palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Víz világnap száz óvodással

- Ne folyasd fölöslegesen a vizet! – förmedt rá izgatottan az 5 éves kisfiú a mellette fogat mosó társára ebéd után. A jelenet a szolnoki Hold úti óvodában játszódott le, miután a gyerekeknek víz világnapi tanmesét báboztak el pedagógusaik. A programból a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sem maradhatott ki.

A Szolnok Városi Óvodák Hold utcai Tagintézményében éppen a víz van soron fő témaként – pedagógiai szakkifejezést kölcsönözve – a projektrendszerű tanulás egyik pilléreként. Mint Orbánné Szabó Judit tagóvoda vezető szavaiból kiderült, a három hetes program során kiemelten hangsúlyos szerepet kap a környezettudatosságra való nevelés, ezen belül a vízhez kapcsolódó ismeretanyag élményszerű és játékos átadása. A csúcspontot a víz világnap megünneplése jelentette március 20-án, amikor a KÖTIVIZIG is bekapcsolódott az oktatás-nevelési folyamatba.
Az itt dolgozó pedagógusok, az idejáró kicsik és szüleik láthatóan nagy energiát fordítottak az előkészületekre, mindenütt víz világnapi díszletek fogadták az épületbe lépőt, köztük vízcseppet formázó lufik tucatjai és a gyerekek alkotásai, rajzai. A szülők közül többen kis terepasztalokat is készítettek csemetéjükkel, ami a víz körforgását modellezte, nélkülözhetetlenségét demonstrálta, az oviban pedig szintén installációk, diorámák, és sok más - köztük igazgatóságunk képes illusztrációi - árulkodtak arról, hogy a víz nem csak egy napon központi téma. (Megjegyzendő: a fotóink közül a legnagyobb népszerűségre a kisfiúk körében a jégtörő hajók tettek szert, míg a kislányokat leginkább a Tisza-tavi tündérrózsák látványa varázsolta el.)
A délelőttöt úgy szervezték meg, hogy csoportszobánként – forgószínpadszerűen – más és más tevékenységet kínáltak fel a gyerekeknek. Az első helyiségben lényegében bábszínház fogadta őket, ahol az erre az alkalomra írt tanmesét adták elő az óvónők. A premieren a mese főhőse addig pazarolta a vizet, míg végül az utolsó csepp is elfogyott, nem jutott se a növényeknek, se az állatoknak, sem pedig neki. A csillogó szemek, kacajok és az időnként összehúzott szemöldökök egyértelműen jelezték: a tanulság olyan mélyen rögzült a kis fejekben, hogy később egymást is figyelmeztették a víztakarékosságra.
A másik csoportban a kísérletezés köré csoportosították az elfoglaltságokat, ahol élmények formájában szerezhettek ismereteket a víz legfontosabb fizikai és kémiai tulajdonságairól, a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriumának eszközei segítségével. A harmadik helyiségben "vizes" játékok várták a gyerekeket, a negyedik állomásként pedig az alkotó tevékenységet (rajzolás, festés, gyurmázás, stb) helyezték a középpontba. Mivel az óvónők pontosan tudják, hogy ennek a korosztálynak élettanilag milyen nagy a mozgásigénye, ötödikként a tornateremben különféle mozgásos játékokat kezdeményeztek, köztük vízhordó váltóversenyben is részt vehettek a gyerekek.
A nap indításakor mind a száz apróság kapott egy szalaggal nyakba akasztható, kék kartonból kivágott vízcseppet, amit az egyes állomásokon jóváhagyó bélyegzővel láttak el a pedagógusok. Aki az összes mesenyomdát összegyűjtötte, kiérdemelte igazgatóságunk apró ajándékát. Ezen kívül egy akváriummal is megleptük a Hold utcai ovisokat, ezzel is kifejezve köszönetünket az intézmény pedagógusainak a szervezésért és a lebonyolításért, az ide járó gyerekeknek az aktivitásért és szüleiknek az együttműködésért.

Képeinken a víz világnapi délelőtt egy-egy pillanatát örökítettük meg.