palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.21.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.21.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Tisza vízgyűjtőin területi átlagban nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, viszont helyenként 15 mm is esett, hó formájában. A Kárpát-medence fölé enyhébb léghullámok érkeztek, amelyek erősen felhős vagy borult, párás, éjszakánként ködös időt, ónos szitálást okoztak.
Az elmúlt napok hideg időjárásának következtében a jég megjelent a Tiszán és a mellékfolyókon. A Tisza Tokaj feletti szakaszán 40-50 %-os, alatta 10-20 %-os jégzajlást figyelhetünk meg. A Közép-Tiszán a hullámtéren egybefüggő jégtakaró alakult ki, a főmederben pedig 10-20 %-os jégzajlás indult el.
A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Tiszaderzs - Kisköre közötti szakaszon tetőzik.
Ma reggel a Tisza vízállása Vásárosnaménynál 72 cm apadó, Tokaj 717 cm apadó.
A Közép-Tiszán, Tiszaroff alatt a folyó tovább árad. Ma reggel Tiszafürednél 740 cm, apadó, Kisköre-alsónál 863 cm (III. fok 800 cm), tetőzés közelében van, Tiszaroffnál 906 cm, Tiszabőnél 894 cm, Szolnoknál 835 cm (II. fok 750 cm), Tiszaugnál 666 cm áradó volt. Az áradás várható üteme a Közép-Tiszán 5-12 cm/nap lesz.

Várható tetőző vízállások a tokaji tetőzés alapján:

Várható tetőző                          Tetőzés időpontja:
vízállás:

  • Tiszafüred:                  741 cm tetőző                           december 20.
  • Kisköre-alsó                863 cm, tetőzés közelében        december 21.
  • Szolnok                      845-875 cm                               december 24.
  • Tiszaug:                     705-735 cm                                december 24.


A Zagyván ma reggel 07:00 órakor észlelt vízállás Hatvannál 111 cm áradó, Szentlőrinckátánál 151 cm, Jászteleknél 320 cm apadó.
A Tarna vízállása, ma reggel 07:00 órakor Verpelétnél 82 cm változatlan, Tarnamérán 130 cm áradó, Tarnaörsnél 184 cm apadó.
A Hármas-Körös végig apad. Vízállások ma reggel Mezőtúr - Árvízkapunál 608 cm, (II. fok 650 cm), Szarvasnál 700 cm, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 734 cm, apadó volt.
A Hortobágy – Berettyó felső és középső szakaszán az apadás intenzitása 2-3 cm/nap, míg az alsó szakaszon a Hármas-Körös apadásának hatására 10-12 cm/nap. Ma reggel 07:00 órakor Borznál 367 cm (III. fok 350 cm) apadó, Mezőtúr-Árvízkapunál 608 cm (I. fok 600 cm), apadó volt a vízállás.

 

Árvízvédelem:

Az elmúlt nap folyamán a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén jelentős változás nem történt az árvízvédelmi készültségi fokozatban. Az apadásnak köszönhetően a Hármas-Körös jobb partján Csongrád és Bánréve között  I. fokúra csökkentettük az árvízvédekezési készültséget. III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben továbbra is a Tisza jobb partján Sarud és Lakitelek között, a bal partján Tiszafüred és Csongrád között, a Tisza visszaduzzasztása miatt a Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között.

A következő árvízvédelmi fokozatok vannak érvényben Igazgatóságunk területén:
I. fok 67 km hosszon :
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól Bánrévig tartó szakaszon
II. fok 28 km hosszon :
A Hármas-Körös jobb partján Bánrévétől az Árvízkapuig tartó szakaszon
III. fok 465 km hosszon :
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás közötti szakaszon
A Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között

A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

A következő korlátozások továbbra is érvényben vannak az árvízi helyzetre való tekintettel:

A III. fokú készültséggel érintett szakaszokon korlátoztuk a gáton történő közlekedést, illetve az érintett vízterületeken - a Tisza teljes középső szakszán - tilos a hajózás is.

A Heves Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal december 20-tól általános horgászati és halászati tilalmat rendelt el a Tisza-tó és Laskó-patak vízterületére.

Az elmúlt 24 órában a következő árvízi jelenségek voltak észlelhetők Igazgatóságunk működési területén: fakadóvíz 7 900 m-en, elöntés több mint 11 ha-on.
A tiszeligeti körtöltésen III. fokban védekezik a városi önkormányzat december 19-én 10 órától,  a készültségi fokozatnak megfelelően 24 órás figyelőszolgálatot lát el. A tiszaburai református templom védelme érdekében tovább folytatódik a drénaknában összegyülekezett fakadóvizek átszivattyúzása a Tiszába. A tegnapi napon holland vízügyes szakember érkezett Igazgatóságunkhoz, aki a kialakult árvízi helyzetet és a jelenségek  kezelésének hazai gyakorlatát tekinti meg.
Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látunk el, a védműveket ellenőrizzük.
Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 883 fő vett részt, ebből külső erő 675 fő.

Belvízvédelem:

I. fokú bekvízvédekezési készültség van érvényben a Cibakházi szakaszon, II. fokú a készültség a Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Mezőtúri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Kisújszállási és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi szakaszon továbbra is III. fokú készültséget tartunk fenn.
Igazgatóságunk területén az elmúlt napon az elöntött területek nagysága kis mértékben nőtt:  45 050 ha, amiből 12 000 ha vetés, 15 600 ha szántó és 11 350 ha  rét és legelő.  Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 40 885 hektár van víz alatt. A KÖTI-KÖVIZIG terültén Jász-Nagykun-Szolnok megyében 33 450 ha, Heves megyében 6 100 hektárt, Pest megyében 4 600 hektárt és Bács-Kiskun Megyében 900 hektárt borít belvíz. Az elmúlt 24 órában 35 stabil és 9 üzemelő mobil szivattyúval összesen mintegy 2 millió m3 vizet emelt a befogadókba.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 89 fő vett részt.

A védekezési munkák keretében szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik.
A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei,  a  Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, a Jászkiséri és a  Hanyi-Sajfoki VGT  II. fokú  készültséget tart fenn.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 9 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Szászberek, Hevesvezekény, Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Sarud, Mezőhék, Kétpó). 18 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Cserkeszőlő, Lakitelek, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Jásztelek, Örményes, Kuncsorba, Tápiószőlős, Zagyvarékas), míg 2 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen) továbbra is III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Holnap napközben a délnyugati területeket már nedvesebb levegő éri el a magasban, arrafelé eső, záporeső valószínű. Csütörtökön délnyugat felől mediterrán ciklon éri el a vízgyűjtőket, amely kelet felé helyeződve sokfelé okoz csapadékot. Kezdetben eső várható, majd ahogy a ciklon hátoldalán a hideg levegő egyre nagyobb teret hódít, az esőt nyugat felől mind nagyobb területen havazás váltja fel. Legtöbb csapadék délnyugaton, valamint szombaton keleten valószínű, területi átlagban 10 mm fölötti mennyiséggel. A ciklon vasárnap hagyja el kelet felé a vízgyűjtőket, mögötte anticiklon kiépülése valószínű, számottevő csapadék nélkül.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető