palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Árvízi átvezetés: négymillió köbméter víz a Nagykunsági-főcsatornába

Árvízi átvezetés: négymillió köbméter víz a Nagykunsági-főcsatornába

Mint arról a napi tájékoztatókban szót ejtettünk, Karcag, Kisújszállás, Túrkeve és Mezőtúr térségének hatékonyabb belvíz-mentesítése érdekében elmúlt napokban árvízi üzembe helyeztük az öntözési vízigények kielégítésére épült, magas vezetésű Nagykunsági-főcsatornát, s annak Keleti- és Nyugati-ágán (azaz fő ágán) keresztül eddig példa nélküli mennyiségű, megközelítően négymillió köbméter vizet vezettünk át a Hortobágy-Berettyóból a Hármas-Körösbe.

A Hortobágy-Berettyó lényegében tóvá változott a mezőtúri Árvízkapu április negyedikei, valamint az ágotai Vészelzárómű bezárásával, miközben naponta mintegy kétmillió köbméter belvizet fogadott be. A további belvíz-beemelési korlátozás elkerülése végett igazgatóságunk a Hortobágy-Berettyó gravitációs tehermentesítését a Nagykunsági-főcsatorna Keleti-ág – Nagykunsági-főcsatorna Nyugati-ág (II-III-IV. bögéje) – Hármas-Körös vízi útvonalon valósította meg. (Érdekesség, hogy a főcsatorna Keleti-ágán az árvízi átvezetés iránya ellentétes a mezőgazdasági vízszolgáltatás normál üzemállapotának folyásirányával, míg a Nyugati-ágon megegyezik.)
Az árvízi átvezetést 9 napon keresztül végeztük, ennek köszönhetően a Hortobágy-Berettyóból 3,8 millió köbméter víz került a Nagykunsági-főcsatorna Keleti-ágába, 6,3 köbméter másodperces átlagos vízhozam mellett.  Ez az üzemszerűen alkalmazott, úgynevezett gravitációs megcsapolás a védekezés ideje alatt – a szivattyúzás költségeit alapul véve – 32 millió forintos költségmegtakarítást eredményezett. Ezúttal is nyilvánvaló vált, hogy az árvízi átvezetés hatékonyságának növeléséhez engedhetetlenek bizonyos fejlesztések, többek között vízkivételi műtárgyak, vízleadó bújtatók átépítése, korszerűsítése, s nem utolsósorban a kulcsfontosságú szabályozó műtárgyak megközelítését lehetővé tevő utak kiépítése.