palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízgazdálkodás Vízkészlet járulék Vízkészletjárulék 2011. I-IV. negyedéves tájékoztató

Vízkészletjárulék 2011. I-IV. negyedéves tájékoztató

Tisztelt Vízhasználó!

A 2007. évi CXLVI. Tv. 6.§-a módosította, a Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. a vízkészletjárulék számításával kapcsolatos 15/B.§.-át, amely 2008. február 15-től hatályos.
A vízhasználónak a vízkészletjárulékot  4,50 Ft/ m3  alapjárulék figyelembevételével, a befizetés összegét meghatározó, külön jogszabályban előírt –az igénybe vett vízmennyiség meghatározásának módjától a vízhasznosítás és a vízkészlet jellegétől, továbbá az adott térség vízkészlet-gazdálkodási helyzetétől függő- szorzószámok alkalmazásával, a ténylegesen igénybe vett vízmennyiség alapján kell kiszámítania.”
A negyedéves víztermelés bevallásának, a „B” adatlapok beküldésének és a kiszámított VKJ befizetésének határideje: tárgynegyedévet követő hónap 15. napja.

2011. I. –IV. negyedévben alkalmazandó „A” szorzó: 4,50 Ft/ m3


A vízkészletjárulék számítás alapképlete: VKJ = Q (m3) x   A (Ft/m3) x   g x   m
Ahol:    Q  =  vízmennyiség, a ténylegesen felhasznált negyedéves fogyasztás szerint.
Az „A”   =  alapjárulék szorzó. A „g” = szorzószám értéke, a vízkészlet minősítési kategóriától és a felhasználási céltól függő szorzó, amelyet, a 43/1999. (XII.26.) KHVM rendelet, és a vízjogi engedélyben rögzített, a vízbázis, a vízminőség és a vízfelhasználási cél alapján, kell meghatározni.
Az „m” = mértségi szorzó, a hitelesített vízórával való mérésnél 1,0. Egyéb esetben, 2,0.
A mértségi állapottal az „m” szorzóval kapcsolatos előírás hogy, a vízmérés leolvasásának gyakoriságát, az adatokat, a helyszínen vezetett üzemnaplóban (mérési napló, gépüzemnapló) kell rögzíteni. a kormányrendeletnek (379/2007. (XII.23.) 7.§(4) bekezdésnek megfelelően.
Minden bevallás elkészítésénél a mérési és gépüzemnapló hitelesített másolati példányát kérjük beküldeni az adott időszakra vonatkozóan.


A VKJ befizetésére biztosított bankszámlaszám:

Szolnoki Felügyelőség központosított bevételek
beszedési célelszámolási forintszámla
10045002-01711930-30000003

Figyelem:
A járulékfizetésre kötelezett a vízkészletjárulék késedelmes megfizetése esetén a késedelem okától függetlenül, a befizetési határidő napjától késedelmi pótlékot köteles kiszámítani és megfizetni. A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.
A VKJ adójellegű kötelezettség, a törvény önbevallást és befizetést ír elő, így az adatlapok kitöltése, visszaküldése a vízhasználó kötelessége. A kötelezettségek hiányos vagy határidőn túli teljesítése esetén, adózás rendjéről szóló törvény szerint kell eljárni.
Kérjük az adatszolgáltatás rendjének pontos betartását, ellenkező esetben mulasztási bírság kiszabását kell kezdeményeznünk. Hiányosan kitöltött, vagy azonosíthatatlan nyilatkozat nem fogadható el.
Tájékoztatást, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
(5000 Szolnok, Ságvári krt. 4.sz  6. emelet, 624 iroda) lehet  kérni, vagy
telefonon: 56-501-900/ mellék 20334  Szél Juliánna
20321 Zagyi Tímea

A Vízkészletjárulékkal kapcsolatos adatlapok és egyéb információk a www.vkj.hu lapról letölthetők.