palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.30.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.30.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Tisza felső vízgyűjtőin területi átlagban nem hullott jelentős mennyiségű csapadék.
A Tisza újabb árhulláma Dombrádnál 633 cm-el tetőzött tegnap 13 órakor. A folyó Tiszabercel és Tiszafüred között tovább árad. Ma reggel a Tisza vízállása Vásárosnaménynál 420 cm apadó, Tokajnál 717 cm áradó tendenciájú volt.
A Közép Tiszán tegnap a napi átlaghőmérséklet -10.4 oC volt,. Ebben az évben a zord napok (a napi átlaghőmérséklet -10 oC alatt van) száma 50%-al haladta meg a sokéves átlag értéket.
A Közép-Tiszán a folyó Tiszafüred és Martfű között apad napi 1-3 cm-el, Tiszaugtól lefelé még árad. A vízállás ma reggel Tiszafürednél 692 cm, gyengén apad, Kisköre-alsónál 795 cm (III. fok 800 cm), Tiszaroffnál 851 cm, Tiszabőnél 845 cm, ,Szolnoknál 831 cm (III. fok 800 cm), apadó, Tiszaugnál 734 cm, enyhén áradó volt.
A Tisza felső szakaszáról érkező árhullám Kiskörénél a holnapi nap folyamán 790 cm, Szolnoknál várhatóan január 1-én 825 cm közelében megfordítja a folyó addigi apadását.

Várható tetőző vízállások a vásárosnaményi tetőzés alapján:

Várható tetőző  vízállás:      Tetőzés időpontja:


Tiszafüred                   700-710 cm                január  2.
Kisköre-alsó                800-830 cm                január  3.
Szolnok                      820-850 cm                január  4.
Tiszaug                      735-765 cm                január  4.


A Zagyva-Tarna rendszerben kisebb vízszint ingadozások figyelhetők meg ( tározó ürítés következménye), de a fő tendencia az apadás a Jásztelki szelvényben.
Ma reggel 07:00 órakor észlelt vízállás Hatvannál 166 cm apadó, Szentlőrinckátánál 234 cm gyengén áradó, Jászteleknél 459 cm apadó. A Tarna vízállása, ma reggel 07:00 órakor Verpelétnél 96 cm, Tarnamérán 188 cm, Tarnaörsnél 299 cm, apadó volt.
A Hármas Körös Gyoma térségében már kilenc órája 690 cm-en áll. A vízállás ma reggel Mezőtúr - Árvízkapunál 689 cm, (II. fok 650 cm), Szarvasnál 775 cm, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 812 cm, áradó volt. A tetőzés Mezőtúr-Árvízkapunál 695 cm közelében, Szarvasnál 780-790 cm között várható december 31-január 01-én.
Hortobágy – Berettyó tovább árad, a felső és középső szelvényekben napi 4-6 cm-el, még az alsó szelvényekben 7-9 cm-el. Vízállások ma reggel 07:00 órakor Borznál 391 cm (III. fok 350 cm) áradó, Mezőtúr-Árvízkapunál 689 cm (II. fok 650 cm), áradó volt.

Ma reggel a Tisza középső szakaszán 10-20 %-os jégzajlást jelentettek. Az elkövetkezendő napokban marad az igen hideg időjárás, -15 0C alatti minimális hőmérsékletekkel. A hideg hatására a Tiszán megerősödik a jégzajlás, amelynek mértéke elérheti az 50-70 %-os borítottságot. Az úszó jégtáblák vastagsága péntektől meghaladhatja az 5 cm-t, majd a jövő hét elejétől megközelíthetik a 10 cm-t.
A Zagyva alsó és középső szakaszán kisebb megszakításokkal már áll a jég.

 

Árvízvédelem:

Az elmúlt nap folyamán nem változott az árvízvédelmi helyzet Igazgatóságunk területén.
Továbbra is az alábbi védekezési fokozatok vannak érvényben:
II. fok 327 km hosszon:
A Tisza jobb partján Sarud és Besenyszög közötti szakaszon
A Tisza bal partján Tiszafüred és Fegyvernek közötti szakaszon
A Hármas-Körös jobb partján Csonrágdtól az Árvízkapuig tartó szakaszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Zagyva Jobb és Bal partján Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszon
III. fok 304 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás között
A Tisza jobb partján Besenyszög és Lakitelek között
A Tisza bal partján Fegyvernek és Csongrád között

A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

Ezúton hívjuk fel a stégtulajdonosok figyelmét, hogy helyezzék biztonságba stégeiket a jégzajlás okozta károk kivédése érdekében valamennyi folyószakaszon.

A tartós hideg és a jégképződés miatt továbbra is I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tisza-tó menti szakaszon. Két jégtörő hajót, valamint a hajózsilip és a vízlépcső szegmenstábláinak fűtőberendezését készenlétbe helyeztük, hogy kivédjük a fagyás és az áradás miatt feltorlódó jégtáblák okozta károkat.

A várható jégzajlásra való tekintettel a Szolnoki Gyalogoshídnál a kivitelező megkezdte az ideiglenes szerkezetek elbontását.


Fakadóvizet az elmúlt napon 6 km-en, szivárgóvizet újabb 350  m-en észleltünk, valamint további 10 ha került víz alá a magas vízállások miatt. 
A szolnoki Tiszeligeti körtöltésen továbbra is III. fokban védekezik a városi önkormányzat, 24 órás figyelőszolgálatot látnak el.
Árvízvédelmi töltés hómentesítése a Zagyva folyó jobb és bal partján folyamatos, Tiszasüly, Kisköre között befejezedőtt. A kiskörei vízlépcső hómentesítése folyamatason történik.
Tiszakürtön  a buzgár bevédése megtörtént, a töltéslábaknál felgyülemlő fakadóvizek elvezetését folyamatosan végezzük.
Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látunk el, az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 991 fő vett részt, ebből 776 fő külső erő.

Belvízvédelem:

Az elmúlt napok tartós hideg időjárásának köszönhetően kis mértékben csökkent az elöntött területek nagysága. Igazgatóságunk működési területén jelenleg 52 200 hektárt borít belvíz, amiből 14 500 ha vetés,      18 100 ha szántó és 12 600 ha rét, legelő. Belvízvédekezési fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás, továbbra is II. fokú a készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
A KÖTI-KÖVIZIG működési terültének Jász-Nagykun-Szolnok megyére eső részén 39 750 hektár, Heves megyében 6 950 hektár, Pest megyében 4 600 hektár és Bács-Kiskun Megyében 900 hektár került víz alá. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a társigazgatóságok jelentése alapján összesen 48 005 hektárt borít belvíz. Az elmúlt 24 órában a 41 stabil és 13 mobil szivattyútelep összesen 5,4 millió m3 vizet emelt át a befogadókba.
Fegyvernek és Bánhalma közötti 34-es utat veszélyezteti a belvíz, útlezárás egyenlőre nincs érvényben.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 117 fő vett részt.

A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik.
A főcsatornák teltsége 80-100%-os.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a  Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 8 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Hevesvezekény, Jászalsószentgyörgy, Mezőhék, Kétpó, Jászladány, Tószeg és Jászboldogháza). 17 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő,  Karcag,  Kuncsorba, , Zagyvarékas, Szászberek, Sarud, Jásztelek, Vezseny, Tiszaszőlős és Jászboldogháza), míg 8 önkormányzat (Örményes, Tiszakécske, Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura,  Fegyvernek, Tápiószőlős és Kunszentmárton) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Anticiklon alakítja a vízgyűjtők időjárását, majd holnap az északi, északkeleti térséget egy hidegfront érinti, emiatt ott kisebb havazás előfordulhat. A vízgyűjtők nagy részén azonban a Kárpát-medencét kitöltő nedves, hideg levegő hatására többnyire erősen felhős, párás, helyenként tartósabban ködös idő lesz, csak helyenként alakulhat ki hószállingózás. A holnap estig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban sehol sem éri el az 1 mm-t. A hét végén újabb hidegfront érkezik, de jelentős mennyiségű csapadék ekkor sem várható. A jövő hét elején ismét anticiklon épül fel a vízgyűjtők fölött, újabb csapadékra a jövő hét második felében, elsősorban nyugaton van esély. Folytatódik a hideg, téli idő. A hétvégén a magasban átmenetileg néhány fokkal enyhébb levegő áramlik, de ez jelentős hőmérséklet-változást nem okoz; a 0 fok magassága az időszak legnagyobb részén, a déli területek kivételével, a talajon marad.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető