palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Aszályveszély: plusz tízmillió köbméter víz a Tisza-tóban

Míg bő két hónappal ezelőtt még a káros többletvíz elvezetése adta a fő feladatot, addig napjainkban a tavalyi, kiugróan aszályos évhez hasonlóan a vízkészlet megőrzése jelenti a kihívást a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak. Ezért kiemelt szerep hárul az elmúlt évben - az országban elsőként – a védelmi szervezetbe integráltan megalakult Vízhiány- kárelhárítási Szakcsoportra, amely felkészülve a térségben várhatóan megnövekedő vízigényekre, kezdeményezte a Tisza-tó vízszintjének mintegy tíz centiméteres emelését, ezzel plusz 10 millió köbméter víz betározását.

Erre azért van szükség, mert bár igazgatóságunk működési területére idén július 15-ig 418,1 milliméter csapadék hullott - a sokéves 1-7 havi átlag 138 százaléka -, azonban júliusban a mai napig csupán 1 mm (!) eső esett területi átlagban, s az előrejelzések szerint a hónap hátralévő részében sem várható számottevő mennyiség. (A sokéves július havi átlag 58,5 mm, észlelésünk kezdete, 1963 óta igazgatóságunk területén 1984 júliusában esett a legkevesebb csapadék, mégpedig 12,0 mm.) Emiatt természetesen fokozatosan csökken folyóink vízkészlete, a Tisza középső szakaszán napi 15 centiméter közeli apadással kell számolni.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb integrált vízháztartási tájékoztatója és előrejelzése alapján, ha a csapadékszegény és az átlagosnál melegebb időjárás tovább folytatódik, akkor mérsékelt, ha viszont átlagosan csapadékos időjárás alakul ki, akkor is enyhe aszályhelyzet várható a működési területünkön.
Számítanunk kell tehát a megnövekedő mezőgazdasági, az ökológiai és a térségi vízátvezetést (Körös-völgyi vízátvezetés – jelenleg másodpercenként 16 köbméter) szolgáló vízigényekre. Felkészülve a várható vízhiányos időszakra, igazgatóságunk vízhiány-kárelhárítási tervében - megelőző intézkedésként - a Kiskörei tározó vízkészletének növelése szerepel.
A jogszabályi előírásoknak megfelelően a nyári duzzasztási vízszint a Tisza-tóban, a Kisköre-felső vízmércén mért 725 ± 5 cm, amelyet a napokban - 10 millió köbméter  többletvíz betározása révén -  735 ± 5 cm-re emelünk a vízjárás függvényében. Mindez a tó egyéb hasznosítási formáit nem érinti hátrányosan, de az így adódó többlet vízmennyiség felkészülést jelent az esetlegesen kialakuló aszályhelyzetre.