palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Hűvös március, bőséges csapadékkal

Hűvös március, bőséges csapadékkal

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – másfél megyényi kiterjedésű – működési területére márciusban átlagosan 79,6 milliméter csapadék hullott, ami több mint két és félszerese a sokéves 3. havi átlagnak. Ugyanakkor az időjárás több napon keresztül inkább télre, mintsem tavaszra emlékeztetett, a havi átlaghőmérséklet megközelítően két fokkal maradt el az ilyenkor szokásostól.

A február is bőséges csapadékot hozott, akkor területi átlagban 74,2 milliméter hullott le, ami két és félszerese a sokéves tárgyhavi értéknek. Márciusban lényegében megismétlődött mindez, hiszen területi átlagban 79,6 milliméter áztatta a Közép-Tisza vidékét, ami ugyancsak két és félszerese a sokéves 3. havi adatnak (29,5 mm). A legtöbb csapadékot Karcagon (100,3 mm) és Kunszentmártonban (97,9 mm) mértük, ami majdnem három és félszerese a sokéves márciusi átlagnak. A legkevesebb (53,8 mm) csapadékot pedig Kiskörén regisztráltuk, de az is majdnem duplája az ilyenkor szokásosnak.
A tavasz első hónapjában Szolnokon 3,5 Celsius fokos átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, ami 1,9 fokkal hűvösebb a sokéves március havi átlagnál. A leghidegebb napon (elsején) reggelre mínusz 11,1 fokra hűlt le a levegő, ami egy fokkal hidegebb, mint a megelőző havi abszolút minimum. Másik végletként a legmelegebbnek a hónap utolsó napja bizonyult, amikor 19,5 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Márciusban egyébként 17 napon mérhettünk fagypont alatti hőmérsékletet, a nap pedig összesen 89,2 órán keresztül sütött.

A márciusban lehullott csapadék mennyisége a KÖTIVIZIG kiemelt mérőállomásain (milliméter)
Kisköre               53,8
Jászkisér            72,6
Tiszasüly             60,5
Jászberény         78,7
Karcag              100,3
Kisújszállás        92,0
Kunhegyes         87,5
Mezőtúr              75,7
Kunszentmárton 97,9
Törtel                  83,3 
Szolnok              73,1