palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.05.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.05.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

Az elmúlt két napban a Tisza vízgyűjtőén területi átlagban 13,1 mm csapadék hullott. Az igazgatóság területén az elmúlt két napban 1,5 – 8,7 mm csapadék hullott. A legtöbb csapadékot 3-án Jászkisér térségében észleltük, mennyisége 8,7 mm volt.
A Tisza és Zagyva vízgyűjtőin a hőmérséklet jellemzően fagy pont alatt alakult 1,8 – -11,8 °C tartományban. Igazgatóságunk területén -5 – -8 °C közötti hőmérsékleteket mértek.

Ma reggel a Tisza folyó vízállása Vásárosnaménynál 511 cm áradó, Tiszafürednél 579 cm áradó, Kisköre-alsónál 608 cm áradó (I. fok 600 cm), Tiszaroffnál 628 cm áradó, Tiszabőnél 610 cm áradó, Szolnoknál 581 cm (I. fok 650 cm) áradó, Tiszaugnál 439 cm áradó volt.
A Kiskörei vízlépcsőnél a duzzasztás ma 05:20 órakor a Kisköre-alsó vízmércén mért 606 cm vízállásnál megszüntetésre került. Az alsó szakaszon az uszadék megjelenésére kell számítani.

A Zagyván ma reggel 07:00 órakor észlelt vízállás, Hatvannál 175 cm apadó, Szentlőrinczkáta 232 cm, Jászteleknél 451 cm volt.
A Zagyva Jászteleknél ma 02 órakor 453 cm-rel tetőzött.
A Tarnán ma reggel 07:00 órakor észlelt vízállás Verpelétnél 108 cm apadó, Tarnamérán 177 cm apadó, Tarnaörsnél 310 cm kismértékben apadó tendenciájú volt.

A Hármas-Körös végig árad. A folyó vízállása ma reggel Mezőtúr - Árvízkapunál 492 cm, áradó (I. fok 600 cm), Szarvasnál 563 cm, áradó (I. fok 600 cm), Kunszentmártonnál 535 cm, áradó tendenciájú volt.
Szarvas térségében az elkövetkezendő napokban fokozat körüli árhullám alakul ki.

Hortobágy - Berettyó vízállása ma reggel 07:00 órakor Borznál 324 cm (II. fok: 300 cm), áradó, Mezőtúr-Árvízkapunál 492 cm (I. fok 600 cm), áradó volt.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Időjárás előrejelzés a következő 10 napra:
Jelenleg a Kárpát-medence közelében található egy köztes anticiklon központi területe, így jobbára csapadékmentes az idő. Ugyanakkor a délutáni órákban nyugat felől egy melegfronti felhőzet sodródik fölénk, hatására holnap estig a Duna külföldi szakaszán akár jelentős (10-20 mm) csapadék is hullhat.
Ez a nyugat-kelet irányban húzódó frontálzóna a jövő hét első napjaiban időjárásunk meghatározója lesz, majd átalakulva stacioner fronttá a hétfő és szerda közötti napokban több alkalommal képződik rajta ciklonális hullám. Ezek a front mentén végigvonulva többször adhatnak néhány mm csapadékot, ekkor várhatóan az eső lesz jellemző.
Az átmeneti enyhülést követően csütörtökön gyökeres változás következik be az időjárásban: A hét második felének egy markáns magassági teknő és a vele érkező igen hideg, száraz levegő lesz a jellemzője, a 850hPa-os hőmérséklet az ensemble futtatások alapján is tartósan -10 fok körül alakul majd. A hideg idő egyben csapadékban szegényebb lesz, bár hózáporok előfordulhatnak, különösen a magasabb hegyekben.
A 0 fok magassága csütörtökig átmenetileg mindenütt erősen emelkedik, majd csütörtöktől egyre nagyobb területen negatív hőmérsékletű lesz a teljes légkör.

Kárpát-medence térségére:
Átmenetileg csaknem országszerte túlnyomóan napos idő lesz, majd a déli óráktól nyugat felől megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű. A ködfoltok várhatóan délelőtt megszűnnek. Hideg, télies idő lesz.
A legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -3 fok között alakul,
hajnalban pedig -1, -6 fok között valószínű.

Árvízvédelem:

Területünkön a következő készültségi fokozatok vannak érvényben:

I. fok 99,69 km hosszon:
A Zagyva folyó jobb partján a Jászberény és Újszász közötti szakaszon
A Zagyva folyó bal partján a Jászberény és Szászberek közötti szakaszon

II. fok 52,38 km hosszon :
A Hortobágy-Berettyó jobb partján, a Karcag és Túrkeve közötti szakaszon 2010.12. 03-án 18 órától az árvízvédelmi készültséget II. fokúra növeltük

Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelő őr- és figyelőszolgálatot látunk el.

Tájékoztató a Tisza-tó téli vízszintemeléséről

A Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője elrendelte a Tisza-tó jelenlegi téli vízszintjének (Kisköre-felső 610+10 cm) emelését maximum 635 cm (625+10 cm) vízszintig, a halteleltetés biztonsága érdekében.
A rendkívüli üzemrend az elrendelés szerint kizárólag az alábbi feltételek biztosításával valósulhat meg:
- Áradás előrejelzése estén az árapasztást, vagyis a vízszintcsökkentést azonnal meg kell kezdeni a vízlépcsőnél.
- A vízlépcsőnél esetlegesen jelentkező hibák észlelésekor, valamint a jég biztonságos átvezetése érdekében, szintén soron kívül intézkedni kell a vízszint csökkentésére.
- A vízszintemelés engedélyezése csak a halteleltetés biztonságát igénylő időszakra történt.

A rendkívüli üzemrend végrehajtása során elsődleges a lakosság biztonságának garantálása, és ennek érdekében szükséges intézkedések azonnali megtétele.

A Tisza folyó vízjárására való tekintettel - a levonuló árhullám miatt - a Kiskörei Vízlépcsőnél a duzzasztást a Kisköre-alsó vízmércén mért 606 cm-es vízszintnél 2010. december 05-én 05.20 órakor megszüntettük. A duzzasztás megszüntetésével a Tisza folyó Kisköre alatti szakaszán a következő napokban, változó mennyiségű uszadék megjelenésére kell számítani. A vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) üzemeltetésénél, illetve lekötésénél, továbbá a kompok üzemeltetésénél a várható jelenségre (vízszintváltozás, uszadék megjelenés) számítani szíveskedjenek.

A Tisza-tó téli - emelt - víszintjének beállítása az árhullám levunulása után történik meg, melyről külön értesítjük az érdekelteket.

Belvízvédelem:

A vízzel telített talajra lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására, a befogadók folyók és a csatornák vízszint   emelkedése miatt III. fokú belvízvédelmi készültség elrendelése történt a Kisújszállási és a Karcagi belvízvédelmi szakaszon. A Kisújszállási belvízvédelmi szakaszon megkezdődött a Villogó főcsatorna felső szakaszának vízszintcsökkentése az ideiglenes tározóként igénybevett NK III-2. fürt főcsatornába. 
II. fokú a belvízvédelmi készültség a Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Mezőtúri, Kiskörei és Kunhegyesi szakaszokon, míg  a Cibakházi szakaszon I. fokú a készültség szintje.

Az elöntött területek nagysága jelenleg 43 400 ha, ami a 2010. tavaszi értékhez közelít (46 100 ha 02.28.-án).
A KÖTI-KÖVIZIG terültén Jász-Nagykun-Szolnok megyében 33 150 hektárt, Heves Megyében  5 400 hektárt, Pest megyében 4 250 hektárt és Bács-Kiskun Megyében 600 hektárt borít belvíz. 
Az elmúlt 24 órában 37 üzemelő stabil és 11 üzemelő mobil szivattyúval összesen mintegy 4,6 millió m3 vizet emelt a KÖTI-KÖVIZIG  a befogadókba.

A vízgazdálkodási társulatok közül a Mezőtúr-Tiszazugi -, a Nagykunsági -, a Dél-Pest Megyei-, a Mirhó-Kisfoki, Tisza-Kunsági VGT   II. fokú készültségben védekezik.

Működési területünkön Abony és Örményes települések III. fokú készültséget tartanak fenn, Mezőhék, Nagyrév, Tiszaföldvár, Mezőtúr, Kunszentmárton, Alattyán, Tiszatenyő, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora települések II. fokú, míg Jászalsószentgyörgy, Jásztelek, Tiszaug, Jászkarajenő, Tiszaföred települések I. fokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn.

A belvízvédelmi helyzetre való tekintettel -  Igazgatóságunk területén -  a KÖTI-KÖVIZIG gépészek mellett 21 fő gépész teljesít szolgálatot  az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól (Győr).

10.02. belvízvédelmi szakasz Szolnok és Abony között

10.03. belvízvédelmi szakasz

10.08. belvízvédelmi szakasz