palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. február 16.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. február 16.

Hidrometeorológia:

A Tisza vízgyűjtőin az elmúlt nap folyamán említésre méltó csapadék nem esett. A Tisza a Kisköre-Martfű közötti szakaszon kismértékben árad, máshol apad. Ma reggel Tiszafürednél 482 cm duzzasztott, Kisköre-alsónál 210 cm, Szolnoknál 257 cm áradó, Tiszaugnál 199 cm, apadó jellegű volt a vízállás. A Kisköre alatti szakaszon az elkövetkezendő nap során alig változó vízállás várható. A Zagyva, a Tarna, a Hortobágy – Berettyó és a Körösök végig apadnak.


Ma reggel a Tisza és a Zagyva folyó végig jégmentes volt. Az elkövetkezendő 10 nap során a nyugat felöl érkező - az évszakhoz képest enyhe léghullámokat szállító - ciklonok hatására a Tiszán jégképződés kialakulása nem várható.

Árvízvédelem:

A Hortobágy-Berettyón továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn a Karcag-Kisújszállás közötti szakaszon.

Belvízvédelem:

A Tiszakécskei és a Kiskörei szakaszon megszüntettük a belvízvédelmi készültséget. Továbbra is I. fokú a készültség a Ceglédi, Jászkiséri, Kunhegyesi, Mezőtúri és Cibakházi szakaszon, a Karcagi, Kisújszállási és Jászberényi szakaszon II. fokú készültség van érvényben. Igazgatóságunk működési területén tovább csökkent az elöntött területek nagysága, jelenleg 49 500 ha-t borít belvíz, melyből 13 850 ha vetés, 18 200 ha szántó, 10 850 ha rét, legelő. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a társigazgatóságok jelentése alapján összesen mintegy 42 515 ha van víz alatt.
Az elmúlt 24 órában üzemelő 12 stabil és 4 mobil szivattyútelep összesen 625 ezer m3 vizet emelt át a befogadók irányába, a gravitációs vízbevezetés mértéke a torkolati zsilipeknél meghaladja az 1 millió m3-t. A főcsatornák teltsége 40-60%-os.
A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a Jásztelek-Jászapáti közötti út, valamint a Fegyvernek és a 34. sz. főút közötti összekötő út.

A Mezőtúr-Tiszazugi, a Nagykunsági-, a Tisza-Kunsági, Jászkiséri és a Mirhó-Kisfoki VGT továbbra is II. fokú készültséget tart fenn. A működési területünkön lévő 104 önkormányzat közül 44 továbbra is védekezik a belvíz ellen. I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben 16 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Jászladány, Jászalsószentgyörgy, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kétpó, Abádszalók, Jászapáti, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tiszaderzs, Túrkeve, Nyársapát, Jánoshida). 23 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Nagyrév, Tiszaföldvár, Örményes, Tiszaug, Mezőhék, Csemő, Kunhegyes, Tápiószőlős, Tiszabura, Abony, Tiszakécske), míg 4 önkormányzat (Kőröstetétlen, Fegyvernek, Cegléd, Kunmadaras) III. fokú készültségben védekezik a belvíz ellen.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A vízgyűjtők időjárását a Kárpát-medencétől nyugatra található több középpontú ciklon alakítja. Áramlási rendszerében kissé enyhébb, és gyakran nedves léghullámok érkeznek fölénk. Emiatt csütörtök reggelig többfelé várható csapadék: északon többnyire hó, délen eső valószínű, a lehulló csapadék mennyisége nagyrészt 5 mm alatt alakul. Csütörtökön, pénteken a nyugati ciklonrendszer déli részén kialakuló mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat, több alkalommal, több helyen csapadékkal: kezdetben eső, később egyre inkább hó várható. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban többnyire 5 mm alatt valószínű. A hétvégén és a jövő hét első napjaiban a Kárpát-medencétől északra található anticiklon peremén kelet felől egyre hidegebb levegő érkezik fölénk: számottevő csapadék nem, de kisebb havazás, hózápor előfordulhat. A jövő hét közepe felé ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk. A 0 fok magassága a déli területeken 1000-1500 m között alakul, másutt eleinte a talaj és 1000 m között változik, később egyre többfelé a talajig süllyed.

Lovas Attila
igazgató, védelemvezető