palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Az Alföld oázisaként működik a Tisza-tó

A vízgyűjtőinken is tapasztalható, magas hőmérséklettel párosuló tartós csapadékhiány következtében folyóink természetes vízkészletének csökkenése miatt egyelőre nem tudunk pozitív fordulatról beszámolni.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízhiány-kárelhárítási szakcsoportjának egyre nagyobb nehézségeket támaszt a gazdálkodói és ökológiai vízigények kielégítése, miután a betározott, rendelkezésre álló vízkészlet – megfelelő utánpótlás híján és a jelentős párolási veszteség végett – az elmúlt két hét alatt kétmillió köbméterrel csökkent. Ezért megkezdtük a Körös-völgyi vízátvezetés korlátozásának előkészítését.A hidrometeorológiai szempontból szélsőségesnek nevezhető idei nyár a vízvisszatartás és –tározás jegyében telik a KÖTIVIZIG-nél. A tavaly létrejött a Vízhiány-kárelhárítási szakcsoportnak az eredetileg betározott vízkészlethez képest - a Kiskörei tározó vízszintjének apadása miatt – kisebb mennyiséggel kell gazdálkodnia annak ellenére, hogy a kettős működésű belvízcsatornák, főcsatornák vízszintjét sikerült átvezetéssel, vízvisszatartással növelni, az utóbbi években megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően.

A Tisza-tó túlzás nélkül az Alföld oázisaként működik manapság. Az elmúlt hetekben a nyári duzzasztási szintet két lépésben 740 centiméterre növeltük, amely jelenleg 736 centiméterre mérséklődött, ezt a vízszintet azonban stabilizálni tudjuk. (Ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette naponta 600-800 ezer köbméter víz párolog el a tóból.)    
A Zagyva-Tarna vízrendszerben is a természetes vízkészlet lassú csökkenésére lehet számítani. A Zagyva, Jásztelek szelvényben az augusztus havi 80 százalékos vízhozam 1,08 köbméter másodpercenként, ami 95 centiméteres vízállásnak felel meg. Az igen száraz, csapadékmentes időjárás hatására az elkövetkezendő napokban a folyó vízhozama várhatóan ennél is kevesebb lesz, ezért indokolttá válik a vízkivételezések korlátozása. Felhívtuk Jászberény polgármesterének figyelmét arra, hogy alternatív megoldásokkal, beavatkozásokkal készüljön fel az ökológiai haváriahelyzet megelőzésére. (A városi Zagyván levegőztetés történt.)
Az aszályos időszak kezelésére meghozott intézkedések részeként a Zagyva mentén is folyamatosan figyelmet fordítunk a vízjogi engedéllyel nem rendelkező vízelvételezések felderítésére.
Az elmúlt egy hét folyamán valamelyest csökkentek a mezőgazdasági vízigények. A leadott vízsugár a Nagykunsági-főcsatornába az előző heti másodpercenkénti 32,1-ről 30,1 köbméterre  mérséklődött, a Jászsági-főcsatornába 1,7 m3/s (2,3 m3/s), a Tiszafüredi-főcsatornába pedig 1,5 m3/s (múlt héten 1,6 m3/s) volt.
A holtágak vízszintje a gravitációs vízpótló útvonallal rendelkezőek esetében megfelelő, jellemző a maximális üzemi vízszint. A gravitációs vízpótlással nem rendelkező holtágak vízszintje azonban folyamatosan apad. Aggodalomra ad okot a tiszaugi önkormányzat kezelésében lévő Holt-Tisza vízszintje, amely immár az ökológiai szint alá csökkent. Beavatkozások nélkül a holtágból történő vízelvételezések korlátozása szükségszerű.
A csökkenő mezőgazdasági vízfelhasználásnak és a térségi vízátvezetési kötelezettségünknek jelenleg még meg tudunk felelni, de a tározott többlet vízkészletek csökkenése miatt megkezdtük az utóbbi korlátozásának előkészítését. A Körös-völgyi vízpótlás az előírások szerint másodpercenként 16 köbméterrel történik, első ütemben kezdeményezzük ennek másodpercenként 5 köbméteres csökkentését, amennyiben a Tiszán nem érkezik megfelelő vízutánpótlás.