palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Hidrometeorológia: kisebb árhullámok indulnak folyóinkon

Hidrometeorológia: kisebb árhullámok indulnak folyóinkon

Az igazgatóság területére 2014. január 1. és május 14. között leesett csapadék területi átlaga 163,7 milliméter, ami a május végéig számított időszak sokévi átlagának a 92,3 százaléka. Összességében eddig átlagos csapadékmennyiségről beszélhetünk.

A Tisza felső vízgyűjtőin májusban a legtöbb csapadék a Bodrog (60,4 mm, ami a sok éves májusi csapadékátlag 116%-a), a Sajó - Hernád (55,3 mm, ami a sok éves májusi csapadékátlag 113%-a) és a Zagyva – Tarna (51,3 mm, ami a sok éves májusi csapadékátlag 111%-a) vízgyűjtőn hullott. A legkevesebb a Szamos - Krasznán esett (21,9 mm, ami a sok éves májusi átlag 45%-a). 

A Tisza középső szakaszán ma reggel 7 órakor észlelt vízállások: Kisköre-felsőnél a vízállás ma reggel 736 cm. A folytatásban Kisköre-felsőnél 735+-5 cm-es vízállást tartják a következő intézkedésig. Kisköre-alsónál 122 cm áradó, Szolnoknál 120 cm áradó volt.

A Hármas-Körös vízállása ma reggel Szarvasnál 475 cm változatlan, Kunszentmártonnál 43 cm áradó.

A Zagyva Jászteleknél ma reggel 226 cm áradó volt.

A hőmérséklet tekintetében az elkövetkező napokban a napi maximum hőmérséklet eleinte 9 és 22 °C között alakul majd a folytatásban 23 és 27 °C körüli hőmérsékletek várhatók. A minimum hőmérsékletek 4 és 11 °C között alakulnak majd.

Előrejelzés az OMSZ alapján: Az ország területén csütörtök estig túlnyomóan borult lesz az ég, csupán kezdetben nyugaton, holnap délután keleten, északkeleten lehet helyenként vékonyabb a felhőzet. Ma napközben még kevesebb helyen, késő délutántól délkelet felől egyre többfelé várható eső, zápor, csütörtökön már országszerte. Keleten holnap egy-egy zivatar is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél fokozatosan megerősödik, többfelé viharossá is fokozódik. A legerősebb széllökések a Dunántúlon és helyenként északkeleten lehetnek, amelyek sebessége megközelítheti, nyugaton meg is haladhatja a 100 km/h-t. A továbbiakban eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, főként keleten zivatar is. Az időszak második felére azonban szakadozik, csökken a felhőzet, és hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk, és már csak elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Pénteken az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon még viharos széllökések kísérik.
A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 5 nap folyamán, a legtöbb vízgyűjtőn 21 és 58 mm közötti csapadékösszeg várható. A Sajó-Hernádon eshet 50-60 mm közötti csapadékösszeg.

A tegnapi nap folyamán, és a ma lehulló csapadék hatására a Tiszán és a mellékfolyóin várhatóan kisebb árhullámok indulnak el.

Részletesebb hidrometeorológiai előrejelzést holnap fogunk kiadni.