palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2011.01.02.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2011.01.02.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

A Tisza újabb árhulláma jelenleg Tiszadorogma térségében tetőzik, fölötte a folyó végig apad. Újabb csapadék utánpótlás a Tisza vízgyűjtőin az elmúlt nap nem volt tapasztalható.
A Közép-Tiszán Tiszafüred és Mindszent között alig változik a vízállás. Ma reggel Tiszafürednél 695 cm, Kisköre-alsónál 800 cm (III. fok 800 cm), Tiszaroffnál 854 cm, Tiszabőnél 846 cm gyengén áradó, Szolnoknál 829 cm (III. fok 800 cm), Tiszaugnál 734 cm, szinte változatlan volt a vízszint.

Várható tetőző vízállások a tokaji tetőzés alapján:

  • Tiszafüred:                   695-705 cm                január  2-3.
  • Kisköre-alsó:                800-820 cm                január  3-4.
  • Szolnok:                      820-840 cm                január  4-5.
  • Tiszaug:                      735-755 cm                január  4.

 


A Zagyva-Tarna rendszerben folyamatos, lassú apadás figyelhető meg.

A Hármas-Körös Szarvas fölött apad, alatta változatlan a vízszint (Szarvasnál már 67 órája 777 cm a vízállás!). Mezőtúr-Árvízkapunál 679 cm (II. fok 650 cm), apadó, Kunszentmártonnál 815 cm, változatlan volt a ma reggeli vízállás.

A Hortobágy – Berettyó Borznál tegnapi nap folyamán 397 cm–el tetőzött. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös vízjárása alakítja a vízfolyás vízállását. Mezőtúr-Árvízkapunál 679 cm (II. fok 650 cm), apadó volt a vízállás.

Ma reggel a Tisza középső szakaszán parti jeget és 10-20 %-os jégzajlást jelentettek. Az elkövetkezendő héten erősödő jégzajlásra lehet számítani, a jég vastagsága a ma reggeli jelentések szerint 2-8 cm. A Zagyván kisebb megszakításokkal áll a jég.

 

Árvízvédelem:

Működési területünkön az alábbi védekezési fokozatok vannak érvényben:
I. fok 74 km hosszon:
A Zagyva jobb és bal partján Jászalsószentgyörgy és Jászberény között
II. fok 262 km hosszon:
A Tisza jobb partján Sarud és Doba közötti szakaszon
A Tisza bal partján Tiszafüred és Fegyvernek közötti szakaszon
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól a Mezőtúr-Árvízkapuig tartó szakaszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Zagyva jobb partján Újszász-Jánoshida, a bal parton Szászberek-Jászalsószentgyörgy között
III. fok 304 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás között
A Tisza jobb partján Doba és Lakitelek között
A Tisza bal partján Fegyvernek és Csongrád között

A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

A tartós hideg és a jégképződés miatt továbbra is I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tisza-tó menti szakaszon.

Az Alcsi Holt-Tiszán is összefüggő jégtakaró alakult ki, amely azonban a torkolatnál történő folyamatos szivattyúzás miatt nem biztonságos. Felhívjuk a figyelmet, hogy a jég alatt folyamatosan csökken a vízszint, ezért az Alcsi Holt-Tisza jegére lépni élet- és balesetveszélyes!


Az elmúlt 24 órában tovább nőtt az árvízi jelenségek mértéke működési területünkön: talpszivárgást újabb 350 m-en észleltünk, az elöntés 11 ha-al tovább nőtt, jelenleg 238 ha. 
A szolnoki Tiszaligeti körtöltésen továbbra is III. fokban védekezik a városi önkormányzat, 24 órás figyelőszolgálatot látnak el.
A tartós hideg miatt szükségessé vált a vízmércék jégtelenítése a pontos leolvasás érdekében.
Az őrházaknál, valamint a szolnoki Gutenberg téren, illetve a tiszaburai templomnál jelentkező szivárgó és fakadóvizek szivattyúzása folyamatosan zajlik.
A folytatódó hideg időjárásra való tekintettel az árvízvédelmi töltésen történő közlekedés korlátozása a fokozott balesetveszély miatt továbbra is fennáll.
Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látunk el, az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 939 fő vett részt.

Belvízvédelem:

Az elmúlt napok csapadékmentes, hideg időjárásának köszönhetően nem változott az elöntött területek nagysága a KÖTI-KÖVIZIG területén: továbbra is mintegy 52 500 hektárt borít belvíz. Belvízvédekezési fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás, továbbra is II. fokú a készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében a társigazgatóságok jelentése alapján összesen 48 005 hektárt borít belvíz. Az elmúlt 24 órában a fagy hatására a szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség is csökkent: 42 stabil és 14 mobil szivattyútelep összesen 3,9 millió m3 vizet emelt át a befogadókba. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
Több helyen a tartós hideg miatt összefagyott növényzet akadályozza a belvíz elvezetését, ezek eltávolítása folyamatosan zajlik. Folytatódik a Német-éri belvízcsatorna vizének kivezetése a Nagyiváni szükségtározóba. Az elmúlt 24 órában kivezetett vízmennyiség 50 ezer m3.
A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik. A nagy hideg hatására a szivattyútelepeken lefagynak a szállítószalagok, ami erősen megnehezíti az üzemeltetést.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 147 fő vett részt.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. Szivattyútelepeik fokozott üzemeltetésével segítik a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz elleni védekezést.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 8 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Jászalsószentgyörgy, Mezőhék, Kétpó, Jászladány, Tószeg, Örményes). 19 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Sarud, Jásztelek, Vezseny, Hevesvezekény, Kunhegyes, Jászboldogháza), míg 7 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske és Kunszentmárton) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A hét elején anticiklon erősödik meg térségünkben, hatására a hét közepéig helyenként lehet jelentéktelen havazás, ugyanakkor hideg időre van kilátás. A hét második felében egy nyugat-európai ciklon áramlási rendszerében egyre enyhébb és nedvesebb levegő érkezik térségünk fölé. Egyre többfelé valószínű csapadék, kezdetben havazás, majd a magasabb hegyek kivételével eső várható. A csapadék mennyisége területi átlagban általában 3-4 mm alatt alakul. A jövő hét első felében a déli részek kivételével 0 fok alatt alakul a hőmérséklet, majd melegedés várható, és a hét végén az északkeleti tájak kivételével a 0 fok magassága többnyire meghaladja az 1500-2000 m-t.

Lovas Attila

védelemvezető