palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Hidrometeorológiai tájékoztató

Hidrometeorológiai tájékoztató

A Felső-Tiszán tegnap is 10 mm-t meghaladó csapadék hullott. Ez a csapadék a felső szakaszokon egy-két deciméteres vízszintemelkedést eredményezett.
A Tisza vízállása ma reggel Vásárosnaménynál 84 cm apadó, Tiszalök-alsónál 254 cm, áradó. A Közép-Tiszán ma reggel 7 órakor Tiszafürednél 597 cm, Kisköre-felsőn 730 cm, duzzasztott, Kisköre-alsónál 341 cm, Tiszaroffnál 374 cm, Tiszabőnél 357 cm, Szolnoknál 348 cm,  Tiszaugnál 234 cm, Csongrád 291 cm, kis mértékben áradó volt a vízállás.

Hétfőig a Közép-Tiszán alig változó, kis mértékben áradó vízállások várhatóak. A vízállás az időszak végére Kiskörénél 360 cm, Szolnoknál 370 cm közelében várható. A meteorológiai előrejelzések alapján hétfőtől újabb csapadékzóna éri el a vízgyűjtőket. A Felső-Tiszán hétfőn és kedden, területi átlagban 10-15 mm-t meghaladó napi csapadék valószínű.

A Zagyva-Tarna rendszerben elindult közepes méretű árhullám hatására a Zagyva főága Jászteleknél folyamatosan árad. Ma reggel a Tarna vízállása Tarnaörsön 316 cm, áradó volt, a Zagyván Szentlőrinckátánál 259 cm (II. fok 270 cm), apadó, Jászteleknél ma reggel 295 cm-es, áradó vízállást jelentettek. A felső szelvényekben kialakult áradás következtében a Jásztelek szelvényben 380-400 cm-es  vízállás várható a június 8-án, a délelőtti órákban. A vízállás Jászteleknél az I. fokú készültségi szintet (I. fok 350 cm) várhatóan az éjszakai órákban éri el.

A Hármas-Körösön gyakorlatilag változatlan vízállásokat figyelhetünk meg, amely várhatóan az elkövetkező napokban sem változik számottevően.
A Hortobágy – Berettyó felső és középső szelvényeiben változatlan, kis mértékben apadó vízállások alakultak ki, a tendencia a következő napokban is folytatódik. Borznál ma reggel 212 cm apadó(I. fok 250 cm), Mezőtúr-Árvízkapu felsőnél 359 cm, apadó volt a vízállás.

Az OMSZ előrejelzése alapján: A hétvégén ciklonális mező és helyi hatások alakítják a térség időjárását, majd vasárnap este hidegfront éri el a Duna felső szakaszát, amely előtt és átvonulása során többfelé számíthatunk csapadékra; záporra, zivatarra. Pénteken a Tisza vízgyűjtőjén záporokból, zivatarokból területi átlagban 2-7 mm csapadék hullhat. Szombaton is helyi záporokból, zivatarokból várható csapadék, amely csak lokálisan lehet jelentősebb mennyiségű, területi átlagban is számottevő csapadék a kritikus vízgyűjtőkön még nem valószínű. A vasárnap délutántól kedd délutánig tartó időszak alatt azonban többfelé számíthatunk csapadékra, amelynek mennyisége területi átlagban a 10 mm-t is meghaladhatja. Kedden már lényegesen kevesebb lesz a csapadék, és a front elvonulása után a jövő hét második felében – a jelenlegi számítások szerint – számottevő csapadék nem várható.
Az elkövetkezendő hat napban várható csapadék:

Vízgyűjtő

összesen

06.08. - 06.13.

mm

Sajó-Hernád 12,0
Zagyva-Tarna 19,9
Közép-Tisza 22,3
Bodrog 22,5
Felső-Tisza 36,4
Szamos-Kraszna 37,5
Körösök 32,2
Maros 49,5

Szolnok, 2013. június 07.


Összeállította:

Pálóczi Dóra
Hidrológus Szakcsoport