palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.19.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.19.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Tisza vízgyűjtőin 2-6 mm közötti csapadék hullott, hó formájában. Folytatódott a hideg, télies időjárás, a minimális hőmérséklet a hegyekben elérte a -18 C fok-ot, az Alföldön a -15 C fok-ot. A nagy hideg hatására a Tisza és mellékfolyói felső szakaszán jelentős mértékű apadást figyelhetünk meg.
A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Tiszadorogma közelében tetőzik 755 cm körüli vízállással. A Közép-Tiszán a folyó tovább árad
, ma reggel Kisköre-alsónál 844 cm (III. fok 800 cm), Szolnoknál 802 cm (III. fok 800 cm), Tiszaugnál 642 cm áradó volt. Az áradás üteme eléri a 30 cm-t naponta.

Várható tetőző vízállások a tokaji tetőzés alapján:

  • Tiszafüred:                   745-765 cm                december 21.
  • Kisköre-alsó:                850-880 cm                december 22-23.
  • Szolnok:                      845-875 cm                december 24.
  • Tiszaug:                       705-735 cm                december 24.


A Zagyva végig apad, a Tarnán Tarnamérától kisebb áradás észlelhető.
A Hármas-Körös végig apad. Szarvasnál 721 cm, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 732 cm, apadó volt a vízállás.
A Hortobágy – Berettyón az apadás felgyorsult a Hármas-Körös apadásának hatására, a vízszint naponta 10-20 cm-i csökken az alsó szakaszon.  A vízállás ma reggel Borznál 377 cm (III. fok 350 cm) apadó, Mezőtúr-Árvízkapunál 635 cm (II. fok 650 cm), apadó volt.

 

Árvízvédelem:

A Tisza vízállása Szolnoknál meghaladta a 800 cm-t, ezért ma délelőtt 10.00 órától III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltünk el a Tisza jobb partján Doba és Lakitelek, a bal parton Fegyvernek és Csongrád, valamint a Tisza visszaduzzasztása miatt a Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között.
A Hortobágy-Berettyó folyamatos apadása miatt a Mezőtúr-Túrkeve közötti szakaszon tegnap I. fokúra mérsékeltük a készültséget.


I. fok 35 km hosszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között.
II. fok 60 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól az Árvízkapuig tartó szakaszon
III. fok 465 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás közötti szakaszon
A Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között

A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

A III. fokú készültséggel érintett szakaszokon korlátoztuk a gáton történő közlekedést, illetve a Nemzeti Közlekedési Hatóság 015/Ti/2010. számú hirdetményének megfelelően az érintett vízterületeken - a Tisza teljes középső szakszán - tilos a hajózás is.


A magas vízállás miatt egyre nagyobb területen jelentkeznek az árvízi jelenségek: talpszivárgást 1110 m-en, fakadóvizet több mint 17 km-en, szivárgást 4600 m-en, elöntést több mint 16 ha-on észleltünk.
A tiszaburai református templom védelme érdekében elkezdődött a nyári időszakban is jelentkező fakadóvíz szivattyúzása a Tiszába. A nyári árvíz során észlelt csurgás és buzgár jelenségek helyein felkészültünk az esetleges védekezésre. Az árvízi jelenségek elleni védekezéshez eddig 20 m3 homokot, csaknem 800 m2 fóliát, 16 tonna kavicsot és az 1000 db fáklyát használtunk fel.
Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 754 fő vett részt.

Belvízvédelem:

A Nagyiváni szükségtározó megnyitása óta mintegy 50 ezer m3 vizet vezettünk ki a Német-éri csatornából, ezzel a csatorna belvíz-befogadó képességét növeltük.
I. fok van érvényben a Tiszakécskei, Cibakházi szakaszon, II. fokú a készültség a Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Mezőtúri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Kisújszállási szakaszokon, míg a Karcagi szakaszon továbbra is III. fokú készültséget tartunk fenn.

Az elmúlt 24 órában működési területünkön 0,8 és 9 mm közötti csapadék hullott hó formájában. A hideg idő és a fagy hatására az elöntött területek nagysága nem nőtt jelentősen, jelenleg 44 950 ha. Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 40 785 hektár van víz alatt.  A KÖTI-KÖVIZIG területén Heves Megyében 6 100 hektárt, Pest megyében 4 600 hektárt és Bács-Kiskun Megyében 900 hektárt borít belvíz. Az elmúlt 24 órában 35 stabil és 12 üzemelő mobil szivattyúval összesen mintegy 2 millió m3 vizet emelt a KÖTI-KÖVIZIG a befogadókba.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt Igazgatóságunk részéről 97 fő vett részt.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Mirhó-Kisfoki, a  Tisza-Kunsági, a Jászkiséri és a  Hanyi-Sajfoki VGT  II. fokú készültséget tart fenn.

A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 10 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Szászberek, Hevesvezekény, Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Sarud, Tószeg, Mezőhék, Kétpó). 18 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Cserkeszőlő, Lakitelek, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Jásztelek, Örményes, Kuncsorba, Tápiószőlős, Zagyvarékas), míg 2 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen) továbbra is III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A tegnapi havazást okozó mediterrán ciklon elhagyta térségünket, időjárásunkat átmenetileg anticiklon alakítja, majd ma napközben egyre inkább a Nyugat-, Északnyugat-Európa felett található ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. E légörvény előoldalán délire forduló áramlással egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Emiatt hétfő reggelig a vízgyűjtők nagy részén csapadék nem várható. Az ezt követő napokban is legfeljebb kisebb csapadék lehet, a bekövetkező enyhülés miatt síkvidéken kisebb eső, zápor, a hegyekben kisebb havazás, havas eső valószínű. Csak kevés napsütés lehet, zömében borult, párás időre van kilátás.

Lovas Attila
védelemvezető