palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Aktuális ár- és belvízvédelmi tájékoztatás

Aktuális ár- és belvízvédelmi tájékoztatás

Továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Közép-Tiszán, a folyó mindkét partján Kiskörétől Dobáig, illetve Tiszapüspökiig.
Várhatóan ma esete 6 órától I. fokra mérséklődik az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján.
Tegnap megszűnt a belvízvédelmi fokozat a jászberényi belvízvédelmi szakaszon.

A Tisza felső szakaszán kissé apadó, alig változó vízállásokat figyelhetünk meg. A folyó tetőzése jelenleg Tiszadorogma térségében tart, alatta árad. Az árhullám a KÖTIVIZIG működési területéhez tartozó folyószakaszán több szelvényben árvízvédelmi készültségi fok feletti vízállásokat eredményezett.

A vízállás ma reggel Tiszafürednél 627 cm, Kisköre-alsónál 660 centiméter (I. fok 600 cm), Szolnoknál 663 centiméter, Tiszaugnál pedig 541 cm volt, a folyó valamennyi szelvényben árad. A KÖTIVIZIG továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a folyó jobb partján Kiskörétől Dobáig (49 km), illetve bal partján Kiskörétől Tiszapüspökiig (47 km), összesen 96 kilométeren (10.03-as és 10.07-es szakaszok, illetve 10.06/6 és 10.06/7 számú őrjárások).

A Tisza vízgyűjtő területén a csapadék és a pozitív hőmérsékletek hatására intenzíven csökken a felhalmozódott hó mennyisége.

A Zagyva-Tarna vízrendszerében a Zagyva vízállása a felső szakaszon apadó – alig változó Szentlőrinckátáig, Jászteleknél enyhén áradó (237 cm), a Tarna apadó vízállású.

A Körösök vízrendszerében az elmúlt 24 órában jelentős csapadék nem hullott, Kunszentmártonnál a vízállás ma reggel 610 cm-es, apadó volt. A Hármas-Körös alsó szakaszán lassú apadás várható, melynek ütemét a Tisza vízjárása lényegesen befolyásolhatja.

A Hortobágy-Berettyón Borznál ma reggel 308 cm apadó vízállást regisztráltunk (II. fok 300 cm). A KÖTIVIZIG március 23-án reggel óta II. fokú készültséget tart fenn a jobb parti Pusztaecseg-őzesi védelmi szakaszon, 52 km hosszan. Várhatóan az apadó vízállásra való tekintettel ma este 6 órától I. fokúra mérsékeljük a készültséget.


Várható tetőző vízállások mértéke és időpontja a Közép-Tiszán:

Tisza:

Kisköre-alsó    660-665 cm    2018. 04. 13-tól
Szolnok    665-670 cm        2018. 04. 14-től

Belvízvédekezés
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon jelenleg kilenc belvízvédelmi szakaszon van érvényben készültségi fokozat. A mezőtúri, a jászkiséri, a tiszakécskei és kiskörei belvízvédelmi szakaszokon továbbra is I. fokú a készültség. A ceglédi, a cibakházi, a karcagi, a kisújszállási és a kunhegyesi szakaszokon továbbra is II. fokú készültségben folyik a szivattyúzás. A jászberényi szakaszon tegnap déltől megszűnt a védekezési fokozat.
A ma reggeli adatok szerint az igazgatóság működési területén az elöntés nagysága 9835 hektár, ebből 3330 hektár a vetés és 1905 hektár a szántó. Az elöntött terület Jász-Nagykun-Szolnok megyében a mai adatok alapján 8095 hektár. A tegnapi napon 36 szivattyútelep és 11 mobilszivattyú üzemelt, amelyek együttesen mintegy 1,08 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Az elmúlt 24 órában a védekezésben 116 fő vett részt, közülük 81 fő gépész.
A szakembereink továbbra is folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását. A kisújszállási védelmi szakasz a XL. csatornáján tovább folytatódik csatornakotrás és a depónia rendezése. A jászkiséri védelmi szakaszon a 21. és 25. csatornán a medertisztítás és a vízfolyási akadályok eltávolítása mellett gépi cserjeirtást, mederkotrást és depóniarendezést végzünk. A törökszentmiklósi szakaszon a Szajol I. csatorna területén a mederkaszálás, Tószeg belterületén a Gerle-lecsapoló csatornán vízfolyási akadály eltávolításának munkálata folyik.

Az igazgatósághoz beérkezett információk szerint az önkormányzatok közül III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Fegyvernek, II. fokban Kunszentmárton, I. fokban Újszász védekezik.