palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Belvíz: szivattyúzás hat védelmi szakaszon

Belvíz: szivattyúzás hat védelmi szakaszon

Február 12-én reggel további két helyszínen, a mezőtúri és a cibakházi szakaszokon rendelt el belvízvédelmi készültséget a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, így jelenleg már hat védelmi szakaszon üzemelnek a szivattyútelepek.

Térségünkben a tél utolsó hónapjában eddig lehullott, jelentős mennyiségű (36,9 mm) csapadék miatt február 6-án a karcagi, majd 8-án a kisújszállási belvízvédelmi szakaszon rendelt pontszerű II. fokú készültséget a KÖTIVIZIG. Múlt hét péntek reggel pontszerű I. fokú készültség lépett életbe a kiskörei és a kunhegyesi szakaszokon, tegnap reggeltől pedig - szintén pontszerű I. fokú készenlét mellett - megkezdődött a szivattyúzás a mezőtúri és a cibakházi belvízvédelmi szakaszokon is. Ugyanakkor a kisújszállási szakaszon már nem indokolt a kétműszakos szivattyúüzem, ezért tegnap 18 órától az igazgatóság pontszerű I. fokúra mérsékelte a készültséget.    
Az elmúlt 24 órában a készültségben lévő belvízvédelmi szakaszokon összesen 27 szivattyútelep együttesen 704 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba. E területeken 4700 hektárt borít víz.
Ami a távolabbi kilátásokat illeti, az elkövetkezendő napokban folyamatos, napi 30 cm közeli apadás várható a Tiszán, ugyanakkor 5-15 mm csapadék valószínűsíthető a hét végéig. A hőmérséklet viszonyok a februári átlagnak megfelelően alakulnak.