palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Nőtt az elöntött terület nagysága

Nőtt az elöntött terület nagysága

Térségünkben az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű csapadék következményeként nőtt a vízborítás nagysága és az átemelt belvíz mennyisége a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén. Változatlanul II. fokú az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján.

 

A Tiszán az elmúlt néhány nap csapadékos időjárásának hatására újabb árhullám alakult ki, amely már emelkedő vízállásokat eredményezett a KÖTIVIZIG kezelésében lévő felsőbb szelvényekben. A ma reggeli vízállások: Tiszafüred 534 cm áradó, Kisköre-alsó 468 cm áradó, Szolnok 515 cm apadó.
A Tisza vízgyűjtőjén a csapadék, illetve a pozitív hőmérsékletek következtében folyamatosan csökken a felhalmozódott hó mennyisége, viszont még mindig meghaladja a sokéves maximumot.
A Zagyva-Tarna vízrendszerében a korábban kialakult árhullám levonulása folyamatos. A Zagyva tetőzése Jászteleknél kedd este, szerda reggel várható 390±15 cm-es vízállással.
A Hármas-Körösön Gyománál áradás, az alsó szakaszokon apadás észlelhető. Utóbbi mértékét a Tisza vízjárása lényegesen befolyásolhatja.
A Hortobágy-Berettyó is árad, Borznál a ma reggeli vízállás 335 cm volt (II. fok 300 cm). A folyón a belvizek beemelése miatt tartósan II. fok feletti vízállások várhatók. A KÖTIVIZIG március 23-án reggel óta II. fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Hortobágy-Berettyó jobb partján, a Pusztaecseg-őzesi védelmi szakaszon, összesen 52 kilométer hosszan.
Egy kivételtől eltekintve a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Első fokú készültségben folyik a szivattyúzás a kiskörei és a kunhegyesi belvízvédelmi szakaszokon, míg II. fokúban a tiszakécskei, a jászkiséri, a ceglédi, a cibakházi, a mezőtúri, a karcagi és a kisújszállási szakaszokon.
Az április 3-i adatok szerint az igazgatóság működési területén az elöntés nagysága 15 320 hektár, ebből 5250 hektár vetés és 3110 hektár szántó. A vízborítás Jász-Nagykun-Szolnok megyében 11 150 hektárt tesz ki. Az elmúlt 24 órában 43 szivattyútelep és 8 mobil gépegység üzemelt, amelyek együttesen mintegy 3,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.