palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Hidrometeorológiai tájékoztató

Hidrometeorológiai tájékoztató

A Felső-Tiszán tegnap helyenként 10 mm-t meghaladó csapadék hullott. Ez a csapadék újabb árhullámot nem indított, viszont biztosítja a változatlan vízhozamok levonulását.

A Tisza vízállása ma reggel Vásárosnaménynál 117 cm apadó, Tiszalök-alsónál 215 cm, áradó. A Közép-Tiszán ma reggel 7 órakor Tiszafürednél 581 cm, Kisköre-felsőnél 726 cm, duzzasztott, Kisköre-alsónál 318 cm, Tiszaroffnál 358 cm, Tiszabőnél 344 cm, Szolnoknál 343 cm, Tiszaugnál 235 cm, Csongrád 291 cm, apadó volt a vízállás.

Vasárnapig a Közép-Tiszán alig változó, kis mértékben apadó vízállások várhatóak. Az időszak alatt a folyó vízszintje Szolnoknál nem csökken 330 cm alá. A meteorológiai előrejelzések alapján vasárnaptól újabb csapadékzóna éri el a vízgyűjtőket.

A Zagyva-Tarna rendszerben közepes méretű árhullám indult el. Az áradás Jászteleknél a ma reggeli óráktól érezteti hatását.  Ma reggel 7 órakor Tarnaörsnél 269 cm, áradó, Hatvannál 340 cm, apadó, Szentlőrinckátánál 266 cm (II. fok 270 cm), áradó, Jászteleknél 258 cm-es, változatlan vízállást jelentettek.
A felső szelvényekben kialakult áradás következtében a Jásztelek szelvényben 410 +- 20 cm-es vízállás várható a holnap, a nappali órákban.

A Hármas-Körös Kunszentmártonig árad, alatta apad. Az elkövetkezendő napokban alig változó, kis mértékben áradó vízállások várhatóak.

A Hortobágy – Berettyó felső és középső szelvényeiben gyakorlatilag változatlan, kis mértékben apadó, a torkolati szelvényben a Hármas-Körös áradása miatt, áradó vízállásokat figyelhetünk meg. A Hortobágy-Berettyón nem várható számottevő vízszintemelkedés.

Az OMSZ előrejelzése alapján:
A Közép-Európa fölött található sekély ciklon és magassági hidegörvény lassan tovább gyengül, de továbbra is labilis levegő alakítja a térség időjárását, amely kedvező feltételeket teremt – elsősorban a nappali órákban – a záporok, zivatarok kialakulásához. Területi átlagban jelentős mennyiségű (>10 mm/24 óra) csapadék szombatig nem valószínű, de lokálisan jelentősebb csapadék továbbra is hullhat. A következő napokban fokozatosan melegszik az idő, a hét végén a csúcshőmérséklet már többnyire 24, 29 fok között alakul. Vasárnap nyugat felől hullámzó frontrendszer éri el a vízgyűjtőket, emiatt ismét egyre nagyobb területen kell esőre, záporra, zivatarra számítani. A csapadék hullása valószínűleg csak keddre virradóan gyengül, majd szűnik meg. A frontrendszer átvonulása után a jövő hét közepén – csütörtökön és pénteken – újabb hidegfront érkezhet a nyugati tájak fölé.

Az elkövetkezendő hat napban várható csapadék:

Vízgyűjtő

összesen

06.07. - 06.12.

mm

Sajó-Hernád 24,9
Zagyva-Tarna 17,5
Közép-Tisza 17,4
Bodrog 32,1
Felső-Tisza 47,9
Szamos-Kraszna 53,7
Körösök 33,3
Maros 46,2

Szolnok, 2013. június 06.

Összeállította:

Pálóczi Dóra
Hidrológus Szakcsoport