palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Sivatag az Alföld közepén? – negatív csapadékrekord júliusban

Talán nem túlzás a címben feltett kérdés, júliusban ugyanis a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére átlagosan mindössze 3,6 (!) milliméter csapadék hullott, szemben az 58,5 milliméteres sokéves havi átlaggal. Ötven éve tartó megfigyeléseink alapján júliusban ilyen kevés csapadék még nem esett, eddig 1984-ben volt a legkevesebb eső, amikor is a havi átlag 12,0 mm volt. Mindeközben a napi maximum hőmérséklet 14 napon kúszott 30 fok fölé, a napfényes órák száma pedig meghaladta a 385 órát.

Az emlékezetesen száraz, igen meleg múlt évet követően az idei esztendő első három hónapjában bőséges csapadék hullott mind a Tisza vízgyűjtőire, mind az Alföldre. Igazgatóságunk területét az év első felében 417,1 milliméter csapadék áztatta, ugyanakkor júliusban mindössze 3,6 mm. Ilyen kevés eső ebben a hónapban még nem hullott, ezt bizonyítják fél évszázada folyó méréseink. Júliusban eddig 1984-ben esett a legkevesebb eső, akkor is átlagban 12,0 mm. A rendkívül aszályos tavalyi évben átlagosan 37,8 mm csapadék hullott a hetedik hónapban, 2011-ben pedig 81,7 mm. A vízgyűjtőkön is mindenhol a sokéves átlagcsapadéknak kevesebb, mint 42 százaléka esett.
A csapadékhiányt tetézte a forróság, a havi átlaghőmérséklet 23,1 Celsius fok volt, ami 1,4 oC fokkal haladja meg a sok éves júliusi átlag hőmérsékletet. (Tavaly júliusban az átlaghőmérséklet 24,7 fok volt, 3,13 fokkal magasabb a sokéves havi átlagnál. )
A napi átlaghőmérséklet idén júliusban eddig háromszor haladta meg a 25 fokot, 29-én pedig elérte a 30 fokot. A napi maximumot július 29-én mértük, amikor is 38,6 fokot mutatott a hőmérő. A 30 foknál melegebb hőségnapok száma 14 volt, két napunk pedig kiérdemelte a meteorológiai forró jelzőt tikkasztó, 35 fok feletti  csúcshőmérsékletével. (A nyári napok száma 30 volt, csupán a hónap első napján nem érte a napi maximum a 25 fokot.)
Emiatt folyóink vízállása folyamatosan csökkent, ahogy a talajvíz szintje is. A Tisza vízállása Szolnoknál a hónap utolsó napjaira elérte a mínusz 234 centimétert, a szőke folyó vízhozama pedig másodpercenként 100 köbméter alá csökkent.