palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.16.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.16.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:
A Felső-Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, a Tisza a felső szakaszon apad. A folyó  árhulláma jelenleg Tokaj közelében tetőzik 847 cm-es vízállással.
A Közép-Tiszán az áradás üteme  Kisköre és Szolnok között 25-30cm/nap, alatta meghaladja 15-20 cm-t naponta. A vízállás ma reggel Tiszafürednél 702 cm, Kisköre-alsónál 760 cm (II. fok 700 cm), Szolnoknál 722 cm (I. fok 650 cm), Tiszaugnál 600 cm áradó volt.

Tetőző vízállások a ma reggeli tokaji vízállás alapján:

  • Tiszafüred:       745-770 cm        december 21
  • Kisköre-alsó:    845-875 cm        december 22-23
  • Szolnok:          845-875 cm        december 24
  • Tiszaug:          710-740 cm        december 23-24


A Zagyva és a Tarna végig apad.
A Hármas-Körös Szarvasnál ma hajnalban 755 cm-el tetőzött, alatta a folyó lassan apad. Kunszentmártonnál ma reggel 733 cm, áradó volt a vízállás.

A Hortobágy - Berettyó végig árad, az áradás intenzitása az alsó szakaszon a Hármas-Körös apadása miatt lelassult, 2-5 cm/nap. Ma reggel 07:00 órakor Borznál 380 cm (III. fok 350 cm), áradó, Mezőtúr-Árvízkapunál 683 cm (II. fok 650 cm), apadó volt a vízállás.


Árvízvédelem:
A Tisza áradása miatt a Tisza-tó körüli védelmi szakaszokon ma reggel 6.00 órától II. fokúra emeltük az árvízvédelmi készültséget.

Területünkön az alábbi árvízvédelmi készültségi fokozatok vannak érvényben:
I. fok 299 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján a Kunszentmártontól a Csongrádi torkolatig 
A Tisza jobb partján Tószeg és Lakitelek között
A Tisza bal partján Fegyvernek és Csongrád között
A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

II. fok 215 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Hármas-Körös jobb partján az Árvízkaputól Kunszentmártonig tartó szakaszon
A Tisza jobb partján Kisköre és Doba között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Fegyvernek között
A Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között

III. fok 53 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás közötti szakaszon

Az árvízvédelmi készültségi fokozatnak megfelelő, több szakaszon megerősített őr- és figyelőszolgálatot látunk el. A védekezésben az elmúlt 24 órában 334 fő vett részt.
A magas vízállás miatt megjelentek a töltések mentett oldalán tapasztalható árvízi jelenségek: talpszivárgást 1110 m-en, fakadóvizet 5170 m-en, szivárgást 3800 m-en, elöntést 1,8 ha-on észleltünk. A Védelmi Osztag mozgósítását teljes létszámban elrendeltük, az emelkedő vízállás miatt fokozottan megjelenő árvízi jelenségek kivédése érdekében.
Szolnok Megyei Jogú Városi Önkormányzata I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tiszaligeti körtöltésre.

Belvízvédelem:
Valamennyi belvízvédelmi szakaszunkon készültség van érvényben: I. fok: Tiszakécskei, Cibakházi szakasz, II. fok: Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Mezőtúri, Kiskörei és Kunhegyesi, Karcagi szakasz, III. fok: Kisújszállási belvízvédelmi szakasz.
A belvíz miatt veszélyeztetett lakott területek, tanyák védelme érdekében soron kívül folyamatosan végezzük a befogadó csatornák kotrását, medertisztítását, a növényzet, uszadék eltávolítását a szivattyúk közeléből a vízelvezetés megkönnyítése végett. 

A hideg idő hatására az elöntött területek nagysága némileg csökkent, jelenleg 46 150 ha. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a területünkön, valamint a társigazgatóságok kezelésében lévő területeken összesen 42 040 hektár van víz alatt.  A KÖTI-KÖVIZIG terültén Heves Megyében 6 100 hektárt, Pest megyében 4 600 hektárt és Bács-Kiskun Megyében 1 000 hektárt borít belvíz.

Az elmúlt 24 órában 37 stabil és 12 üzemelő mobil szivattyúval összesen mintegy 2,3 millió m3 vizet emelt a KÖTI-KÖVIZIG a befogadókba.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt Igazgatóságunk részéről 112 fő vett részt.

A vízgazdálkodási társulatok közül a Mezőtúr-Tiszazugi III. fokú készültséget rendelt el, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Mirhó-Kisfoki, a  Tisza-Kunsági, és a  Hanyi-Sajfoki VGT  II. fokú készültséget tart fenn. A működési területünkön lévő vízgazdálkodási társulatok a szivattyútelepeik maximális teljesítménnyel történő működtetésével segítik a víz elvezetését, ezzel  hozzájárulva a belvíz elleni védekezéshez.

A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 11 településen (Tiszafüred, Kisköre, Átány, Jászboldogháza, Tiszajenő, Szászberek, Hevesvezekény, Lakitelek, Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Sarud). 19 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Cserkeszőlő, Mezőhék, Nagyrév, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Kétpó, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Jásztelek, Tószeg, Örményes, Kuncsorba), míg 2 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen) továbbra is III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján: Ma helyenként fordulhat elő havazás, hózápor, holnap azonban a Skandináv-félsziget fölött örvénylő ciklon frontrendszere eléri a nyugati vízgyűjtőket, és egyre több helyen várható havazás. A holnap estig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban a nyugati vízgyűjtőkön eléri a 27 mm-t, másutt még 2 mm alatt marad. Szombatra virradóan a mediterrán térségben ciklon mélyül ki, amely fokozatosan északkelet felé halad. Hatására többfelé várható havazás. Vasárnaptól kezdve egyre melegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, és több hullámban várható csapadék, amelynek halmazállapota egyre inkább eső.

 


Lovas Attila
védelemvezető