palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Kevesebb víz a Tiszából a Hármas-Körösbe

Az Országos Műszaki Irányító Törzs engedélyével, a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR) keretében az előírt, másodpercenkénti 16 köbméter helyett csupán 11 köbméter víz áramlik a Tiszából

– a Nagykunsági-főcsatorna keleti-ágán keresztül – a Hármas-Körösbe. Az ökológiai vízpótlás első ütemű korlátozását, 5 köbméteres fajlagos csökkentését a tartósan száraz időjárási körülmények és a kedvezőtlen hidrometeorológiai előrejelzések indokolták.A TIKEVIR Európa egyik legnagyobb összefüggő vízgazdálkodási rendszere, amelynek célja, hogy a vízhiányos térségek vízkészletét pótolja, a térségben nem ritkán jelentkező belvizet a környező vízfolyásokba juttassa, végső soron az Alföldre jellemző hidrometeorológiai szélsőségek hatását az összehangolt vízkormányzás révén csökkentse. Évtizedekre visszatekintő időjárási adatsorokkal alátámasztható tény, hogy a Körös-völgy nyári természetes vízkészlete nagyon hiányos, ezért a jelentkező – elsődlegesen öntözési célú – vízigények kielégítése csak tiszai vízátvezetésekkel lehetséges.
A TIKEVIR lényegében egyidős a Kiskörei-tározóval, alapgondolata azonban a Tisza szabályozásának kezdetéig nyúlik vissza. Négy megyére – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés – kiterjedő, 15 ezer négyzetkilométeres működési területén két, a rendszer működését meghatározó főcsatorna, a Keleti- és a Nagykunsági-főcsatorna, valamint a Hortobágy-Berettyó helyezkedik el.
A Körös-völgybe egyébiránt több úton történik a vízpótlás. A Tiszalöki vízlépcsőtől másodpercenként 10,5 köbméter áramlik a tiszalöki öntözőrendszeren keresztül oda, a Kiskörei-tározóból pedig – előírás szerint 16 köbméteres fajlagos vízhozammal – a Nagykunsági-főcsatornán át jut a Hármas-Körösbe, illetve a Hortobágy-Berettyóba.