palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Növekvő vízkészlet a Tiszán - helyreállt a Körös-völgyi vízpótlás

Habár továbbra is rendkívül csapadékszegény időszakot élünk át, a hidrometeorológiai helyzet némiképp javult vízgyűjtőinken. Ennek és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Vízhiánykár-elhárítási szakcsoportja összehangolt védekezési tevékenységének eredményeként a Kisköre-tározó vízkészletének visszapótlása megtörtént, ezáltal lehetővé vált a Körös-völgyi vízkorlátozás felfüggesztése pénteken 10 órától.

Elmúlt napokban a hőmérséklet ugyan csökkent, területi átlagban jelentősebb mennyiségű csapadék azonban nem esett térségünkben. A Tisza vízgyűjtőjére lehullott csapadék azonban megtette hatását, a folyó vízhozama nőtt, s a Közép-Tiszán kisebb, napi 20-25 centiméteres vízszintemelkedést idézett elő. A többlet vízmennyiség pedig lehetővé tette a Kiskörei-tározó vízkészletének visszapótlását. A tó vízszintjének emelése folyamatosan történik, az Országos Műszaki Irányító Törzs által engedélyezett 735 ± 5 centiméteres vízállás beállításáig.

A Tiszán a vízkormányozást továbbra is a Tiszavíz Vízerőmű Kft. végzi, mégpedig   folyamatos turbinaüzem mellett, az érkező vízhozam minimum 85 százalékának egyenletes átbocsátásával.

Azzal, hogy a Kiskörei-tározó vízkészletének visszapótlása megtörtént, a mezőgazdasági vízigények pedig csökkentek, okafogyottá vált a Körös-völgyi vízkorlátozás, így az átvezetés augusztus 15-én elrendelt, másodpercenként 5 köbméterrel való csökkentését 23-án 10 órától felfüggesztettük. Így a Tisza - a Nagykunsági-főcsatornán keresztül - ismét az előírás szerinti 16 köbméteres fajlagos vízhozammal gyarapítja a Hármas-Körös vízkészletét.

Ezzel szemben a Zagyva-Tarna rendszerben változatlanul nagyon alacsony vízkészletekkel kell számolnunk. A térségben kialakult súlyos hidrometeorológiai helyzet és a kedvezőtlen előrejelzések következtében a korlátozás bevezetése igazgatóságunk álláspontja szerint indokolt. Továbbra is folytatjuk a Zagyva, a KÖTIVIZIG vagyonkezelésében lévő szakasza mentén a vízjogi engedéllyel nem rendelkező vízkivételezések felderítését.

A holtágak vízszintje, a gravitációs vízpótló útvonallal rendelkezőek esetében megfelelő, jellemző a maximális üzemi vízszint. A gravitációs vízpótlással nem rendelkező holtágak vízszintje azonban folyamatosan apad. A Tiszaugi-Holt-Tisza vízszintje az ökológiai szint alá csökkent. Beavatkozások nélkül a holtágból történő vízelvételezések korlátozása elkerülhetetlenné válik, amelyre az érintett önkormányzat figyelmét felhívtuk.