palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Hidrometeorológiai értékelés (Készült 2011. május 16.)

Hidrometeorológiai értékelés (Készült 2011. május 16.)

Csapadék:

Az Igazgatóság területére 2011 január 01 - május 16-ig összesen 107,5 mm csapadék hullott, ez a sokéves 1-5 havi csapadék átlagnak a 61%-a. Az év első 5 hónapjából csak márciusban volt a sokéves havi átlag érték közeli csapadék mennyiség (27,2 mm), valamint most május 16-ig a sokéves havi átlag 77%-a esett már le, az összes többi hónapban az átlagérték alatt 50-70%-al.

 

A csapadék területi eloszlása viszonylag egyenletes volt, (95,2 és 122,0 mm között), 2011. első 4 és fél hónapjában a legtöbb csapadékot Kisújszálláson mérték (122,0 mm). A legkevesebb csapadék Kunhegyes térségében hullott, mennyisége 95,2 mm volt.

 

Hőmérséklet:

Az év első négy hónapjából csak februárban és most májusban 16.-ig volt az átlaghőmérséklet az átlagosnál hidegebb, még a többi hónapban az átlagosnál melegebb. Február és március hónapban a fagyos napok ( napi minimum <0,0oC)száma 16%-al volt több a sokéves havi átlagnál, a téli ( napi maximum <0,0oC) és a zord napok ( napi minimum < -10,0oC) száma a sokéves átlag érték alatt maradtak, de nem sokkal. Eddig az év leghidegebb napja január 8-a, amikor a minimális hőmérséklet -11,4 oC, a legmelegebb nap május 12, amikor a napi maximális hőmérséklet 25,8oC volt.

 

2011. január 1.-től május 16.-ig terjedő időszakban a Felső-Tisza felső vízgyűjtőire a sokéves átlag 50-62%-a esett, csak a Sajó-Hernád esetében volt, a havi sokéves átlagot meghaladó csapadék márciusban. Ekkor 2 nap alatt leesett a sokéves havi mennyiség.

A VITUKI jelentései alapján, a Tisza vízgyűjtőin már nincs hó.


Folyók vízjárása, vízhozama 2011-ben

Tisza:

Az áthúzódó, 2010. év végén tetőző Tiszai árhullám 2011. januárjában 30 napon keresztül volt I. fokú árvízvédelmi készültségi szint felett Szolnoknál. Március 17-én és 18-án nagy mennyiségű csapadék hullott a Bodrog és a Sajó-Hernád vízgyűjtőire (20,5 mm és 33,5 mm). A Felső Tisza vízgyűjtőjén 15 mm területi átlagú csapadék esett, és ehhez jött még a hóolvadás. Mindez együttesen egy jelentősebb árhullámot indított el a Bodrogon, a Sajó-Hernádon és a Tisza középső szakaszán. Ez az árhullám Kiskörén 2011. március 24-én 588 cm-el-, Szolnoknál március 25-én 580 cm-el tetőzött. Ezek a vízszintek nem érték el az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet egyik vízmércén sem. Az apadás megindult, de április elején a felső vízgyűjtőkön folyamatos csapadék volt, ennek hatására ismételt kisebb árhullám indult el a folyón, mely Kiskörénél és Szolnoknál is 400 cm-es tetőző vízszintet okozott.
A kedvező vízjárás és vízhozam következtében a Kiskörei vízlépcső nyári vízszintre állása gond nélkül megtörtént.
Vízállások ma reggel Kisköre alsó -26 cm Szolnok -9 cm apadó tendenciájú.

 

Zagyva:

A Zagyván Jászteleknél januárban az előző évről áthúzódó árhullám miatt volt magas a vízállás, majd idén már két újabb 450 cm – et meghaladó árhullám alakult ki.
December 23-28-ig területi átlagban összesen 31,8 mm csapadék esett a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjére. Az ennek következtében kialakult árhullám tetőző vízállása meghaladta a III fokú árvízvédelmi készültségi szintet Jászteleknél, (tetőzés, december 27. 503 cm). A lassú apadást követően 4 napig árvíz-védekezési készültségi fokozat alá süllyedt a vízszint. A hóolvadás hatására újra áradni kezdett a folyó és Jászteleknél január 14-én 456 cm-el tetőzött. Március 16-19-ig a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjére 29,8 mm csapadék esett területi átlagban. Az árhullám március 20-án 454 cm-el tetőzött. Az apadó ágon még kisebb nagyobb vízszintingadozások voltak, de a folyó apadt. Ma reggel 158 cm áradó vízállást észleltek.

Hármas-Körös

A szarvasi vízmércénél január 4-ig II. fokú árvízvédelmi készültség (750 cm), január 30-ig I. fokú árvízvédelmi készültség (600 cm) feletti vízállásokat figyelhettünk meg. Márciusban fokozati szintet el nem érő árhullám vonult le a Hármas-Körösön. Ma reggel a vízszint 470 cm apadó volt.

Hortobágy-Berettyó

A borzi vízmércénél január 23-ig III. fokú árvízvédelmi készültség (350 cm), február 8-ig II. fokú árvízvédelmi készültség (300 cm), és április 7-ig I. fokú árvízvédelmi készültség (250 cm) feletti vízállásokat figyelhettünk meg. Április 7-én a vízszint a borzi vízmércén végre a elérte 250 cm-es vízállást, és azóta is ha lassan de apad. Ma reggel a vízállás 151 cm áradó.

Talajvízhelyzet:

A novemberi, decemberi nagy csapadék hatására jelentős talajvízszint emelkedést észleltünk januárban, azóta a talajvízszint lassan, de folyamatosan csökken, kivétel ez alól Újszász és Újszilvás, valamint Szentkirály és Lakitelek térsége, ahol további emelkedést tapasztaltunk.
Az Igazgatóságunk területén a talajvíz-kutakban a vízszint május 16. –n reggel a terep alatt 0-100 cm –el található a Jászságban, Kunhegyes, Karcag, Szolnok és Túrkeve térségében. A többi helyen 150 cm és az alatt található.

 

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A tegnap érkezett hidegfront tovább halad kelet felé, és egyre inkább csak a keleti területeken okoz többfelé esőt, záporesőt. A nyugati vízgyűjtők időjárását ugyanakkor a Nyugat-Európa felől benyúló anticiklon alakítja, arrafelé számottevő csapadék már nem várható, csak eleinte lehet az Alpok térségében helyenként záporeső. Holnap már keleten is az anticiklon határozza meg az időjárást, már csak néhol, - az anticiklon peremén - lehet helyenként zápor. A holnap estig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban keleten, északkeleten 7- 14 mm között várható, másutt 5 mm alatt lesz. A legnagyobb mennyiség a Maros és a Felső Tisza vízgyűjtőjén valószínű. Szerdától az időszak végéig egy gyenge anticiklonális mező lesz felettünk, a nappali gomolyfelhőzet mellett sok lesz a napsütés, néhol zápor, zivatar kialakulhat, de területi átlagban jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű.

Szolnok, 2011. május 16.

Összeállította:

Váriné Szöllősi Irén

Hidrológiai és Modellezési Osztályvezető helyettes