palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.27.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.27.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Tisza felső vízgyűjtőin területi átlagban nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, viszont helyenként 20 mm-t meghaladó értéket is mértek. Az áradás a felső szelvényekben tovább folytatódott. A Tiszán elindult újabb árhullám jelenleg Tiszabecs - Tivadar közötti szakaszon tetőzik, Tiszadorogmáig  újra árad, alatta Martfűig lassan apad.
A Tiszán levonuló korábbi nagy árhullám jelenleg Tiszaug térségében tetőzik, alatta a folyó még árad. A Közép-Tiszán a vízállás továbbra is meghaladja a III. fokú készültségi szintet: Kisköre-alsónál 808 cm (III. fok 800 cm), Szolnoknál 840 cm (III. fok 800 cm), apadó, Tiszaugnál 731 cm tetőzés közeli. A következő nap az apadás várható üteme Tiszafüred - Szolnok közötti szakaszon 1-5 cm/nap. Az áradás napi üteme Tiszaug alatt várhatóan 1-5 cm lesz.


A Felső-Tiszáról érkező árhullám Kiskörénél 2 nap, Szolnoknál 3-4 nap múlva megfordítja a folyó addigi apadását, és az előző árhullám maximális szintje közelében tetőzik.

A Zagyva –Tarna rendszerben mind két mellékág végig apad. Az árhullám a Zagyva főágán, Jászteleknél ma délelőtt 500 cm közelében tetőzik

A Hármas-Körös mellékágain folyamatos vízszintemelkedést figyelhetünk meg. A vízállás ma reggel Mezőtúr - Árvízkapunál 656 cm, (I. fok 600 cm), Szarvasnál 743 cm, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 792 cm, áradó volt. A tetőzés Mezőtúr-Árvízkapunál 680 cm közelében, Szarvasnál 770-780 cm között várható december 30-án.

A Hortobágy – Berettyó a felső szakaszon apad, a vízállás Borznál 379 cm (III. fok 350 cm), Mezőtúr-Árvízkapunál azonban áradó, 656 cm (I. fok 600 cm), volt a vízállás.

A Tisza középső szakaszán 10 %-os jégzajlást jelentettek.

 

Árvízvédelem:

A Zagyva áradása miatt tegnap 18.00 órától II. fokúra emeltük az árvízvédelmi készültséget a Zagyva jobb és bal partján az Újszász-Szászberektől Jászberényig tartó szakaszon.
Ma délelőtt 10.00 órától II. fokú készültséget rendeltünk el a Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr-Túrkeve térségében is.

Igazgatóságunk területén valamennyi védelmi szakaszon, 640 kilométer hosszon tartunk fenn készültséget:
II. fok 175 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól az Árvízkapuig tartó szakaszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Zagyva Jobb és Bal partján Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszon
III. fok 465 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás között
A Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között

A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

A tartós hideg és a jégképződés miatt I. fokú jeges árvíz elleni készültséget rendeltünk el ma reggel 8.00 órától a Tisza-tó menti szakaszon. Két jégtörő hajót, valamint a hajózsilip és a vízlépcső szegmenstábláinak fűtőberendezését készenlétbe állítottuk, azért, hogy kivédjük a fagyás és az áradás miatt feltorlódó jégtáblák okozta károkat. 

A III. fokú készültséggel érintett szakaszokon továbbra is korlátoztuk a gáton történő közlekedést, illetve az érintett vízterületeken - a Tisza teljes középső szakszán - tilos a hajózás, illetve érvényben van továbbra is az érintett Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatalok által elrendelt  horgászati és halászati tilalom.

A tartósan magas vízállás miatt egyre nagyobb területen jelentkeznek az árvízi jelenségek. Fakadóvizet már 79 km-en, talpszivárgást 9 690 m-en, szivárgóvizet 5 300 m-en észleltünk. A magas vízállás miatt 121 hektáron tapasztaltunk elöntést.
A szolnoki Tiszaligeti körtöltésen továbbra is III. fokban védekezik a városi önkormányzat, 24 órás figyelőszolgálatot látnak el.
A lakott területek, illetve épületek védelme érdekében egyebek között Jászalsószentgyörgyön, a Vadasi zsilipnél a záportározóban felgyülemlett vizet szivattyúzzuk a Zagyvába. A Milléri, a Szórói és a Tiszaroffi gátőrházaknál, valamint a szolnoki Gutenberg téren folyamatosan szivattyúzzuk a felgyülemlett fakadóvizet. A Tiszabura belterületén összegyűlt fakadóvíz elleni védekezéshez a JNKSZ megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság biztosít nagy teljesítményű szivattyút. A töltéslábaknál felgyülemlő fakadóvizek elvezetését folyamatosan végezzük. Folytatódik a „Százlábú” híd nyílásaiból az árhullámmal érkezett uszadék eltávolítása, a vízlefolyási akadályok elhárítása érdekében.
Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látunk el, az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 915 fő vett részt.

Belvízvédelem:

Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék elvezetése miatt szükségessé vált a szivattyútelepeink fokozott igénybevétele. Ma reggel 6.00 órától a Cibakházi szakaszon II. fokúra, a Kisújszállási szakaszon III. fokúra emeltük a belvízvédelmi készültséget. II. fokú a készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
A belvízzel elöntött területek nagysága Igazgatóságunk területén meghaladta az idén mért legnagyobb mértéket (december 25-én 48 100 ha): jelenleg 51 700 ha van víz alatt.  A KÖTI-KÖVIZIG működési terültének Jász-Nagykun-Szolnok megyére eső részén 38 950 hektár, Heves megyében 6 950 hektár, Pest megyében 4 600 hektár és Bács-Kiskun Megyében 1 200 hektár került víz alá. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a társigazgatóságok jelentése alapján összesen 46 815 hektárt borít belvíz. Az elmúlt 24 órában a szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség is meghaladta az idén mért legnagyobb mértéket (március 01. 5,2 millió m3), összesen mintegy 5,3 millió m3 vizet emelt át 44 stabil és 9 mobil szivattyútelep a befogadókba.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 98 fő vett részt.

Az elmúlt napokban tapasztalható enyhe időjárás és az intenzív csapadék hatására a csatornák vízhozama jelentősen megnövekedett, ezért újból szükségessé vált több szivattyútelep indítása is.
A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik.
A Kunmadarastól délre elhelyezkedő juhászati telep állatállományának értékmentése miatt a közeli belvízcsatornából a tanya körüli legelőre engedik ki a vizet és hozzákezdtek a tanyaépület körüli kisebb körtöltés megépítéséhez.
A főcsatornák teltsége 80-100%-os.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a  Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, a Jászkiséri és a  Hanyi-Sajfoki VGT II. fokú készültséget tart fenn.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 11 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Szászberek, Hevesvezekény, Jászalsószentgyörgy, Sarud, Mezőhék, Kétpó, Jászladány, Jásztelek és Tószeg). 16 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Örményes, Kuncsorba, Tápiószőlős és Zagyvarékas), míg 3 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura) továbbra is III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A vízgyűjtők felett egy ún. magassági hidegörvény található, a hét elején gyakran lesz erősen felhős az ég, és elszórtan várható kisebb havazás, hózápor; emellett azonban napos, illetve kevésbé felhős területek és időszakok is lesznek. A lehulló csapadék mennyisége holnap reggelig csupán az északkeleti területeken érheti el az 5 mm-t, másutt 1 mm alatt várható. A hét második felében magasnyomás nyúlik be a térségbe, ezért csendesebb időre van kilátás: hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt, és számottevő csapadék sem várható. A jövő hét első napjaiban azonban növekszik a csapadékhajlam, és mivel a hőmérsékletben lényeges változásra a jelenlegi számítások szerint nem számíthatunk, havazás valószínű.

Lovas Attila
védelemvezető