palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. február 18.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. február 18.

Hidrometeorológia:

A Tisza vízgyűjtőin az elmúlt nap folyamán említésre méltó csapadék nem esett. A Tisza a magyarországi szakaszon végig apad. Ma reggel Kisköre-alsónál 161 cm, Szolnoknál 224 cm, Tiszaugnál 176 cm, apadó jellegű volt a vízállás. A Kisköre alatti szakaszon az elkövetkezendő napokban 10-20 cm/nap ütemű apadás várható. A Zagyva, a Tarna, a  Körösök és a Hortobágy – Berettyó végig apad.


Ma reggel a Tisza és a Zagyva folyó végig jégmentes volt. Az elkövetkezendő napok során a nyugat felöl érkező enyhe léghullámok hatására a Tiszán jégképződés kialakulása nem várható.

Árvízvédelem:

A Hortobágy-Berettyón továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn a Karcag-Kisújszállás közötti szakaszon.

Belvízvédelem:

Igazgatóságunk területén 5 belvízvédelmi szakaszon tartunk fenn készültséget: I. fokú a Ceglédi és a Kunhegyesi szakaszon, II. fokú a Karcagi, Kisújszállási és Jászberényi szakaszon. A Jászkiséri és a Mezőtúri szakaszon a befogadók apadása miatt a zsilipeket nyitni lehetett, így megszüntettük a készültséget. Az elmúlt napokban tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, igazgatóságunk területén jelenleg 48 500 ha-t borít belvíz, melyből 13 550 ha vetés, 17 950 ha szántó, 10 700 ha rét, legelő. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a társigazgatóságok jelentése alapján összesen mintegy 41 515 ha van víz alatt.
Az elmúlt 24 órában üzemelő 13 stabil és 3 mobil szivattyútelep összesen 620 ezer m3 vizet emelt át a befogadók irányába, a gravitációs vízbevezetés mértéke a torkolati zsilipeknél meghaladja az 500 ezer m3-t. A főcsatornák teltsége 40-60%-os. A vízgazdálkodási társulatokkal és gazdálkodókkal közösen tovább folytatjuk a belvízcsatornák kotrását, a szivattyútelepi gerebek tisztítását a vízelvezetés megkönnyítése végett. A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a Jásztelek-Jászapáti közötti út, valamint a Fegyvernek és a 34. sz. főút közötti összekötő út.

A Mezőtúr-Tiszazugi, a Nagykunsági-, a Jászkiséri, a Mirhó-Kisfoki és a dél-Pest megyei VGT továbbra is II. fokú készültséget tart fenn. A működési területünkön lévő 104 önkormányzat közül 41 továbbra is védekezik a belvíz ellen. I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben 17 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Jászladány, Jászalsószentgyörgy, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kétpó, Abádszalók, Jászapáti, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tiszaderzs, Túrkeve, Nyársapát, Jánoshida, Kuncsorba). 20 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Jászkarajenő, Karcag, Tiszaszőlős, Szászberek, Jásztelek, Nagyrév, Tiszaföldvár, Örményes, Mezőhék, Csemő, Kunhegyes, Tápiószőlős, Tiszabura, Abony, Tiszakécske), míg 4 önkormányzat (Kőröstetétlen, Fegyvernek, Cegléd, Kunmadaras) III. fokú készültségben védekezik a belvíz ellen.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A vízgyűjtőktől délre örvénylő ciklon áramlási rendszerében eleinte nedves, enyhe, majd a nyugati területekre már szárazabb, hidegebb levegő érkezik. Ma többnyire erősen felhős, párás idő várható, délkeleten többfelé, másutt elszórtan alakul ki csapadék; délen eső, zápor, északon havazás, hózápor, a középső tájakon szitálás valószínű. A holnap estig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban csak a Felső Tisza, a Szamos, valamint a Maros térségében éri el az 5-7 mm-t, másutt 5 mm alatt marad. A hétvégén és a jövő hét első napjaiban kelet felől egyre hidegebb levegő érkezik fölénk: főként nyugaton és délen várható kisebb havazás, hózápor, de jelentős mennyiségű csapadék sehol sem lesz. A 0 fok magassága vasárnaptól a déli területeket kivéve a talajon lesz.

Lovas Attila
igazgató, védelemvezető