palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 28.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 28.

Hidrometeorológia:

Az elmúlt 24 óra folyamán a Tisza vízgyűjtőin területi átlagban nem jelentős, alig 3 mm  csapadék esett. A Tisza végig apad. A Kiskörei vízlépcsőnél szerdán elkezdett duzzasztás hatására a Kisköre alatti szakaszon az apadás üteme felgyorsult. Kisköre-alsónál 24 óra alatt 40 cm-t, Tiszaroffnál 29 cm-t, Szolnoknál 16 cm-t apadt a folyó. Az apadás várható üteme az elkövetkezendő nap során 10-40 cm lesz.


A Zagyva, a Hármas-Körös és a Hortobágy – Berettyó végig apad, a Tarna felső szelvényeiben kisebb vízszintemelkedést rögzítettek.
Ma reggel a Tisza középső és alsó szakasza jégmentes volt, a Zagyván parti jeget és a folyó negyedén álló jeget jelentettek.

Árvízvédelem:

A folyamatos apadás hatására tegnap este 18.00 órától megszüntettük az árvízvédelmi készültséget a Hármas-Körös jobb partján.
Továbbra is I. fokú készültséget tartunk fenn a Tisza mentén Doba és Lakitelek, valamint Fegyvernek és Csongrád között és a Zagyva torkolati szakaszán. A Hortobágy Berettyón Karcag-Kisújszállás között II. fokú készültség van érvényben.

Árvízvédekezési munkálatokban az elmúlt 24 órában 134 fő vett részt, akik a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálatot és a védművek ellenőrzését látták el.
Az őrházaknál továbbra is szivattyúzzuk a felgyülemlett szivárgóvizeket.
A Tisza gyors apadása miatt ma este 18.00 órától megszüntetjük a készültséget a folyó teljes középső szakaszán, valamint a Zagyva torkolati szakaszán.

Belvízvédelem:

Az elmúlt nap folyamán a fagy és a hideg hatására tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg 65 950 hektárt borít belvíz igazgatóságunk működési területén. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csökkent az elöntés mértéke, a társigazgatóságok jelentése alapján összesen mintegy 56 490 hektár  van  víz alatt.
Belvízvédelmi fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás: továbbra is II. fokú a belvízvédelmi készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
Az elmúlt 24 órában csökkent a szivattyútelepek által átemelt víz mennyisége: 37 stabil és 18 mobil szivattyútelep összesen mintegy 2,5 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A főcsatornák teltsége 50-80%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 182 fő vett részt. A lakott területek mentesítése érdekében a működési területünkön lévő önkormányzatok – Igazgatóságunk szakmai irányításával és a részükre biztosított szivattyúk és szivornyák segítségével – szivattyúzással és az elvezető árkok és átereszek tisztításával védekeznek.  A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a Jásztelek-Jászapáti közötti út, és a Fegyvernek és a 34. számú főutat összekötő műút. A közútkezelő Cegléd külterületén a Budai út mentén külterületi árkok tisztítását, Kőröstetétlen-Abonyi összekötő út mentén ároktisztítást és áteresz cseréjét végezte. Jászalsószentgyörgy önkormányzata a Boldogszögi csatorna gyökérzónás iszapolását befejezte, a csatornából a vizet a Zagyva 119-es holtágába vezetik be, ezért az Újszászi sporthorgász egyesület vízszintcsökkentést végez a holtágon a befogadóképesség javítására.
Folyamatosan végezzük a befogadó csatornák kotrását, medertisztítását, a növényzet, uszadék eltávolítását a vízelvezetés megkönnyítése érdekében. Több szivattyútelepünk a hideg és a fagy hatására jelenleg csökkentett üzemmódban működik. A Kunhegyeshez közeli V-II-6 csatornán folyamatosan üzemelnek a mobil szivattyú állások és folytatódik a csatorna preventív kotrása. A Szajoli önkormányzat folytatta a Szajoli Holt-Tisza szivattyús vízszintcsökkentését. Igazgatóságunk területén egyre több gazdálkodó vesz részt a földjeiken lévő vízborítások leeresztésében, a belvízcsatornák szivattyús víztelenítésében. Öcsödön az Agrothermál Kft. 2 diesel szivattyúval emeli be a belvizet a Nagykunsági főcsatornába.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. A működési területünkön lévő 104 önkormányzat közül 47 település rendelt el belvízvédelmi készültséget: I. fokú készültség van érvényben 16 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kétpó, Abádszalók, Jászapáti, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tiszaderzs, Sarud, Kocsér és Túrkeve). 23 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Hevesvezekény, Nagyrév, Tiszaföldvár, Örményes, Tiszaug, Mezőhék, Csemő, Kunhegyes, Tápiószőlős, Nyársapát), míg 8 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tiszakécske, Cegléd, Kunmadaras, Újszilvás) III. fokú készültséget rendelt el.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Anticiklon alakítja a vízgyűjtők időjárását, északkeleti, keleti irányból egyre szárazabb levegő érkezik fölénk a magasban. Számottevő csapadék térségünkben nem várható. A következő napokban is döntően anticiklonális hatások érvényesülnek. A jövő hét közepéig lassú melegedés lesz tapasztalható, ezzel párhuzamosan egyre nagyobb lesz a köd kialakulásának a valószínűsége. Egy hidegfront súrolja a térséget északkelet felől, ebből lehet havazás, de ez sem jelentős mennyiségű.

Lovas Attila
igazgató, védelemvezető