palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.14.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.14.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:
Az elmúlt nap nem hullott jelentős mennyiségű csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén. A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Dombrád közelében tetőzik, alatta a folyó végig árad.
A ma reggel mért vízállás Vásárosnaménynál 706 cm apadó, Tokajnál 814 cm áradó. A Közép-Tiszán a folyó lassan árad, ma reggel Tiszafürednél 677 cm, Kisköre-alsónál 706 cm (I. fok 600 cm), Szolnoknál 692 cm (I. fok 650 cm), az elkövetkező napokban az áradás várható üteme 10-15 cm/nap.

Várható tetőző vízállások a Vásárosnaményi tetőzés alapján:

 

  • Tiszafüred:            740-780 cm                december 21
  • Kisköre-alsó:         845-885 cm                december 22-23
  • Szolnok:               845-885 cm                december 23-24
  • Tiszaug:                700-740 cm                december 23-24


A tetőzési időpontját és várható értékét a Tisza tokaji tetőzése után pontosítjuk.

A Zagyva és a Tarna végig apad.

A Hármas-Körös Gyoma térségében tetőzik, alatta végig árad. Ma reggel 7.00 órakor Szarvasnál 743 cm, áradó Kunszentmártonnál 712 cm volt a vízállás.
A Hármas - Körös Szarvasnál várhatóan 755-780 cm -el fog tetőzni, december 15-16-án.

Hortobágy - Berettyó végig árad, az áradás intenzitása a felső és középső szakaszon 3-7 cm/nap, míg az alsó szakaszon a Hármas-Körös visszaduzzasztása miatt 20-25 cm/nap. Ma reggel 07:00 órakor Borznál 369 cm volt a vízállás, ezért III. fokú készültséget rendeltünk el a Karcag-Kisújszállás közötti szakaszra.


Árvízvédelem:
A Tisza emelkedő vízállás miatt ma reggel 6.00 órától I. fokú készültséget rendeltünk  el  a Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred  közötti szakaszon.
II. fokúra emeltük a készültséget a Tisza jobb partján a Kiskörétől Dobáig, valamint a bal parton Pusztataskony és Fegyvernek között.
A Hortobágy-Berettyó emelkedő vízszintje miatt a III. fokú készültséget rendeltünk el ma  reggel 8.00 órától a Karcag és Kisújszállás közötti szakaszra.

Területünkön az alábbi árvízvédelmi készültségi fokozatok vannak érvényben:
I. fok 427 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján a Kunszentmártontól a Csongrádi torkolatig 
A Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között
A Tisza jobb partján Tószeg és Lakitelek között
A Tisza bal partján Fegyvernek és Csongrád között
A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Jászberény között

II. fok 160 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Hármas-Körös jobb partján az Árvízkaputól Kunszentmártonig tartó szakaszon
A Tisza jobb partján Kisköre és Doba között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Fegyvernek között

III. fok 53 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás közötti szakaszon

A Tiszán levonuló árhullám miatt a Tisza-tó vízszintje várhatóan 100-130 cm-rel meghaladja a nyári vízszintet, ezért a vízoldali létesítmények víz alá kerülnek. Felhívjuk a kikötők, strandok üzemeltetőinek figyelmét, létesítményeiket készítsék fel a várható elöntésre.

A Közép-Tiszán várható tetőző vízállásoknál a nyárigátak által védett területek várhatóan feltöltődnek vízzel ezért felhívjuk az érintett önkormányzatok és ingatlantulajdonosok figyelmét, készüljenek fel erre.
A III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelése esetén életbe lépnek a nyáron már megtapasztalt forgalmi korlátozások: III. fokú készültségnél tilos a gáton való közlekedés, valamint hajózási tilalom lép életbe az érintett vízterületen. 

Az árvízvédelmi készültségi fokozatnak megfelelő őr- és figyelőszolgálatot látunk el.
Szolnokon a Zagyva parti megrongálódott támfalszakasz helyreállításánál a mentett oldalon a megépült új támfal védelme és megtámasztása érdekében ömlesztett anyagból leterhelést készítettünk. Az érintett területen fokozott figyelőszolgálatot rendeltünk el.
A magas vízállás miatt megjelentek a töltések mentett oldalán tapasztalható árvízi jelenségek: a Tápió jobb partján talpszivárgást, a Tisza bal parti töltésénél fakadóvizet észleltünk mintegy 300 m hosszon.
Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában 198 ember vett részt.

Belvízvédelem:
Valamennyi belvízvédelmi szakaszunkon készültség van érvényben: I. fok: Tiszakécskei, Cibakházi szakasz, II. fok: Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Mezőtúri, Kiskörei és Kunhegyesi, Karcagi szakasz, III. fok: Kisújszállási belvízvédelmi szakasz.
A belvíz miatt veszélyeztetett lakott területek, tanyák védelme érdekében soron kívül folyamatosan végezzük a befogadó csatornák kotrását, medertisztítását, a növényzet, uszadék eltávolítását a szivattyúk közeléből a vízelvezetés megkönnyítése végett. 

A hideg, csapadékos idő hatására az elöntött területek nagysága az elmúlt 24 órában tovább nőtt, jelenleg 46 550 ha.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében a területünkön, valamint a társigazgatóságok kezelésében lévő területeken összesen 42 430 hektár van víz alatt. 
A KÖTI-KÖVIZIG terültén Heves Megyében 6 100 hektárt, Pest megyében 4 600 hektárt és Bács-Kiskun Megyében 1 000 hektárt borít belvíz.

Az elmúlt 24 órában 38 stabil és 13 üzemelő mobil szivattyúval összesen mintegy 2,7 millió m3 vizet emelt a KÖTI-KÖVIZIG a befogadókba.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt Igazgatóságunk részéről 137 fő vett részt.

A vízgazdálkodási társulatok közül a Mezőtúr-Tiszazugi III. fokú készültséget rendelt el, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Mirhó-Kisfoki, a  Tisza-Kunsági, és a  Hanyi-Sajfoki VGT  II. fokú készültséget tart fenn. A működési területünkön lévő vízgazdálkodási társulatok a szivattyútelepeik maximális teljesítménnyel történő működtetésével segítik a víz elvezetését, ezzel  hozzájárulva a belvíz elleni védekezéshez.

A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 9 településen (Tiszaug, Tiszafüred, Kisköre, Átány, Jászboldogháza, Tiszajenő, Szászberek, Hevesvezekény, Lakitelek). 20 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Cserkeszőlő, Mezőhék, Nagyrév, Kunszentmárton, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Kétpó, Sarud, Jászalsószentgyörgy, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Jásztelek, Tószeg), míg 4 önkormányzat III. fokú készültséget rendelt el (Abony, Örményes, Kuncsorba, Kőröstetétlen).

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

 

A hét végéig egy, a Kárpát-medence térségében örvénylő magassági hidegörvény alakítja az időjárást. Északi áramlással hideg, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik, ma és holnap több helyen várható hózápor, havazás. A hideg örvény csütörtöktől keletebbre helyeződik, ugyanakkor pénteken egy mediterrán ciklon éri el délnyugat felől a Kárpát-medencét. A jövő hét elejétől jelentősebb változás valószínű; Nyugat-Európa felől jóval enyhébb, több hullámban nedves levegő áramlik majd térségünk fölé, változékony idő várható.

Lovas Attila
védelemvezető