palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.12.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.12.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

Az elmúlt két napban nem esett jelentős mennyiségű csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén. A Tiszán kialakult árhullám tegnap tetőzött Vásárosnaménynál 904 cm-es vízállásnál, alatta a folyó végig árad. Szolnoknál 800 cm feletti tetőző vízállás várható.
A Tiszán ma reggel a Kisköre-alsónál 677 cm (I. fok 600 cm), Szolnoknál 670 cm (I. fok 650 cm) áradó volt a vízállás.

A Zagyva felső szakasza kismértékben árad, Igazgatóságunk területén, Jászteleknél apadás figyelhető meg. A vízállás ma reggel Hatvannál 263 cm áradó, Jászteleknél 444 cm apadó.
A Tarna végig apad.

A Fekete-Körös ma reggel tetőzött Sarkadnál 631 cm-es vízállással. A Kettős és a Hármas-Körös végig árad. A vízállása ma reggel Szarvasnál 704 cm, áradó (I. fok 600 cm), Kunszentmártonnál 682 cm, áradó tendenciájú volt. A Hármas - Körös Szarvasnál várhatóan 700 cm felett fog tetőzni.

Hortobágy - Berettyó végig árad, az áradás intenzitása 6-14 cm/nap. Ma reggel a vízállás Mezőtúr-Árvízkapunál 638 cm (I. fok 600 cm), áradó volt.

 

Árvízvédelem:

 

A Zagyva apadása miatt tegnap este I. fokúra mérsékeltük a készültséget a folyó jobb és bal partján Jászberény és Újszász-Szászberek közötti szakaszon.
A Szolnoki vízmércén mért emelkedő vízállás miatt ma déltől I. fokú készültséget rendelünk el a Tisza jobb partján Szolnok és Lakitelek, a bal parton Szolnok és Csongrád között, valamint a Zagyva torkolati szakaszán a folyó jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között.

Területünkön több mint 450 km hosszon tartunk fönt árvízvédelmi készültséget:
I. fok 399,34 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján az Árvízkaputól Kunszentmártonig tartó szakaszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve közötti szakaszon
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek közötti szakaszon
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád közötti szakaszon
A Zagyva folyó jobb és bal partján a Szolnok és Jászberény közötti szakaszon

II. fok 52,38  km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján, a Karcag és Kisújszállás közötti szakaszon

Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelő őr- és figyelőszolgálatot látunk el, a védműveket fokozottan ellenőrizzük. Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 95 ember vett részt.

A Tiszán levonuló árhullám miatt a következő hetekben a Tisza-tó vízszintje várhatóan 100-130 cm-rel meghaladja a nyári vízszintet, ezért a vízoldali létesítmények víz alá kerülnek. Felhívjuk a kikötők, strandok üzemeltetőinek figyelmét, készüljenek fel a várható jelenségekre: a víz- és csatornavezetékeket zárják le, villamos vezetékeket, elektromos rendszereket áramtalanítsák, mobil létesítményeket telepítsék ki a mentett oldalra, fix létesítményeket készítsék fel a várható elöntésre.

Szolnoknál a Tisza várhatóan 800 cm-t meghaladó vízállással tetőzik a következő hetekben, ezért felhívjuk a Mentetlen üdülőterületen lévő ingatlanok tulajdonosainak figyelmét, hogy készüljenek fel értékeik mentésére.
A várható magas vízállás miatt az üdülőterület egy része víz alá kerül, a területen csak engedéllyel lehet majd tartózkodni.

A Tiszán levonuló árhullám miatt az elkövetkező hetekben III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelése várható. Ebben az esetben életbe lépnek a 2010. év nyarán már megtapasztalt korlátozások, amelyek érintik:
- a gáton való közlekedést (III. fok esetén tilos személyautóval a védtöltésen közlekedni)
- a hajózást ( III. fokú védelmi készültség esetén tilos a hajózás az érintett vízterületen.)

Belvízvédelem:
Valamennyi belvízvédelmi szakaszunkon készültség van érvényben. I. fok: Tiszakécskei, Cibakházi szakasz, II. fok: Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Mezőtúri, Kiskörei és Kunhegyesi szakasz, III. fok: Kisújszállási, Karcagi belvízvédelmi szakasz.
A vízelvezetés megkönnyítése végett továbbra is folyamatosan végezzük a befogadó csatornák kotrását, medertisztítását, a növényzet, uszadék eltávolítását a szivattyúk közeléből.

A belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg 46 020 ha, ami megközelíti a 2010. tavaszi értéket (46 100 ha 02.28.-án).
A KÖTI-KÖVIZIG terültén Jász-Nagykun-Szolnok megyében 34 320 hektárt, Heves Megyében  6 100 hektárt, Pest megyében 4 600 hektárt és Bács-Kiskun Megyében 1 000 hektárt borít belvíz. 
Az elmúlt 24 órában 40 stabil és 13 üzemelő mobil szivattyúval összesen mintegy 3,5 millió m3 vizet emelt a KÖTI-KÖVIZIG a befogadókba.

A fokozódó ár- és belvízvédelmi készültség miatt segítségül az ÉDUKÖVIZIG részéről újabb 10 fő gépész és 2 áramfejlesztő érkezett a tegnapi napon, valamint a KÖRKÖVIZIG 3 áramfejlesztőt bocsátott rendelkezésünkre segítségül a belvíz elleni védekezéshez.
A belvízvédekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt Igazgatóságunk részéről 142 fő vett részt.

A vízgazdálkodási társulatok közül a Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültséget rendelt el, Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Mirhó-Kisfoki, a  Tisza-Kunsági, és a  Hanyi-Sajfoki VGT  II. fokú készültséget tart fenn.
A működési területünkön lévő vízgazdálkodási társulatok a szivattyútelepeik maximális teljesítménnyel történő működtetésével segítik a víz elvezetését, ezzel  hozzájárulva a belvíz elleni védekezéshez.

A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 9 településen (Tiszaug, Tiszafüred, Kisköre, Átány,  Jászboldogháza, Tiszajenő, Mezőtúr, Szászberek, Hevesvezekény). 19 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn. (Cserkeszőlő, Mezőhék, Nagyrév, Kunszentmárton, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Kétpó, Sarud, Jászalsószentgyörgy, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Jásztelek),
míg 5 önkormányzat III. fokú készültséget rendelt el (Abony, Örményes, Kuncsorba, Tiszaföldvár, Kőröstetétlen).

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:
Tartós északi áramlás alakult ki Közép-Európa fölött, ez a hideg légörvény lesz csütörtökig a vízgyűjtők időjárásának fő meghatározója. Holnap reggelig több helyen várható csapadék, zömmel hózápor, havazás, de nyugaton és délen napközben záporeső is. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban általában 1-5 mm között valószínű, de az Alpok és a Kárpátok északi oldalán a 10 mm-t is elérheti.
A következő napokban is megmarad térségünk fölött az északias áramlás, amellyel biztosított a hideg levegő utánpótlása. Csütörtökig a vízgyűjtőkön több helyen és több alkalommal várható hózápor, kisebb havazás. Csütörtökre, péntekre átmenetileg csökken a csapadék kialakulásának esélye, majd a hétvégén elsősorban a déli területeket mediterrán ciklon érheti el, mely jelentősebb havazást is okozhat.

Lovas Attila
védelemvezető