palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Környezeti kárelhárítás „Amióta itt ember él, a Tiszából nyeri mindenét”

„Amióta itt ember él, a Tiszából nyeri mindenét”

A Tiszán levonuló ciánszennyezés óriási sokk volt a természetnek, de a tervszerű vízkormányzásnak köszönhetően a Tisza-tó több mint 90 százalékán és a hullámtéri vízfelületekről sikerült távol tartani a szennyezést – idézte fel a 14 éve bekövetkezett környezeti katasztrófa eseményeit Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója a Tisza Élővilága Emléknapja idei rendezvényén, amelyen beszédet mondott Máthé György esperes-plébános és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is.

A vízügyi igazgató elmondta, 14 éve átszakadt egy bánya tározójának gátja a romániai Nagybányánál, ezáltal 100 ezer köbméter erősen szennyezett zagy jutott a mellékfolyókon keresztül Tiszába. A magyar határon a cianidtartalom több mint 320-szorosan haladta meg a határértéket. Amikor a hír eljutott a szakemberekhez, elkezdődött a közös gondolkodás, az előkészítő munka annak érdekében, hogy miként lehet csökkenteni a szennyező hatást, illetve hogyan lehet minél kisebb károk árán átvezetni az országon. Jelezte: nem csak árvizek kapcsán, a ciánszennyezés idején is bebizonyosodott, mire képes az összefogás. Ennek köszönhető, hogy tervszerű vízkormányzással, a Tisza-tóba – a meglévő készleten felül – több mint 55 millió köbméter víz betározásával és higítóvízként való alkalmazásával sikerült elérni, hogy a tóban 30 százalékkal csökkent a szennyezőanyag koncentrációja, s amikor elérte Szolnokot a cianidhullám, a felszíni ivóvízkivételi mű leállítása „csak” 12 órán keresztül vált szükségessé.
Ennek ellenére óriási károk keletkeztek a Közép-Tisza vidékén – hangsúlyozta Lovas Attila, utalva arra, hogy több hétig tartott a 1100 mázsányi haltetem összegyűjtése. – Ez óriási sokk volt a természetnek, de a tervszerű megelőző intézkedéseknek hála a Tisza-tó több mint 90 százalékáról és a hullámtéri vízfelületekről, holtágakról sikerült távol tartani a szennyezést. Így azok modernkori Noé bárkájaként menedéket nyújtottak a vízi élőlényeknek, amelyek újra benépesíthették a szennyezéssel érintett víztereket. Úgy gondolom, talán ezt köszöntötte a Tisza 2000 júniusában, amikor sok éve nem tapasztalt nagyságú tiszavirágzást láthattunk, ezzel jelezte a folyó az újjászületést - fogalmazott.
A szennyezés azonban maradandó nyomokat hagyott; Aradi Csabát, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóját idézve elmondta: nem szabad elfelejtenünk, hogy egy 30 éves harcsához 30 év kell! – Közös felelősségünk, hogy az ilyen sajnálatos eseményeket a jövőben megelőzzük. A szennyezések ellen lehet védekezni, a megelőzés azonban mindig sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint a védekezés – jelentette ki a KÖTIVIZIG igazgatója.  
Máthé György atya arról szólt, hogy a tiszai ciánszennyezést előidézők nem csak műszaki baklövéseket követtek el, hanem súlyos morális és világnézeti felelősséggel rendelkeznek, mert semmibe vették a földi élet evidenciáit. Ha nem lesz evidenciává a teremtett világ, és benne az emberi élet, ha nem fogjuk fel, hogy a természet ajándék, és lehetőség, amire vigyázni kell és el kell számolni azzal, akkor csapdába kerülünk és önkényesen, kizsákmányoló, életet tönkretevő módon fogjuk a világunkat uralmunk alá hajtani. A 14 évvel ezelőtti ciánszennyezés ékes példája ennek a kizsákmányoló, természetet nem tisztelő, csak a pénzt hajszoló magatartásnak – osztotta meg gondolatait a katolikus pap.
Úgy vélte, nem bánhatunk akármilyen módon az élettel, a környezetünkkel, mert vagy élni fogunk ebben a világban, vagy pedig belepusztulunk. Élni és nem visszaélni kell erőinkkel és lehetőségeinkkel, az élet mélységes tiszteletét kell vallanunk és erre kell oktatnunk, ezt kell demonstrálnunk ezen a napon is.
Szalay Ferenc azzal kezdte beszédét, hogy az ember sokszor sokkal rosszabb, mint bárki más a világban, mert nem tudja felmérni igazán, hogy amit tesz, saját maga ellen teszi. Méltatta a vízügyi szakemberek munkáját, s kiemelte, hogy nagyon sokan fogtak össze a szennyezés okozta súlyos problémák megoldása érdekében.
Mint kifejtette: ha van tanulság ilyen helyzetekben, az az, hogy az emberek összeállnak, s elfelejtenek minden más bajt.  - A természet is mellénk állt, hiszen tavasszal minden idők legnagyobb árvize vonult le, ami átmosta, kitisztította a medret – mondta a polgármester. Hozzátette: amióta itt ember él, a Tiszából nyeri mindenét – őrizzük meg ezt a lehetőséget!