palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Hidrometeorológiai tájékoztató

Hidrometeorológiai tájékoztató

Az OMSZ előrejelzése alapján a Közép-Európa fölött található sekély ciklon és magassági hidegörvény lassan tovább gyengül, töltődik, ezért a vízgyűjtőkön nagy területre kiterjedő, tartós csapadék a hétvégéig nem várható, azonban kedvezőek lesznek a feltételek – elsősorban a délutáni, kora esti órákban – záporok, zivatarok kialakulásához. Csütörtök reggelig a vízgyűjtőkön területi átlagban 5 mm alatti mennyiségre lehet számítani (egyedül a Felső-Tiszán valószínű 8 mm körüli érték), csak kisebb körzetekben hullhat jelentősebb csapadék. A hét hátralévő részében helyi zápor, zivatar bárhol kialakulhat, de területi átlagban nagy csapadék nem valószínű. Hétfőn nyugat felől hullámzó hidegfront éri el a vízgyűjtőket, hatására sokfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, a jelenlegi számítások szerint egyes vízgyűjtőkön akár 20 mm-t elérő csapadék is hullhat.

Az elmúlt napok csapadékos időjárásának hatására a Tisza felső vízfolyásain több, kisebb árhullám indult el. A jelenlegi kisebb áradás a Tiszabecs - Tivadar közötti szakaszon tetőzik.

A Tisza vízállása ma reggel Vásárosnaménynál 86 cm áradó, Tiszalök-alsónál 180 cm, változatlan. A Közép-Tiszán ma reggel 7 órakor Tiszafürednél 580 cm, Kisköre-felsőnél 728 cm, duzzasztott, Kisköre-alsónál 328 cm, Tiszaroffnál 366 cm, Tiszabőnél 352 cm, Szolnoknál 349 cm, apadó Tiszaugnál 241 cm, Csongrád 297 cm, áradó volt a vízállás.

Péntekig a Közép-Tiszán kismértékű apadás, majd vasárnapig alig változó vízállások várhatóak. Az időszak alatt a folyó vízszintje Szolnoknál nem csökken 300 cm alá. A meteorológiai előrejelzések alapján vasárnaptól újabb csapadékzóna éri el a vízgyűjtőket. Hétfőtől komoly mennyiségű csapadék is lehullhat.

A Zagyva Jásztelek felett árad, alatta apad. A Zagyva ágon 80-90 cm-es, a Tarnán 20 cm-es áradás alakult ki. Jászteleknél ma reggel 264 cm-es, kis mértékben apadó vízállást jelentettek. A felső szelvényekben kialakult kisebb áradás következtében a Jásztelek szelvényben 310-330 cm-es vízállás várható a holnap esti órákban.

A Hármas-Körös Kunszentmártonig apad, alatta a Tisza visszaduzzasztó hatására árad. Ma reggel Gyománál 316 cm, Mezőtúr-Árvízkapu alsónál 344 cm, apadó, Szarvasnál 440 cm, duzzasztott, Kunszentmártonnál 313 cm, áradó volt a vízállás. Az elkövetkezendő napokban alig változó, kis mértékben apadó vízállások várhatóak.

A Hortobágy – Berettyó felső és középső szelvényeiben gyakorlatilag változatlan, kis mértékben apadó vízállásokat figyelhetünk meg. 7 órakor Borznál 216 cm apadó(I. fok 250 cm), Mezőtúr-Árvízkapu felsőnél 344 cm apadó vízszintet mértek. A Hortobágy-Berettyón nem várható számottevő vízszintemelkedés.

Szolnok, 2013. június 05.

Összeállította:

Pálóczi Dóra
Hidrológus Szakcsoport