palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Árvízvédelmi készültség több folyónkon

Árvízvédelmi készültség több folyónkon

A Tisza áradása miatt április 6-án 10 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a folyó mindkét partján Kiskörétől Dobáig, illetve Tiszapüspökiig, április 5-én pedig a Hármas-Körös Mezőtúrtól a torkolatig terjedő jobb parti szakaszára. Változatlanul II. fokú az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján. Így jelenleg összesen 197 kilométeren védekezik a KÖTIVIZIG.

A húsvéti hosszú hétvége csapadékos időjárásának következtében újabb árhullám alakult ki a Tiszán, amely emelkedő vízállásokat eredményez az igazgatóság kezelésében lévő folyószakaszokon. A vízállás ma reggel 7 órakor Tiszafürednél 599 cm, Kisköre-alsónál 620 centiméter (I. fok 600 cm), Szolnoknál 605 centiméter (I. fok 650 cm), Tiszaugnál pedig 494 cm volt, a folyó valamennyi szelvényben árad. Ezért a KÖTIVIZIG április 6-án 10 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a folyó jobb partján Kiskörétől Dobáig, illetve bal partján Kiskörétől Tiszapüspökiig, összesen 96 kilométeren.
A Tisza vízgyűjtőjén a csapadék, illetve a pozitív hőmérsékletek következtében folyamatosan csökken a felhalmozódott hó mennyisége, viszont még mindig meghaladja a sokéves maximumot.
A Zagyva-Tarna vízrendszerében apadás tapasztalható, a ma reggeli vízállás Jászteleknél 338 cm volt.
A Hármas-Körösön kisebb áradás figyelhető meg. A ma reggeli vízállások: Gyoma 563 cm (I. fok 550 cm) áradó, Szarvas 612 cm (I. fok 600 cm) áradó, illetve Kunszentmárton 592 cm áradó. A folyó alsó szakaszán a későbbi apadás mértékét a Tisza vízjárása lényegesen befolyásolhatja. Az igazgatóság április 5-én 10 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Hármas-Körös Mezőtúrtól a torkolatig terjedő jobb parti, 49 kilométer hosszúságú szakaszára.
A Hortobágy-Berettyón Borznál a ma reggeli vízállás 329 cm (II. fok 300 cm), alig változó. A folyón a belvízátemelések miatt tartósan II. fok feletti vízállások várhatók. A KÖTIVIZIG március 23-án reggel óta II. fokú árvízvédelmi készültséget a jobb parti, Pusztaecseg-őzesi védelmi szakaszon, összesen 52 kilométer hosszan.

Várható tetőző vízállások mértéke és időpontja a Közép-Tiszán:
Kisköre-alsó       640+-15 cm (április 9.)
Szolnok              650+-15 cm (április 10.)

Belvízvédekezés

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Első fokú készültségben folyik a szivattyúzás a kiskörei és a kunhegyesi belvízvédelmi szakaszokon, míg II. fokúban a tiszakécskei, a jászberényi, a jászkiséri, a ceglédi, a cibakházi, a mezőtúri, a karcagi és a kisújszállási szakaszokon.
Az április 6-i reggeli adatok szerint az igazgatóság működési területén az elöntés nagysága 14 855 hektár, ebből 5150 hektár vetés és 3005 hektár szántó. A vízborítás Jász-Nagykun-Szolnok megyében 11 305 hektárt tesz ki. Az elmúlt 24 órában 51 szivattyútelep és 16 mobil gépegység üzemelt, amelyek együttesen mintegy 2,6 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A védekezésben tegnap 164 fő vett részt, köztük 117 gépész. A szakemberek folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását.
Az igazgatósághoz beérkezett információk szerint az önkormányzatok közül III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Fegyvernek, míg II. fokban védekezik Újszász és Kunszentmárton.