet 100 km-en, szivárgóvizet 6445 m-en észleltünk. Az elöntés mértéke meghaladja a 245 ha-t.
A szolnoki Tiszaligeti körtöltésen továbbra is III. fokban védekezik a városi önkormányzat, 24 órás figyelőszolgálatot látnak el.
A tartós hideg miatt szükségessé vált a vízmércék jégtelenítése a pontos leolvasás érdekében.
Az őrházaknál, valamint a szolnoki Gutenberg téren, illetve a tiszaburai templomnál, valamint Tószeg belterületén jelentkező szivárgó és fakadóvizek szivattyúzása folyamatosan zajlik.
A 2010. évi tavaszi-nyári árvíz során a Milléren kialakult buzgár bevédésére kiépített ellennyomó medencéket továbbra is fokozottan figyelemmel kísérjük.
A Szolnoki gyaloghíd ideiglenes segédjáromainak bontását a kivitelező (Közgép Zrt.) a tegnap nap folyamán befejezte. A Zagyván Szászberek közelében egy ivóvíz vezeték meghibásodása miatt a mentett oldalon mintegy 250 m2 -en vízelöntés keletkezett, amely egyelőre beavatkozást nem igényel. A meghibásodást a VCSM ZRt. kijavítja.
A Tisza-tó területén a jégvastagság a partvonal közelében az Abádszalóki medencébe a legjelentősebb, 19 cm. A Füredi Holt-Tiszán 11 cm, Poroszlói medencében 10 cm, a Sarudi medencében 9-13 cm vastagságú a jég.
A folytatódó hideg időjárásra való tekintettel az árvízvédelmi töltésen történő közlekedés korlátozása a fokozott balesetveszély miatt továbbra is fennáll.
Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látunk el, az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 936 fő vett részt.

Belvízvédelem:

Az elmúlt napok csapadékmentes, hideg időjárásának köszönhetően nem változott az elöntött területek nagysága a KÖTI-KÖVIZIG területén: továbbra is mintegy 52 500 hektárt borít belvíz. Belvízvédekezési fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás, továbbra is II. fokú a készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében a társigazgatóságok jelentése alapján összesen 48 005 hektárt borít belvíz. Az elmúlt 24 órában a fagy hatására a szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség is csökkent: 41 stabil és 14 mobil szivattyútelep összesen 3,4 millió m3 vizet emelt át a befogadókba. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
Több helyen a tartós hideg miatt összefagyott növényzet akadályozza a belvíz elvezetését, ezek eltávolítása folyamatosan zajlik. A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik. A nagy hideg hatására a szivattyútelepeken lefagynak a szállítószalagok, ami erősen megnehezíti az üzemeltetést.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 150 fő vett részt.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. Szivattyútelepeik fokozott üzemeltetésével segítik a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz elleni védekezést.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 8 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Jászalsószentgyörgy, Mezőhék, Kétpó, Jászladány, Tószeg, Örményes). 19 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Sarud, Jásztelek, Vezseny, Hevesvezekény, Kunhegyes, Jászboldogháza), míg 8 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Kunszentmárton és Cegléd) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A vízgyűjtők időjárását anticiklon alakítja, de ma még egy magassági hidegteknő hatására néhol hószállingózás, hózápor előfordulhat. Holnap a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban sehol sem haladja meg az 1 mm-t. Szerdán Nyugat-Európa fölött több-középpontú ciklonrendszer alakul ki, áramlási rendszerében egyre enyhébb és nedvesebb levegő érkezik térségünk fölénk. Csapadékzónája csütörtöktől eléri a nyugati, majd az északi területeket is. Akkor az említett tájakon többfelé várható csapadék, eleinte hó, majd a magasabb hegyek kivételével eső. A csapadék mennyisége területi átlagban általában 5 mm alatt marad, csak az időszak legvégén lehet ennél több. A 0 fok magassága csütörtökig a talajon lesz, majd emelkedik, többnyire meghaladja az 1500-2000 m-t.

Lovas Attila

védelemvezető