palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Ökológiai „mentőöv” a Zagyvának

Igazgatóságunk arról tájékoztatta a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, hogy a Zagyva megyei szakaszán a krónikus csapadékhiány miatt esetlegesen kialakuló ökológiai haváriahelyzet megelőzéséhez korlátozó intézkedéseket tart indokoltnak.

A társhatósággal közöltük, a rendkívüli forróság és a csapadékhiány együttes hatására a Zagyva vízhozama igen alacsony szintet ért el, Jászberény térségében már nem éri el a másodpercenkénti 1 köbmétert, s napról-napra csökken. A Zagyván és a Tisza folyón tapasztalható kisvizes időszakok tartósságának növekedése, a kisvízszintek csökkenése egyre alacsonyabb mederteltségeket és esésnövekedést, mederbeágyazódást eredményez, amely öngerjesztő folyamat. A vízminőség romlásán túl a hosszantartó alacsony mederteltségek, a növekvő esésviszonyok kedvezőtlen élőhelyi feltételeket idéznek elő.
A KÖTIVIZIG a Horgász Egyesületek Szövetsége által, a Zagyvát érintően felvetett problémával már korábban is foglalkozott. Augusztus 6-án kelt levelünkben tájékoztattuk Jászberény polgármesterét a kialakult és várható hidrometeorológiai helyzetről és felhívtuk figyelmét arra, hogy alternatív megoldásokkal, beavatkozásokkal készüljön fel a haváriahelyzet megelőzésére.
Igazgatóságunk egyetért a Horgász Egyesületek Szövetsége megállapításaival és indokoltnak tartja a vízkivételezések korlátozását a Zagyván, figyelembe véve azt is, hogy a folyón a vízkészletek lassú csökkenésével kell számolni. (Jászteleknél a Zagyva augusztus havi, 80 százalékos valószínűségű vízhozama 1,08 köbméter másodperceként, ami 95 centiméteres vízállásnak felel meg. Az előrejelzett csapadékmentes időjárás hatására az elkövetkezendő napokban a folyó vízhozama a 80 százalékos érték alá csökken.)
A vízhasználat korlátozására különösen a vízjogi engedélyben meghatározott mértékadó (júliusi és/vagy augusztusi 80%-os) vízhozam természeti okokból előállt csökkenése, rendkívüli vízszennyezés vagy üzemeltetési körülmény, a vízszolgáltató művek üzemzavara esetén kerülhet sor.
Tekintettel arra, hogy az ügy természetvédelmi érintettséget is tartalmaz, ebből adódóan a következő jogszabály által deklarált rendelkezések is létjogosultságot nyernek:
A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. Törvény 18.§-a értelmében: „(1) A természetes és természetközeli állapotú vizes élőhelyen, a természeti értékek fennmaradásához, a természeti rendszerek megóvásához, fenntartásához szükséges vízmennyiséget (ökológiai vízmennyiség) mesterséges beavatkozással elvonni nem lehet.”
A KÖTIVIZIG hidrometeorológiai adatokkal és előrejelzésekkel, a Zagyva vízminőségének folyamatos vizsgálatával, valamint az illegális vízkivételek feltárásával tud segítséget nyújtani a felügyelőségnek az esetleges havária helyzet megelőzéséhez szükséges és arányos intézkedés megválasztásához.