palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

A vízhiány miatt veszélybe kerülhet a Zagyva ökológiai egyensúlya

Továbbra is tart a szélsőséges hidrometeorológiai helyzet a KÖTIVIZIG területén. Júliusban Igazgatóságunkon területi átlagban mindössze alig 3 mm csapadék hullott, az 1963 óta tartó megfigyeléseink alapján júliusban ilyen kevés csapadék még nem esett.

Az átlaghőmérséklet is meghaladta eddig a sokévi átlagot, augusztusban a napi maximumok ezidáig minden nap 30oC felett voltak.  A folyók vízállása mára egyre jobban megközelíti a tavalyi augusztusi kisvízi értékeket. A Zagyva vízhozama Jászberény térségében mára másodpercenként kevesebb, mint 1 köbméter és napról-napra tovább csökken.Emiatt fel kell készülni arra, hogy a városi Zagyva-ágba történő gravitációs vízbevezetés lehetősége is megszűnhet. A KÖTIVIZIG a vízhiány miatt fellépő ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében felhívta a Jászberényi Önkormányzat figyelmét, hogy vizsgálja meg az alternatív műszaki megoldás lehetőségét a városi ágban lévő víz visszatartására és szükség esetén az oxigénhiány miatt kialakuló helyzet kezelésére. Az Önkormányzat felvette a kapcsolatot a városi Zagyva-ág üzemeltetőjével és a katasztrófavédelemmel az esetlegesen felmerülő problémák kezelése érdekében.
A térségben a hét végére előrejelzett csapadék valószínűleg nem változtat számottevően a jelenlegi helyzeten, így a Zagyva alacsony vízállása és a magas hőmérséklet miatt a folyó ökológiai egyensúlya is veszélybe kerülhet. A Zagyva vizét a térségben az öntöző-, halastavi- és holtági vízpótlásra történő vízkivételek is folyamatosan csökkentik, ezért – egyetértve a folyó halászati hasznosítója véleményével - a Zagyvában megtalálható őshonos hazai halfajták is veszélybe kerülhetnek az alacsony vízállás és az extrém meleg miatt esetlegesen kialakuló oxigénhiány következtében.
A KÖTIVIZIG a káros vízhiány elkerülésére a Zagyva torkolati szakaszán 2012-ben kőszórással több helyen is rendbetette és vízjogilag is rendezte a vízvisszatartó fenékgátakat, amelyek visszaduzzasztják az érkező vizet a folyó középső szakaszán, ezzel is kedvezve a vízi élővilágnak. Ezt a helyreállítási munkát további helyszíneken ez évben is folytatja az Igazgatóság.
Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján fel kell készülni arra, hogy hasonló rendkívüli vízhiány egyre gyakrabban jelentkezik az Igazgatóság területén lévő folyókon. A Zagyva vízpótlására Igazgatóságunk már a kilencvenes évek elején kidolgozta a Jászsági-főcsatorna Zagyvai-ágának megépítésével létrejövő többcélú térségi vízgazdálkodási rendszer tervét, amely a Tiszát a Zagyvával összekötő mintegy 46 km-es vízi útvonalat alkotva alkalmas arra, hogy a Jászsági és a Dél-Hevesi területen, illetve a Tápió-vidékén jelentkező különböző vízigényeket ki tudja szolgálni. A rendszer a térségi vízpótlás megoldása és az ökológiai vízigények biztosítása mellett növelné a térség ár- és belvízi biztonságát a belvizek befogadásával, árvíz esetén pedig a Zagyván jelentkező víztöbblet Hanyi-Tiszasülyi tározóba történő elvezetésével. A rendszer, amennyiben kiépül, jó minőségű ökológiai és frissítővizet juttat a Zagyva alsó mintegy 40 km-es szakaszába, mely a folyó vízhozamával együtt megfelelő élettér kialakulását eredményezné, illetve lehetővé tenné a Zagyva mentén 7 holtág vízpótlását is, segítve az érintett vízterek eredményesebb használatát összhangban a folyó Vízgyűjtőgazdálkodási-tervének célkitűzéseivel.
A komplex vízgazdálkodási rendszer terveit a KÖTIVIZIG 2010-ben aktualizálta, jelenleg a környezetvédelmi engedélyek meghosszabbítására irányuló eljárás folyik. A kivitelezést a 2014-2020 közötti Európai Uniós tervezési ciklus elején tervezi az Igazgatóság megvalósítani.