palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Kisebb a belvízzel elöntött terület

Kisebb a belvízzel elöntött terület

Csökkent a vízborítás nagysága és az átemelt belvíz mennyisége a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén. Változatlanul II. fokú az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján.

 

Az elmúlt napon a Tisza vízgyűjtőjén jelentős csapadék nem hullott, az igazgatóság területén is csak nyomokban fordult elő eső. Ugyanakkor márciusban eddig átlagosan 55,3 milliméter áztatta a KÖTIVIZIG működési területét, ami a sokéves havi átlag (29,5 mm) majdnem duplája. Az idei tavasz első hónapja emellett jóval hűvösebb is volt a megszokottnál, a havi átlaghőmérséklet eddig 2,6 °C, ami 2,8 fokkal hidegebb a sokévi márciusi átlagnál.
A Tisza vízállása Tokajig kismértékben árad, alatta apad. A ma reggeli vízállások: Tiszafüred 524 cm apadó, Kisköre-alsó 528 cm apadó, Szolnok 598 cm apadó.
A Tisza vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet a március végén lehullott csapadék miatt jelenleg (március 28-án) meghaladja a sokéves maximális értéket.
A Zagyva-Tarna vízrendszerében szintén apadó vízállásokat regisztráltunk, ahogyan a Hármas-Körösön is.
A Hortobágy-Berettyó ellenben árad, Borznál a ma reggeli vízállás 322 cm volt (II. fok 300 cm). A folyón a belvizek beemelése miatt tartósan II. fok feletti vízállások várhatók. A KÖTIVIZIG március 23-án reggel óta II. fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Hortobágy-Berettyó jobb partján, a Pusztaecseg-őzesi védelmi szakaszon, összesen 52 kilométer hosszan.

Ma déltől megszűnt a belvízvédelmi készültség a jászberényi védelmi szakaszon. Továbbra is I. fokú készültség van érvényben a kiskörei belvízvédelmi szakaszon, II. fokú a tiszakécskei, a jászkiséri, a kunhegyesi, a ceglédi, a cibakházi, a mezőtúri, a karcagi és a kisújszállási szakaszokon.
A március 28-i állapot szerint az igazgatóság működési területén az elöntés nagysága 13 880 hektár, ebből 4910 hektár vetés és 2750 hektár szántó. A vízborítás Jász-Nagykun-Szolnok megyében 9700 hektárt tesz ki. Az elmúlt 24 órában 48 szivattyútelep és 12 mobil gépegység üzemelt, amelyek együttesen megközelítően 2,8 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.