palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Mérséklődött a belvízi készültség

Mérséklődött a belvízi készültség

A kedvező hidrometeorológiai helyzetnek és a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően ma reggeltől három belvízvédelmi szakaszon első fokúra mérsékelte a készültséget a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A Tisza árhulláma miatt továbbra is első fokú az árvízvédelmi készültség a folyó jobb és bal partján, összesen 110 kilométernyi védvonalszakaszon.

A KÖTIVIZIG szerda reggel óta első fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Doba-Kanyari, a Fegyvernek-Ledencei szakaszokon és a Tiszaföldvár-Pityókai szakasz két őrjárásában, összesen 110 kilométernyi védvonalon. A Kisköre alatti folyószakaszon első fokot elérő, azt kissé meghaladó tetőző vízszintek kialakulása várható.
Belvízfronton „enyhülésről” számolhatunk be. Ma reggeltől már csak a karcagi belvízvédelmi szakaszon üzemelnek a szivattyútelepek két műszakban, II. fokú készenlét mellett. Első fokú a belvízvédelmi készültség Tiszakécske, Kisköre, Kunhegyes, Mezőtúr, Jászkisér, Cegléd, Kisújszállás és Cibakháza körzetében.
Az igazgatóság területén a legfrissebb adatok szerint 4480 hektárt borít víz, ebből 1580 hektárnyi a vetés. Jelenleg 40 stabil szivattyútelep üzemel, amelyek együttesen megközelítően napi egymillió köbméter vizet emelnek át a befogadókba. A belvízvédekezésben 71 fő vesz részt, ebből 48 gépész és segédgépész, továbbá műszakiak és csatornaőrök is közreműködnek a munkálatokban. A szivattyúzáson túl a védekezők feladata a terület bejárása, az elöntési adatok regisztrálása, a csatornák, műtárgyak ellenőrzése, valamint a vízkormányzás.
Az igazgatóság működési területén lévő települések közül információnk szerint Túrkevén rendeltek el II. fokú belvízvédelmi készültséget.