palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.18.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.18.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Tisza vízgyűjtőin nem hullott csapadék, a folyó a felső szakaszon végig apad. A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Tiszadorogma közelében tetőzik 754 cm-es vízállással. A Közép-Tiszán az áradás intenzitása a következő napokban elérheti a 15-35 cm-t naponta. A Tisza vízállása ma reggel Kisköre-alsónál 825 cm (III. fok 800 cm), Szolnoknál 774 cm (II. fok 750 cm), Tiszaugnál 627 cm áradó volt.

Tetőző vízállások a tokaji vízállás alapján:

Tiszafüred:           745-765 cm        december 21
Kisköre-alsó:        850-880 cm        december 22-23
Szolnok:              850-880 cm        december 24
Tiszaug:               705-735 cm        december 24


A Zagyva és a Tarna továbbra is apad.
A Hármas-Körös Kunszentmártonnál tetőzés közeli helyzetben van, a vízállás ma reggel Szarvasnál 735 cm, apadó (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 737 cm, áradó volt.
A Hortobágy – Berettyón az áradás intenzitása lelassult, az alsó szakaszon a Hármas-Körös apadása miatt 10-20 cm/nap. Ma reggel Borznál 380 cm (III. fok 350 cm) változatlan, Mezőtúr-Árvízkapunál 653 cm (II. fok 650 cm), apadó volt a vízállás.

 

Árvízvédelem:

Területünkön az alábbi árvízvédelmi készültségi fokozatok vannak érvényben:
II. fok 362 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól az Árvízkapuig tartó szakaszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között
A Tisza jobb partján Doba és Lakitelek között

A Tisza bal partján Fegyvernek és Csongrád között

III. fok 205 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás közötti szakaszon
A Tisza jobb partján Kisköre és Doba között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Fegyvernek között
A Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között

A III. fokú készültséggel érintett szakaszokon tilos a gáton közlekedni, illetve az érintett vízterületeken a Nemzeti Közlekedési Hatóság 015/Ti/2010. számú hirdetményének megfelelően életbe lépett a hajózási tilalom is.

A magas vízállás miatt egyre nagyobb területen jelentkeznek az árvízi jelenségek: talpszivárgást 1110 m-en, fakadóvizet több mint 14 km-en, szivárgást 4600 m-en, elöntést több mint 15 ha-on észleltünk.
A Védelmi Osztag az árvízi jelenségek kivédése érdekében végez megelőző munkákat Nagykörű és Kőtelek térségében. A munkavégzéshez segítségül az ÉDU-KÖVIZIG (Győr) Védelmi osztagából 10 fő műszaki szakember állt munkába területünkön.
A Tisza magas vízállása és a lakott területek védelme miatt lezártuk Tószeg belterületén a csapadékvíz bevezetéseket, valamint a Körös-éri torkolati zsilipet. A május-július hónapokban levonuló árvíz során jelentkező csurgás és buzgár jelenségek helyein felkészültünk az esetleges védekezésre. Az árvízi jelenségek elleni védekezéshez eddig 1000 db homokzsákot, 660 m2 fóliát és 16 tonna kavicsot használtunk fel.
Működési területünkön az ADU-KÖVIZIG (Szeged), ÉDU-KÖVIZIG (Győr) és a DÉDU-KÖVIZIG (Pécs) 4-4 fős vízhozam-mérő csoportja végez méréseket. Segítségükkel felmérhetők a nyári árvíz során elvégzett árvízszint csökkentő beavatkozások hatása a jelenleg levonuló árhullám kapcsán.
Az árvízvédelmi készültségi fokozatnak megfelelő, megerősített őr- és figyelőszolgálatot látunk el. A védekezésben az elmúlt 24 órában 707 fő vett részt.

Belvízvédelem:

A befogadó magas vízállása miatt a Német-ér belvízcsatorna vizét a TIKÖVIZIG (Debrecen) területén lévő Nagyiváni szükségtározóba vezetjük, ezért tegnap 12.00 órától a védelmi készültséget III. fokúra emeltük Karcagi védelmi szakaszon.
Az erős fagy miatt a szivattyútelepeink kapacitása csökkent, ezért tagnap 18.00 órától másodfokúra mérsékeltük a belvízvédelmi készültséget a Kisújszállási szakaszon. Érvényben lévő belvízvédelmi készültségi fokozatok: I. fok: Cibakházi szakasz, II. fok: Tiszakécskei, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Mezőtúri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Kisújszállási, III. fok: Karcagi szakasz.

A hideg idő és a fagy hatására az elöntött területek nagysága némileg csökkent, jelenleg 44 950 ha. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a területünkön, valamint a társigazgatóságok kezelésében lévő területeken összesen 40 750 hektár van víz alatt.  A KÖTI-KÖVIZIG terültén Heves Megyében 6 100 hektárt, Pest megyében 4 600 hektárt és Bács-Kiskun Megyében 1 000 hektárt borít belvíz.
Az elmúlt 24 órában 39 stabil és 12 üzemelő mobil szivattyúval összesen mintegy 2,5 millió m3 vizet emelt a KÖTI-KÖVIZIG a befogadókba.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt Igazgatóságunk részéről 115 fő vett részt.

A vízgazdálkodási társulatok közül a Mezőtúr-Tiszazugi III. fokú a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Mirhó-Kisfoki, a  Tisza-Kunsági, a Jászkiséri és a  Hanyi-Sajfoki VGT  II. fokú készültséget tart fenn.

A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 14 településen (Tiszafüred, Kisköre, Átány, Jászboldogháza, Tiszajenő, Szászberek, Hevesvezekény, Lakitelek, Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Sarud, Tószeg, Mezőhék, Kétpó). 16 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Cserkeszőlő, Nagyrév, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Jásztelek, Örményes, Kuncsorba), míg 2 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen) továbbra is III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Mediterrán ciklon vonul át a vízgyűjtők térségén, hatására délnyugat felől tovább növekszik a felhőzet, és főként a középső és a délkeleti vízgyűjtőkön valószínű nagyobb mennyiségű havazás. A ciklon délután már elhagyja térségünket, mögötte ismét hidegebb, szárazabb levegő áramlik fölénk. Holnap már csak keleten lehet eleinte kisebb csapadék, majd ott is megszűnik. Vasárnap estétől tartósan nyugatira, délnyugatira forduló áramlással a korábbinál több fokkal enyhébb, változó nedvességű léghullámok érkeznek Közép-Európa fölé. Több alkalommal várható csapadék, eleinte még hó hullhat, majd a magasabb hegyek kivételével eső valószínű. A csapadék mennyisége többnyire 5 mm alatt marad.

Lovas Attila
védelemvezető