palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.17.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.17.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:
A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Tiszakeszi közelében tetőzik. A Közép-Tiszán a folyó áradása felgyorsult, az elkövetkező napokban a  Tisza naponta 20-35cm-t emelkedik. A vízállás ma reggel Kisköre-alsónál 794 cm (III. fok 800 cm), Szolnoknál 745 cm (II. fok 750 cm), Tiszaugnál 614 cm áradó volt.

Tetőző vízállások a tokaji vízállás alapján:

Tiszafüred:           745-770 cm    december 21
Kisköre-alsó:        845-875 cm    december 22-23
Szolnok:              845-875 cm    december 24
Tiszaug:               710-740 cm    december 23-24

A Zagyva és a Tarna végig apad.

A Hármas-Körös Szarvasnál már apad, jelenleg Kunszentmártonnál tetőzés közeli helyzetben van. Ma reggel Szarvasnál 747 cm, apadó (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 736 cm, áradó volt a vízállás.

A Hortobágy - Berettyó végig árad, az áradás intenzitása a felső és középső szakaszon 2-5 cm/nap, míg az alsó szakaszon a Hármas-Körös már apad 10-15 cm/nap. Ma reggel Borznál 381 cm (III. fok 350 cm), áradó, Mezőtúr-Árvízkapunál 671 cm (II. fok 650 cm), apadó volt a vízállás.


Árvízvédelem:
A Tisza áradása miatt ma 12.00 órától a Tisza-tó körüli védelmi szakaszokon, valamint a Kisköre-Doba és a Pusztataskony-Fegyvernek közötti szakaszon III. fokúra, a Doba-Lakitelek és a Fegyvernek-Csongrád közötti szakaszon II. fokúra emeltük az árvízvédelmi készültséget.
Szintén II. fokú készültséget rendeltünk el a Hármas-Körös torkolati szakaszára Csongrád és Kunszentmárton között.

Területünkön az alábbi árvízvédelmi készültségi fokozatok vannak érvényben:
II. fok 362 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól az Árvízkapuig tartó szakaszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között
A Tisza jobb partján Doba és Lakitelek között
A Tisza bal partján Fegyvernek és Csongrád között

III. fok 205 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás közötti szakaszon
A Tisza jobb partján Kisköre és Doba között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Fegyvernek között
A Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között

A III. fokú készültséggel érintett szakaszokon ma déltől tilos a gáton közlekedni, illetve az érintett vízterületeken a Nemzeti Közlekedési Hatóság 015/Ti/2010. számú hirdetményének megfelelően életbe lép a hajózási tilalom is.

A magas vízállás miatt az árvízi jelenségek egyre nagyobb területen jelentkeznek: talpszivárgást 1110 m-en, fakadóvizet 7940 m-en, szivárgást 3800 m-en, elöntést 5,75 ha-on észleltünk.
A Védelmi Osztag mozgósítását teljes létszámban elrendeltük, az emelkedő vízállás miatt fokozottan megjelenő árvízi jelenségek kivédése érdekében. A munkavégzéshez segítségül az ÉDU-KÖVIZIG (Győr) Védelmi osztagából 10 fő műszaki szakember érkezik és áll munkába területünkön.
Az árvízvédelmi készültségi fokozatnak megfelelő, megerősített őr- és figyelőszolgálatot látunk el. A védekezésben az elmúlt 24 órában 392 fő vett részt.

Zagyvarékas térségében helyreállítási munkák zajlanak. Felkészültünk a nyári árvíz során a Tiszakürt és Szolnok térségében kialakult buzgárok bevédésére is. Az árvízi jelenségek elleni védekezéshez eddig 1100 db homokzsákot, 60 m3 fóliát és 16 tonna kavicsot használtunk fel.
Működési területünkön az ADU-KÖVIZIG (Szeged), ÉDU-KÖVIZIG (Győr) és a DÉDU-KÖVIZIG (Pécs) 4-4 fős vízhozam-mérő csoportja végez méréseket. Segítségükkel felmérhetők a nyári árvíz során elvégzett árvízszint csökkentő beavatkozások hatása a jelenleg levonuló árhullám kapcsán.

Belvízvédelem:
A Tiszakécskei szakaszon ma reggel 6.00 órától II. fokú készültséget rendeltünk el.
Belvízvédelmi szakaszainkon az alábbi készültség van érvényben: I. fok: Cibakházi szakasz, II. fok: Tiszakécskei, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Mezőtúri, Kiskörei és Kunhegyesi, Karcagi szakasz, III. fok: Kisújszállási belvízvédelmi szakasz.
A belvíz miatt veszélyeztetett lakott területek, tanyák védelme érdekében soron kívül folyamatosan végezzük a befogadó csatornák kotrását, medertisztítását, a növényzet, uszadék eltávolítását a szivattyúk és a szivattyútelepek közeléből a vízelvezetés megkönnyítése végett. 

A hideg idő hatására az elöntött területek nagysága némileg csökkent, jelenleg 45 050 ha. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a területünkön, valamint a társigazgatóságok kezelésében lévő területeken összesen 40 850 hektár van víz alatt.  A KÖTI-KÖVIZIG terültén Heves Megyében 6 100 hektárt, Pest megyében 4 600 hektárt és Bács-Kiskun Megyében 1 000 hektárt borít belvíz.
Az elmúlt 24 órában 37 stabil és 12 üzemelő mobil szivattyúval összesen mintegy 2,3 millió m3 vizet emelt a KÖTI-KÖVIZIG a befogadókba.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt Igazgatóságunk részéről 109 fő vett részt.

A Karcagtól északra lévő Német-éri belvízcsatorna jelenlegi magas vízszintje akadályozza a kül- és belterületekről a belvíz biztonságos befogadását, ezért kértük a TIKÖVIZIG (Debrecen) területén lévő Nagyiváni szükségtározó megnyitását, a Német- éri csatorna tehermentesítése céljából.

A vízgazdálkodási társulatok közül a Mezőtúr-Tiszazugi III. fokú készültséget, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Mirhó-Kisfoki, a  Tisza-Kunsági, és a  Hanyi-Sajfoki VGT  II. fokú készültséget tart fenn. A vízgazdálkodási társulatok a szivattyútelepeik maximális teljesítménnyel történő működtetésével segítik a víz elvezetését, ezzel  hozzájárulva a belvíz elleni védekezéshez.

A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 14 településen (Tiszafüred, Kisköre, Átány, Jászboldogháza, Tiszajenő, Szászberek, Hevesvezekény, Lakitelek, Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Sarud, Tószeg, Mezőhék, Kétpó). 16 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Cserkeszőlő, Nagyrév, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Jásztelek, Örményes, Kuncsorba), míg 2 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen) továbbra is III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján: Egy hullámzó frontrendszer déli szakaszán, Észak-Olaszország fölött egy mediterrán ciklon mélyül ki, szombat estig alapvetően ez a rendszer határozza meg a vízgyűjtők időjárását. Ma a délutáni óráktól nyugat, délnyugat felől egyre több helyen várható havazás, kezdetben nyugaton, délnyugaton, majd szombaton főként keleten, északkeleten. A csapadék mennyisége területi átlagban 3 és 10 mm között várható.
Vasárnaptól tartósan nyugatira, délnyugatira forduló áramlással a korábbinál több fokkal enyhébb, változó nedvességű léghullámok érkeznek Közép-Európa fölé. Több alkalommal várható csapadék, eleinte még hó hullhat, majd a magasabb hegyek kivételével eső valószínű.

 

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető